ÖZ SAĞLIK-İŞ’TEN ÜYELERİ İÇİN BÜYÜK HİZMET WEB SİTESİ ÜZERİNDEN BECAYİŞ PORTALI OLUŞTURULDU

SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET İŞÇİSİ ÜYELERİMİZ

“BECAYİŞ HAKKINI ÖZ SAĞLIK-İŞ GÜVENCESİ İLE KULLANABİLECEKLER”…

Sağlık ve sosyal hizmet işkolunun yetkili sendikası Öz Sağlık-İş, üyelerine yönelik olarak çok önemli bir hizmete daha imza attı.

Sendikamız, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan üyeleri için imzaladığı her iki toplu iş sözleşmesinden doğan becayiş yapabilme hakkını legal ortamlarda takip edebilmeleri adına BECAYİŞ PORTALI oluşturdu.

Sendikanın web sitesinde açılan becayiş portalına üyeler TC kimlik numaraları üzerinden girebilecek ve kendileri gibi becayiş yapmak isteyen diğer üyeler ile sağlıklı bir ortamda buluşabilecekler.

GENEL BAŞKAN SERT: “ÜYELERİMİZDEN GELEN TALEBE KULAK VERDİK”

Hem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hem de  Sağlık Bakanlığı ile imzalanan toplu  iş sözleşmelerinin ilgili maddelerinin becayiş yapılmasına imkan tanıdığını ancak, özellikle sosyal medya üzerinde bu konuda  “becayiş borsalarının”  açıldığına dikkat çeken Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, “Hem üyelerimizin becayiş haklarını daha sağlıklı ortamlarda kullanabilmeleri,  eşleşmelerin yasal zeminler  üzerinden yapılabilmesi hem de adeta bir borsaya dönen becayiş pazarının ortadan kaldırılması adına Yetkili Sendika olarak böyle bir hizmeti  üyelerimizle paylaşıyoruz. Bu konuda çok fazla mağduriyet yaşanmakta, sağlık ve sosyal hizmet çalışanları legal olmayan ortamlarda para alışverişinin ortasına düşmektedirler. Üyelerimizden bu konuda bizlere ulaşan talepleri değerlendirerek böyle bir hizmeti sosyal sendika sorumluluğu olarak gördük ve yerine getirdik.

Öz Sağlık-İş Sendikası üyeleri sendikamızın web sayfası aracılığı ile portalı kullanabilecek, TC kimlikleri ile portala erişim sağlayabilecek, becayiş yapmak isteyen diğer üyelerle sağlıklı bir ortamda iletişim kurabileceklerdir. Bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da sosyal sendikacılık anlayışının sendikamıza yüklediği hizmetleri yerine getirmek için mücadelemize devam edeceğiz”.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE BECAYİŞ HÜKMÜ:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda görev yapan üyelerimiz adına imzalanan Toplu İş Sözleşmemizin 17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasında; “….İstihdam şekline bakılmaksızın; istihdam türü ile unvanı/görevi aynı işçiler, kendi aralarında anlaşmak suretiyle atama döneminde karşılıklı yer değiştirme talep edebilir. Karşılıklı yer değiştiren işçiler 2 yıl karşılıklı yer değiştirme talep edemez” denilmektedir.

Ayrıca yine Toplu İş Sözleşmemizin 17’nci maddesinin 10 uncu fıkrasında ise; “işçi için iller arası atama dönemi her yıl için 1-30 Haziran tarihleri arasındadır, işçi, bu maddede sayılan döneme bağlı iller arası yer değiştirme talebini her yıl 1-30 Nisan tarihleri arasında görevli olduğu İl Müdürlüğüne belgeleri ile birlikte yapar” ibareleri bulunmaktadır.

SAĞLIK BAKANLIĞI TOPLU  İŞ SÖZLEŞMESİNDE BECAYİŞ HÜKMÜ:

Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan üyelerimiz adına imzalanan Toplu İş Sözleşmemizin 19 uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında; “…İstihdam şekline bakılmaksızın, işverenin merkez ve taşra teşkilatı bünyesinde görev yapan, aynı unvanlı kadroda/branşta çalışan işçiler, kendi aralarında anlaşmak ve işveren vekilinin de rızasını almak kaydı ile işyerlerini değiştirebilirler. Bu çerçevedeki usul ve esaslar işveren tarafından belirlenir. Karşılıklı olarak yer değiştiren işçiler iki yıl geçmeden yeniden karşılıklı yer değişikliği talebinde bulunamazlar” denilmektedir.

Bakanlığın yayınladığı sürekli işçilerin yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasların 11 inci maddesinde; “…istihdam şekline bakılmaksızın, maaş aldığı bütçesi ile unvan ve branşı aynı olmak koşuluyla sürekli işçilerin karşılıklı yer değişikliği süre ve dönem şartı aranmadan yapılabilir. Karşılıklı olarak yer değiştiren işçiler iki yıl geçmeden yeniden karşılıklı yer değişikliği talebinde bulunamazlar” ibaresi bulunmaktadır.

Sendikamız, becayiş portalı üzerinden yukarıda belirtilen hükümlere uygun talep gelmesi durumunda, becayiş şartları uygun olanları tespit ederek eşleştirmek ve emekçileri hayallerine ulaştırmayı hedeflemektedir.