HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ 35’TEN 39’A ÇIKARILDI
ÜCRETLER ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNE ÇIKTI
Sendikamız tarafından ilgili tüm platformlarda dile getirilen, hazırlanan SAHA RAPORU ile tüm kurum ve kuruluşlara iletilen ek ders ücretli personelin, ücretleriyle ilgili mağduriyeti için bir adım atıldı.
Resmi Gazete’nin 5 Mart 2021 tarihli sayısında yer alan 3590 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile haftalık ders saati 35’den 39’a çıkarıldı. Böylece mevcut haliyle asgari ücretin altında kalan ek dersli personel, asgari ücretin üzerindeki rakamlara ulaşmış oldu.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’na bağlı kurumlarda ek ders ücreti karşılığı çalışan ve büyük mağduriyet yaşayan personelin yaşadığı pek çok sıkıntıyı yetkili sendika olarak hem kamuoyunun, hem de ilgili kurum ve kuruluşların dikkatine sunmuştuk. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ile de paylaşılan SAHA RAPORU’nda da yer aldığı üzere bu personel toplu iş sözleşmesinden de faydalandırılmıyor. Dolayısıyla TİS kapsamındaki sosyal hizmet işçileri için geçerli olan kazanımlardan da yararlanamıyorlar. Haftalık 35 saatlik çalışma saati üzerinden ücretleri hesaplanan ve bu nedenle yılın 12 ayının sadece 2 ayında asgari ücretin üstünde ücrete kavuşabilen ek ders karşılığı çalışan personel, yılın 10 ayında ise asgari ücretin altında maaşlar ile geçimlerini sağlamak zorunda kalıyordu.
Sendikamızın çağrılarının hem kamuoyunda hem basın kuruluşları nezdinde karşılık bulmasının ardından “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar” başlığı altında yapılan değişiklik ile haftalık 35 saat olan çalışma saati 39 saate yükseltildi. Böylece ek ders karşılığı çalışan personel, asgari ücretin üstünde ücretlere ulaşması adına bir adım atılmış oldu.
GENEL BAŞKAN SERT:
“EK DERSLİ PERSONELİN KADRO ve TİS HAKKI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ”
Yapılan düzenlemenin mevcut personelin sıkıntılarının bir tanesi için önemli bir adım olarak gördüklerini belirten Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, ek ders ücreti karşılığı görev yapan bu personelin asıl mağduriyetlerinin kadro alamamaları olduğunu belirterek, “Çeşitli bakanlıklarda benzer statülerle çalışan personele kadro verilmesi gibi ek ders ücretli personelin de bir an önce kadroya alınarak statülerinin belirlenmesi gerekmektedir” dedi.
Bu personelin sigorta primlerinde yaşanan sıkıntıların mevzuat çerçevesinde düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Genel Başkan Devlet Sert, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplu iş sözleşmesi ile kayıt altına aldığımız, yıllık izin, nikah, süt, doğum ve analık izinleri gibi uygulamalar aslında insani, vicdanı uygulamalardır. Bu personelin toplu iş sözleşmesinden faydalandırılmaması neticesinde bu haklardan da mahrum bırakılmaktadırlar. Sendika olarak önceliğimiz TİS’ten faydalandırılmaları, bu süreçte de söz konusu hakların kendilerine verilmesidir. Ek ders karşılığı çalışan personel ayrıca kadrolu meslek elemanları ile aynı unvana sahip olmalarına ve aynı eğitim, konferans ve seminerleri vermelerine, danışmanlık yapmalarına rağmen, herhangi bir ücret alamamakta, harcırahları ile ilgili de sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu konuların tümüyle ilgili Bakanlık ve Sendikamız arasında başlatılan çalışmalar devam etmektedir”.