BAŞKAN SERT, “SAĞLIK SANAYİMİZİN GELECEĞİ ÇALIŞTAYI”NIN AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde sendikamız ve sivil toplum kuruluşlarının destek ve katılımları ile düzenlenen “Sağlık Sanayimizin Geleceği Çalıştayı”na katıldı.

Çalıştaya, Genel Başkanımız Devlet Sert’in yanı sıra Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Önceki Dönem Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü, Genel Başkan Yardımcılarımız Adem Yavuz, Süleyman Doğan, SAĞLIK-SEN Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nuh Zafer Cantürk, TOBB Türkiye Medikal Meclisi Başkanı Levent Mete Özgürbüz, DMO Genel Müdürü Şinasi Candan, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, akademisyenler, eğitimciler, Kocaeli Şube Başkanımız Sedat Balkan ile şube yönetimi, temsilcilerimiz, üyelerimiz katıldı.

Genel Başkanımız Devlet Sert ve Genel Başkan Yardımcılarımız çalıştay girişinde üyelerimiz tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.

GENEL BAŞKAN SERT:

“HAYAT VE DÜNYA DEĞİŞİYOR, PEKİ YA BİZ?”

Sağlık Sanayimizin Geleceği Çalıştayı’nda açılış konuşmalarını yapan Genel Başkanımız Sert, 220 bin üye sayısı ile Türkiye’nin kendi işkolunun en büyüğü, ülkemizin ise 3. Büyük işçi sendikası Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı olarak katılımcıları selamlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyamız ve ülkemiz son yıllarda büyük felaketler, büyük salgınlar, büyük ekonomik krizler yaşadı, halen devam eden krizler var. Ülke olarak bunlarda baş etmenin, yön vermenin, kayda alarak ilerlemenin yolları ile uğraşıyoruz.

Çözebildiklerimiz var, yoluna koyduklarımız var, henüz çözemediklerimiz de var, hatta çözümü için yıllar gerektiren küresel sorunlarımız da var.

Tüm bunların içerisinde, dünyada çok önemli gelişmeler, değişimler, özellikle sağlık politikalarını ve sektörü ilgilendiren değişimler söz konusu iken, görüyorum ki burada  çok çok önemli bir sorunun cevabı aranacak: “hayat ve dünya değişiyor, peki ya biz? Her kesimin, bütün sektörlerin bu soruyu her daim kendisine sorması ve soru kadar cevaplarını bulup, geliştirmesi çok önemli. Sağlık sektörünün son yıllarda dijital bir sektör olarak hızlı yatırımlarla sürdürdüğü gelişim ve değişim hepimizin malumu. Bu hıza ayak uydurmak ve rekabet edebilmek gerçekten üzerinde kafa yorulması gereken bir durum.”

“BİZLER SAĞLIK KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN EMEĞİN” TEMSİLCİLERİYİZ”

“Bugün burada sağlık sanayimizin; üreticileri, yatırımcıları, sektör temsilcileri, üniversite sanayi iş birliği temsilcileri, akademik dünyadan pek çok isim ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bulunuyor. Bu çalıştayın bileşenlerinin tespiti dolayısıyla Çalıştay Komitesi’ni de ayrıca kutlamak istiyorum.

Bizlere de işçi kesimi olarak bileşenler gurubunda yer verilmesi, davet edilmemiz ve söz hakkı tanınması, bu çalıştay ve sonuçlarının her Türlü Teknolojik İnovasyon, yatırım, Ar-Ge, Ürün,

Satış-Sunum-pazarlama vb. tekniklerinin yanı sıra, önceliği “insana”, önceliği “insan emeğine” vermiş olmasını gösteriyor ki, bu yaklaşımı çok kıymetli bulduğumuzu da ifade etmek isterim.

Çünkü; Sağlık sanayimiz, üretici firmalarımız, AR-GE Firmalarımız, yatırımcılarımız ne üretirlerse üretsinler, bu cihazların kullanımı noktasında insan emeği herhangi bir aşamada devreye girecektir. Bizler sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan işte “O EMEĞİN” temsilcileriyiz.

Burada işveren sendikası temsilcileri de bulunuyor. Bu da bizler açısından çok önemli. Çünkü çalışma hayatının üç ayağı işçi-işveren-işyeri tanımları ile oluşuyor.

Bir işçi konfederasyonu ve işçi sendikasının yöneticisi olarak Genel Başkanı olarak, işveren ile olan ilişkilerimizi, işyerinin devamı ve her ne olursa olsun ayakta kalabilmesi üzerine inşa ettiğimiz anlayış, bizlerin günümüz endüstri ilişkilerindeki yaklaşımımızı görmeniz açısından da önemlidir.”

“ÇALIŞANI, EMEĞİ VE İNSANI ÖNCELEYEN YAKLAŞIMLARIN ÖNCELİK TAŞIMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

“Yapılacak her türlü iş ve işlemde, AR-GE’sinden süreç sonundaki çıktısına, üretime kadar, yeni devasa teknolojik cihazlara kadar ne tür yatırım olursa olsun, çalışanı, emeği ve insanı önceleyen yaklaşımların öncelik taşıması gerektiğini düşünüyoruz.

Özellikle dijital sağlık teknolojisinin kullanımı ve yaygınlaştırılmasının buna uyumlu mesleki eğitimlerle mümkün olabileceği kanısındayız.

Hizmet içi eğitiminden, sertifikasyon eğitimlerine, tematik eğitimlere kadar Türkiye’nin en büyük sağlık ve sosyal hizmet sendikası ÖZ SAĞLIK İŞ olarak “PAYDAŞ” olabileceğimizi, emeği önceleyen projeler konusunda iş birliği yapabileceğimizi buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.

Biz işçiler, çalışanlar olarak iş güvenliğinin sağlanması son derece önemli. Bunda işyerinin tutum ve davranışları kadar, kullanılan cihazların üreticilerinin ve sağlık yatırımcılarının da titizliğine ihtiyacımız var.

Ülkemizde, en azından kendi sektörümüzle ilgili iş kazalarının nedenlerini en aza indirgemek ve Cihazlardan kaynaklı kazaların oranını düşürmek için buna ihtiyacımız var.

Bizler sektör çalışanları olarak sağlık kurum ve kuruluşlarında hizmet veren emekçiler olarak;

  • İstihdamı geriletecek,
  • İnsan emeğini gereksiz görüp makine ve teçhizata yönlendirecek,
  • İstihdamı daraltacak yatırımların işlerlik kazanmadan önce yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz.”

“İNSAN UNSURU OLMADAN YETERLİ HİZMETİ VEREBİLMESİNİN MÜMKÜN OLMADIĞININ BİLİNMESİNİ İSTERİZ”

“Teknolojik yenileşmeye, değişime her zaman evet diyoruz. Ancak hiçbir makine ve teçhizatın tek başına, insan unsuru olmadan yeterli hizmeti verebilmesinin mümkün olmadığının da bilinmesini isteriz.

Nitelikli personel, yetişmiş eleman, sürekli eğitim, 2 ya da 4 yıllık meslek okulları-mühendislik okullarının nitelikli eleman yetiştirmesi, kullan at teknolojiler yerine, her detayı ayrı düşünülmüş, en başından planlanmış AR-GE detaylı projelerle yola çıkılması, sonraki maliyetleri de azaltacak düzenlemeler olacaktır.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personel, işkolu ya da hizmet kolu ne olursa olsun bir ekiptir. Sağlık teknolojisi bileşenlerini de bu ekibin parçası olarak görüyoruz.

Tüm açıları birlikte değerlendirdiğimizde;

  • İlaç ve tıbbi cihaz sektöründeki küresel gelişmelere ve eğilimlere temas etmeyi,
  • Ülkemiz sağlık sanayinin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerin analizini yapmayı,
  • Gelecek için projeksiyonlar üretmeyi,
  • Sıkı düzenlemelere tabi tutulan bu alanlardaki kamu mevzuatının ve desteklerin, teşviklerin sağlık sektörü üzerindeki etkilerini tartışmayı,
  • Gelişen küresel teknoloji, Ar-Ge ve yenilikçilik dünyasında rekabet gücünü ve yaşanan değişime hazırlık durumunu değerlendirmeyi,
  • Sağlık alanındaki kamu-üniversite-sanayi-sivil toplum kuruluşları işbirliğine mercek tutmayı amaçlayan bu Çalıştayın başarılı sonuçlara imza atacağına gönülden inanıyorum.

Emek veren, katılım sağlayan herkese şükranlarımı sunar, Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını dilerim.”

“SAĞLIK SANAYİMİZİN GELECEĞİ ÇALIŞTAYI” İKİ GÜN SÜRECEK

 İki gün sürecek çalıştayda “Sağlık Alanındaki ve İlaç Sektöründeki Küresel Gelişmeler ve Eğilimler, Ülkemizde Sağlık ve İlaç Alanındaki Gelişmeler ve Eğilimler, İlaç Sektörü Bağlamında Kamu Politikaları ve Sektörel Etkileri, Gelişen Ar-Ge ve Yenilikçilik Dünyasında İlaç Sektörümüzün Rekabet Gücü, Tıbbi Cihaz Sektöründeki ve Sağlık Teknolojilerindeki Küresel Değişim, Dönüşüm ve Gelişim, Ülkemizde Tıbbi Cihaz Alanındaki Gelişmeler ve Eğilimler, Tıbbi Cihaz Sektörü Bağlamındaki Kamu Politikaları ve Sektörel Etkileri ile Gelişen Ar-Ge ve Yenilikçilik Dünyasında Tıbbi Cihaz Sektörümüzün Rekabet Gücü” konuları masaya yatırılacak.

BAŞKAN SERT, ASH İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI KURUMLARDAKİ ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZIN SERGİSİNE YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Çalıştay programında Kocaeli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kurumlardaki engelli çocuklarımızın el emeği sergisini de ziyaret eden Genel Başkan Sert, çocuklarla sohbet etti. Engelli çocukların el emeği ürünleri sergisini gezen Genel Başkan Sert, el emeği ile yapılan ürünlerden hediye alarak katkıda bulundu.