ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EMEKÇİLERİNE YÖNELİK SENDİKAL BASKIYA HAK-İŞ’TEN ORTAK TEPKİ

ORTAK PROTESTO GÖSTERİSİNE SENDİKAMIZ DA DESTEK VERDİ

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan emekçilerin, bir kısım amirler ve bazı fırsatçı sendikalar tarafından uzun yıllardır üyesi oldukları ve toplu iş sözleşmesi yetkisine sahip HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’ndan baskıyla istifa ettirilmeye zorlanması Konfederasyona bağlı  sendikaların ortak basın açıklamasıyla protesto edildi.

Protesto gösterisine Sendikamız  Ankara  1 Nolu  Şube  Başkanı Tahsin  Özdemir ve Yönetimi,  Ankara  2 Nolu  Şube  Başkanı Yener Öztürk ve yönetimi ile işyeri temsilcilerimiz ve üyelerimiz de katıldı. Gösteriye ayrıca  Öz  Güven Sen’e bağlı  üyeler de destek verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ANFA Genel Müdürlüğü önünde 6 gerçekleştirilen ortak basın açıklamasını  Hizmet İş Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir okudu.

Ortak basın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan emekçiler, bir kısım amirler ve fırsatçı sendikalar tarafından uzun yıllardır üyesi oldukları ve toplu iş sözleşmesi yetkisine sahip HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızdan baskıyla istifa ettirilmeye zorlanıyor.

 

“Üyelerimize yönelik sendikal baskıları kınıyor ve fırsatçı sendikaları uyarıyoruz”

Bizler HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş, Öz Sağlık-İş ve Öz Güven-Sen olarak, üyelerimize yönelik sendikal baskıları kınıyor ve fırsatçı sendikaları uyarıyoruz. Bugüne kadar emekçilerin yanında yer almamış sözde sendikalar, bazı amirleri de kullanarak, Ankara Büyükşehir’de örgütlü ve yetkili sendikalarımızın üyeleri üzerinde baskı oluşturmaktadır.

 

“İşçinin iradesine müdahale edilerek Anayasal suç işleniyor”

İşçinin iradesine, anayasal ve demokratik tercihine müdahale edilerek alenen suç işlenmektedir. Büyükşehir emekçileri kendilerine yapılan sendikal baskılardan usanmıştır. Bilhassa son günlerde artırılan sendika değiştirme baskıları, emekçilerin aile ve iş huzurunu bozmaktadır. Bu bir mobbingdir. İşçinin tercihine saygısızlıktır. Bizler, emekçileri yalan ve tehditle sendika değiştirmeye zorlayanları çok iyi tanıyoruz. Kendilerini, geçmişlerinden ders almaya davet ediyoruz.

 

Baskıların Başkan Yavaş’ın genelgesine rağmen yapılmasına dikkat çekildi

İşçilerin özgür iradelerini kısıtlayan bu tür girişimler iki yıl önce, 2019’da da vuku bulmuştu. Ancak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş, yayınladığı genelgeyle çalışanlar üzerinde baskı uygulayanlara idari ve hukuki işlem başlatılacağı konusundaki kararlılığını ortaya koymuş, sarı sendikalara ve maşalarına prim vermemiştir. Belediye Başkanı Sayın Yavaş, “Tüm çalışanlarımızın sendikal tercihlerine saygı göstereceğiz’ açıklamasıyla kararlılığını bir kez daha ortaya koymuştur.

Sayın Yavaş’ın son derece açık genelgesi ve beyanına rağmen, bir kısım sendikaların, emekçileri baskı ve tehditle sendikalarına üyeliğe zorlamaları, en başta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’a saygısızlıktır, terbiyesizliktir. Sendikal ahlaksızlıktır, yüzsüzlüktür, fırsatçılıktır, sendikacılık adına utanç vericidir.

 

Emekçilere baskı uygulayan sözde sendikalar ve yandaşları uyarıldı

Emekçileri yalan ve içi boş vaatlerle kandırmaya, amirlerin ismini kullanarak baskıyla üye kaydetmeye çalışan sözde sendikaları uyarıyoruz: HAK-İŞ üyeleri yalnız değildir! Emekçileri, birilerinin ismini kullanarak sendikalarınıza üyeliğe zorlamaktan vazgeçin. Yaptığınız sendikacılık değildir. Seçtiğiniz yol, yol değildir. Ankara Büyükşehir emekçilerinin haklarını gasp etmeye çalışan sözde sendikaların ücretli yandaşlarına da sesleniyoruz: İşbirlikçiliğiniz nafiledir. Eğer bir yerde yer alacaksanız, emekçinin yanında yer alın. Yol yakınken bu yanlıştan dönün! Aksi halde, duruşumuz ve direnişimiz karşısında yenileceksiniz.

 

“Üyelerimize yönelik baskı ve tehditleri kamuoyuyla paylaşacağız”

HAK-İŞ’e bağlı sendikalar olarak bugünden itibaren, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan üyelerimize yönelik yalan, baskı ve tehditlerinizi kamuoyuyla paylaşacağız. Üyelerimizle birlikte direnişimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

HAK-İŞ’e bağlı sendikalar olarak, üyelerimizin haklarını korumak için tüm hukuki işlemleri başlatmış bulunuyoruz.

 

“Başkan Yavaş baskı uygulayan amirler hakkında işlem yapmalıdır”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yavaş, sendikal baskılarla ilgili bir an önce inceleme başlatmalıdır. Sözde sendikalara stepne olan amirler ve personeller hakkında işlem yapılmalıdır.

 

“Ankara Büyükşehir emekçilerini yıldıramayacaklar” 

Kamuoyu biliyor ki; bu zihniyetin emekten, emekçiden; haktan ve hukuktan yana hiçbir kutsalı yoktur. Bugün Ankara Büyükşehir’de yalanlarla var olmaya çalışan karanlık sendikal anlayışı biz iyi biliyoruz.  Onlar, 2019 yerel seçimleri sonrasındaki siyasi atmosferi fırsat bilenlerdir. Onlar, bazı belediyelerde emekçileri baskı, yalan ve tehditlerle istifa ettirenlerdir. Onlar, işveren baskısıyla emekçileri işten attıran, sürgün ettiren karanlık sendikal anlayışın ta kendisidir. Emekçiler ve toplum nezdinde hiçbir karşılıkları yoktur. İşçinin özgür iradesini, tercihini ve talebini yok sayan, onları kendi imtiyazlarının sıçrama tahtası gören sendikal anlayış, Ankara Büyükşehir emekçilerini yıldıramayacaktır.

 

“HAK-İŞ üyesi sendikalar Ankara Büyükşehir’de uzun yıllardır örgütlü ve yetkilidir” 

Yıllardır Ankara Büyükşehir Belediyesinde örgütlü ve yetkili olan HAK-İŞ üyesi sendikalar olarak bizler, emekçilerin yanındayız.  Buradan sözde sendikalar ve maşalarını son kez uyarıyoruz: Gelin, iş barışını bozan davranışlardan vazgeçin! İş barışını dinamitlemeyin. Huzuru bozmayın. Emekçilerin onuru ve ekmeğiyle oynamayın. Biz kavga istemiyoruz. Biz çatışma istemiyoruz. Sorunun, Türkiye sorunu haline getirilmesini istemiyoruz.  Ancak üyelerimize yönelik baskılara da asla müsamaha göstermeyeceğiz. Ankara Büyükşehir emekçileri kimsesiz değildir. Emekçi kardeşlerimizin yanındayız, arkasındayız, beraberiz. Biz beraber oldukça karşımızda hiçbir zorba duramayacaktır.

 

“Her türlü yasal girişim ve eylemi yerine getireceğiz” 

Bizler HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş, Öz Sağlık-İş ve Öz Güven-Sen olarak, üyelerimize yönelik baskılara asla sessiz kalmayacağımızı ve her türlü yasal girişim ve eylemi yerine getirmekten çekinmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Yaşasın HAK-İŞ, Yaşasın Birliğimiz ve Dayanışmamız.”

 

Binlerce işçi, baskıları sloganlarla protesto etti

Basın açıklamasında sık sık “Yaşasın HAK-İŞ, Yaşasın Birliğimiz ve Dayanışmamız”, “HAK-İŞ Nerede Biz Oradayız”, “Hepimiz HAK-İŞ’liyiz Hepimiz HİZMET-İŞ’liyiz”, “Baskı Yapanlar Bulunsun Hesabı Sorulsun”, “Baskı Bizi Yıldıramaz” sloganları atıldı.

Basın açıklamasının ardından, baskı ve tehditle sendika değiştirmeye zorlanan Hizmet-İş, Öz Sağlık-İş ve Öz Güven-Sen sendikalarımıza üye emekçiler, kendilerine yapılan baskıları dile getirerek seslerini duyurmaya çalıştılar.

Uzun yıllardır HAK-İŞ’e bağlı sendikalarda üye olduklarını ve hiçbir sorun yaşamadıklarını belirten işçiler, haklarını savunamayacak sendikalara üye olmak istemediklerini belirttiler.

Bir yanıt yazın