İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UZMANLARI ÖZ SAĞLIK-İŞ ÇATISI ALTINDA
Türkiye’de çeşitli firmalarda görev yapan 45 bin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı için örgütlenme mücadelesini sürdüren Öz Sağlık-İş sendikası ilk toplu sözleşmeyi yaptı.
Ada Birtek Firması ile Öz Sağlık İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi için Ankara Emek Konukevi’nde bir tören düzenlendi. Törene Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Sendika Yönetim Kurulu Üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı İSG birimi uzmanları, Ege İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu Başkanı Mahmut Çamlı, Ada Birtek Firması yöneticileri ile çok sayıda iş sağlığı ve güvenliği uzmanı katıldı.
İmzalanan toplu iş sözleşmesi ile Türkiye’de ilk kez iş sağlığı ve güvenliği çalışanları adına bir TİS imzalanmış oldu. İmzalanan sözleşme ile Ada Birtek bünyesinde çalışan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları hem mali hem de sosyal haklara sahip oldular.
ADA BİRTEK GENEL MÜDÜRÜ ÖZKAN BOZKURT:
“MESLEKİ SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ ADINA BÜYÜK BİR ADIM”
Toplu sözleşme imza töreni öncesi bir konuşma yapan Ada Birtek Genel Müdürü Özkan Bozkurt, iş sağlığı ve güvenliği çalışanları adına sendikalaşmayı çok önemsediklerini belirterek, “Bugün mesleki sorunlarımızın çözümü adına büyük bir adım atıyoruz. Mesleğimiz adına uzun zamandır planladığımız düşüncelerimizin ilk somut adımlarından bir tanesi sendikalı olmaktı. İşveren olarak da sendika yaklaşımımızın emelinde sosyal taraflar olarak çalışanlarımızın memnuniyetinin sağlanması yatmaktadır. Bugün bizlerle olan tüm meslektaşlarımıza ve katılımcılara şükranlarımızı sunuyoruz. Toplu sözleşmemiz hayırlı uğurlu olsun” dedi.
EGE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ FEDERASYONU BAŞKANI MAHMUT ÇAMLI:
“BAŞLATTIĞIMIZ ÖRGÜTLENME MÜCADELESİ KARTOPU GİBİ BÜYÜYECEKTİR”
Toplu sözleşme imza törenine katılan Ege İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu Başkanı Mahmut Çamlı da yaptığı konuşmada, uzun bir süredir iş sağlığı ve g güvenliği çalışanlarının hangi sahada hangi platformda örgütlenebilecekleri yönünde istişarelerde bulunduklarını belirterek, “Önce insan diyerek çıktığımız bu yolculukta insanı yaşat ki devlet yaşasın dedik ve nihayet iş sağlığı ve güvenliği çalışanları adına doğru bir karar verdiğimiz düşüncesiyle bugün buradayız. Bizleri ve bizlere destek olanları Allah utandırmasın” dedi.
Konuşmasında iş sağlığı ve güvenliğine dair mevzuatlara da değinen Çamlı, mevzuat çalışmalarının ne yazık ki sahada doğru anlaşılmadığını gördüklerini ifade etti.
Çalışanların sorunlarına ilişkin açıklamalarda da bulunan Çamlı, “Can ve mal kayıplarının engellenmesi adına yapılacak yatırımları maliyet olarak gören canilerin aynı zamanda iş güvenliği uzmanlarını da günah keçisi olarak görmelerinin önü mutlaka kesilmelidir.
Mevcut uygulamalar ve yasal düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi, mevzuat, hukuk uygulamaları ve özlük hakları konusunun derhal masaya yatırılarak ülkemiz ve insanımız adına en doğru çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bugün artık burada geri dönüşü olmayan ve kar topu gibi büyüyecek bir çalışmanın temelini oluşturacak sözleşmeyi imzalıyoruz. Biz saha çalışanlarının özlük haklarında elde edilecek kazanımları sağlamak için birlikte yola çıktığım tüm arkadaşlarıma, bize destek olanlara, elini taşın altına koyarak bu mücadelede çıtamızı en yükseğe çıkaran sayın Özkan Bozkurt arkadaşımıza, Hak-İş ve Öz Sağlık İş Sendikası yetkililerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İş sağlığı ve güvenliğindeki sorunların çözümü için daima birlikte hareket etmeye hazır olduğumuzu bildiriyorum.”
ÖZ SAĞLIK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI DEVLET SERT:
“BUGÜN SENDİKAL TARİHTE BİR İLK YAŞANIYOR”
Toplu sözleşme imza töreninde konuşan Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, iş sağlığı ve güvenliği çalışanlarının örgütlenme mücadelesinde Öz Sağlık-İş’i tercih etmelerinin mutluluğunu yaşadıklarını belirtirken, “Sendika olarak üye yapmanız yetmez, bu üyenin hakkının toplu iş sözleşmesi ile de korunması gerekmektedir. Bu anlamda tarihi bir gün yaşıyoruz, Türk sendikal hayatı da tarihi bir gün yaşıyor, iş sağlığı ve güvenliği personeli ilk kez toplu sözleşmeyle tanışıyor, haklarını Sendikamıza emanet ediyorlar. Bundan dolayı Ada Birtek Genel Müdürü Sayın Özkan Bozkurt’a da çalışanları adına duyarlı sendikal anlayışından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Konfederasyon ve sendika olarak taşeron mücadelesinde yaşananları da kısaca özetleyen Genel Başkan Devlet Sert, o gün işçiye inanmayanların işçinin sendikalı olamayacağını düşünenlerin, toplu sözleşme imzalayamayacaklarını zannedenlerin bugün tarihin çöplüklerine yuvarlandıklarını söyledi.
Sert sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz iş sağlığı ve güvenliği personeli arkadaşlarımıza yönelik örgütlenme çalışmalarımıza başlarken “SENDİKAN SENİ KORUR” dedik. Bu öyle rast gele söylenmiş, karşılığı olmayan, hamasi bir söylem değildir.
45 binin üzerinde iş sağlığı ve güvenliği personeli arkadaşımız gerek sorumluluk alanları gerekse yaptıkları iş anlamında çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Yürürlükteki mevzuat onları yeterince korumuyor. Uzmanlık alanlarında yapmaları gereken çalışmalar işveren çıkarlarına dokunduğu için engellemelerle karşılaşıyorlar. Bakanlığa intikal eden bildirim yükümlülüğü, iş kazalarından ve meslek hastalıklarından çalışanı korumaya yetmiyor. Adli makamlarca ilgili mevzuat doğru anlaşılamıyor. Haklarında adli süreç başlatılan bu arkadaşlarımız genellikle hukuk önünde savunmasız ve korumasız kalıyorlar. Bunlar gibi daha pek çok sorun ile karşı karşıya kalıyorlar, ancak çalışma hayatında büyük ehemmiyeti olan iş sağlığı ve güvenliği konusunda yüksek riskli bir alanda yetki kullanıp sorumluluk alıyorlar.
İşte tüm bunların karşısında Öz Sağlık-İş Sendikası olarak dimdik yanlarında duruyoruz ve “Sendikan Seni Korur” diyoruz.
İSG ÇALIŞANLARI İÇİN NELER YAPTIK?
Uzun bir süredir yürüttüğümüz örgütlenme çalışmaları kapsamında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin 17 sivil toplum kuruluşu ile istişare toplantıları gerçekleştirdik.
Sendikamız bünyesinde oluşturduğumuz İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü aracılığı ile İş güvenliği uzmanlarının mesleki gelişimlerine yönelik 12 farklı konuda uzaktan eğitim programı gerçekleştirdik. Bu programlardan toplam 1654 iş güvenliği uzmanının yararlanmasını sağladık. Mesleki ve teknik konularda belli aralıklar ile 6 sayı çıkardığımız e-bültenlerle iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarımıza erişim sağladık.
200 iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerin katılımı ile hazırlanan ve mesleğin sorunlarının tespit edildiği bir anket ve saha raporu hazırladık, kamuoyu ile paylaştık.
Yapmış olduğumuz bu ankette iş güvenliği uzmanlarının haksız yere yargılanması konusunun temel sorunların başında geldiğini gördük.
Hatta bu alanda yaşanmış olan adli süreçlere konu olan arkadaşlarımıza hukuki destek de bulunduk. Bunun örneklerini Bodrum’da, Sakarya’da yaşadık. Oralarda gerçekleşen olaylar ve kazalara ilişkin olarak yargılanan arkadaşlarımıza hukuki destek sunduk. Sendika olarak takip ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada; gerçekleştirdiğimiz bu ilk toplu sözleşme ile birlikte iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan arkadaşlarımız hem özlük hakları noktasında, hem de haksız yargılanma noktasında Sendikamız tarafından güvence altına alınmış oldular.
Buradan hareketle iş sağlığı ve güvenliği uzmanı arkadaşlarımızı, Türkiye’nin en büyük sendikalarından birisi ve kendi iş kolunun lider Sendikası olan ÖZ SAĞLIK-İŞ çatısı altında toplanmaya ve sendika güvencesi altına girmeye davet ediyorum.
Toplu İş Sözleşme törenlerinde söylediğimiz 3 temel kriterimiz var. Birincisi işimizi, aşımızı güvence altına alacağız. İkincisi toplu iş sözleşmesinden aldığımız ücretler, sosyal haklar zamanında ödeniyor mu? Bunu da güvence altına alacağız. Üçüncüsü iş barışı, huzuru, mutluluk, motivasyon. Bunlar bizim için önemli.
İSG çalışanlarına yönelik ilk toplu iş sözleşmemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum”.
TOPLU SÖZLEŞME KAZANIMLARI
Öz Sağlık İş Sendikası ile Ada Birtek arasında imzalanan Türkiye’nin ilk İSG çalışanlarına yönelik toplu iş sözleşmesine göre, sözleşmenin başladığı tarihten itibaren işyeri çalışanı iş güvenliği uzmanlarının maaşlarına 1000 TL iyileştirme yapılacak.
İş güvenliği dışındaki diğer personelin ücretlerine birinci yıl ilk 6 ay için yüzde 8, birinci yıl ikinci altı ay için yüzde 7, ikinci yıl birinci 6 ay için yüzde 8, ikinci yıl ikinci altı ay için yüzde 7 oranında zam yapılacak.
İşyerlerinde 12 aylık çalışmasını dolduran iş güvenliği uzmanlarına 1000 TL net mesleki yıpranma tazminatı ödenecek
Yine iş güvenliği uzmanlarına aylık 60 TL eğitim ödemesi yapılacak.
İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonellerinin hizmet verilen işletmelere ulaşımı Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından sağlanacak.. Sağlanamadığı durumlarda ise fiilen çalışılan her gün için bir gidiş bir dönüş merkezi il belediye rayiç bedeli net olarak ödenecek.
Yine sözleşme hükümlerine göre çalışanlara ilk yıl ayda 100 lira, ikinci yıl ise ayda 150 lira yakacak yardımı yapılacak.
Sendika üyesi işçilere 3 (üç) çocukla sınırlı olmak üzere her bir çocuk için ayda 50 TL çocuk yardımı yapılacak.
İşverence, sendika üyesi işçilere her yıl biri 15 Haziran’da, diğeri ise 15 Kasım’da olmak üzere 10’ar günlük ücretleri tutarında 2 ikramiye ödenecek.