KADIN KOMİTE BAŞKANLIĞI GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANTIMIZ ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sendikamız Kadın Komite Başkanlığı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı Ankara’da ““KADIN EMEĞİ İLE GÜÇLÜ, YENİ TÜRKİYE YÜZYILI” ve GAZZE’DE KADIN OLMAK” temasıyla gerçekleştirildi.

HAK-İŞ Kadın Komite Başkanlığı’nca ve kardeş sendikalarımızın Türkiye geneli kadın komite başkanlıklarının katılımıyla gerçekleştirilen İsrail’i boykot ve ABD Büyükelçiliği’ne siyah çelenk bırakma eylem ve yürüyüşünün ardından Öz Sağlık-İş Sendikası Kadın Komite Başkanlığı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı yapıldı.

Toplantıya Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert, Hizmet İş Sendikası Kurucu Genel Başkanı ve HAK-İŞ Filistin ve Kudüs’e Destek Sendikal Dayanışma Komitesi Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Sendikamız Genel Sekreteri Av. Muhammet Esat Eyvaz, Genel Sekreter Yardımcıları Yavuz Aksanoğlu ve Fadlı Erdem, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı ve Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Sendikamız Kadın Komite Başkanı Tuba Gülpembelioğlu, Şube Kadın Komite Başkan ve Başkan Yardımcılarımız, Ankara 1 ve 2 No’lu Şube Başkanlıklarımız ve kadın üyelerimiz katıldı.

Saygı ve duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda Gazze’deki şehitler için Serhat Erdoğmuş Hoca tarafından Kuran-ı Kerim okundu.

 

AÇILIŞ KONUŞMASINI GÜLPEMBELİOĞLU YAPTI

Sendikamız Kadın Komite Başkanlığı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın açılış konuşmasını Genel Merkez Kadın Komite Başkanımız Tuba Gülpembelioğlu yaptı. Gülpembelioğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Kadın Emeği ile Güçlü, Yeni Türkiye Yüzyılı” teması ile bir araya geldiğimiz toplantımızda hem çalışma hayatında hem de toplumun en önemli bileşeni olan aile hayatında, güçlü, ilkeli, değerlerine bağlı, Asımın Nesli diyebileceğimiz nesiller yetiştiren siz kıymetli başkanlarımızla birlikte olmaktan son derece mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim.

Emekçi kadınlar olarak pek çok sorumluluğu, pek çok kimliği bir arada bulunduruyoruz. Bize emanet edilmiş ailelerimize, emanet edilmiş görevlerimize kutsalımız gibi bakıyor, layık olmaya çalışıyoruz. Ama bu süreçte diğer kadın emekçilere göre işimizi bir nebze daha kolaylaştıran bir yapının mensubuyuz. Kadın emekçilere sonuna kadar sahip çıkan, destek veren Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in çatısı altındayız.

Sağlık ve sosyal hizmet işçileri olarak 7 gün 24 saat görev yaptığımız kurumlarda güçlü, etkili, arkamızı dağ gibi dayadığımız Sendikamız Öz Sağlık İş’in üyeleriyiz. Bu manada çalışma hayatına katkı sunmak için “ben de varım” diyen, hem sendikalı bir çalışan, “kadın sendikacı” olarak sorumluluk alan siz değerli yol arkadaşlarımı tebrik ediyor, bugün burada bizlerle birlikte olduğunuz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in, çalışma hayatında ve sendikal örgütlenmede kadın sendikacı kimliğine verdiği değeri görüyor ve her türlü desteklerinden dolayı Genel Başkanımız ve Yönetimine teşekkür ediyorum.

Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda örgütlü olan sendikamız Öz Sağlık İş’in 214 bin üyesinin 90 bini kadındır. Güçlü teşkilat yapımızda da kadın temsiliyeti oldukça yüksektir. 85 Şube başkanımızın 16’sı ve şube başkan yardımcılarımızın onlarcası kadındır. Örgütlenme ağımızda 102 kadın baş temsilcimiz, 731 de kadın işyeri temsilcimiz mevcuttur. Öz Sağlık İş Sendikası olarak, şubelerimizin tamamına yakının da komitelerimizi kurduk ve kurmaya devam ediyoruz. Kadın emeğinin yoğun olduğu işkolumuz açısından geldiğimiz durum, bizler için gurur vericidir. Bu manada Kadın Komite Başkanlarımızı da tebrik ediyor, bugüne kadar gösterdikleri gayretlerinin ve başarılarının artarak devam etmesini diliyorum.

Kadın olmak üstlendiği kimlikler ve sorumluluklar açısından zor elbette ancak Filistin’ de kadın olmak çok ama çok daha zor. Bugün Filistinli kadınların tamamına yakını direnişin içinde doğmuş ve büyümüştür. Ama bu direniş Filistinli kadınları daha da güçlü kılmıştır. İşte bu nedenle, güçlü kadınlar, zalimlere karşı sokağa dökülmekten, gösteri yapmaktan, zulme karşı seslerini yükseltmekten asla korkmazlar. Bugünkü soykırım altında bile korkmayan, evlatlarını, eşlerini şehadete uğurlayan tarihin en onurlu ve cesur yürekli Filistinli kadınları saygı ile selamlıyorum. Ben bir kişiyim benden ne olur ki demeyen, boykota devam eden, zulme sessiz kalmayan, zalime Sen zalimsin” demekten korkmayan ve Filistinli kadınlarımızın ve Filistin halkının yanında olan siz değerli Öz Sağlık İş kadınlarını, kadın erkek demeden tüm teşkilatımızı ve HAK-İŞ ailemizi kutluyorum.”

 

TANRIVERDİ ÖZ SAĞLIK İŞ KADIN TEŞKİLATINI SELAMLADI

Kadın Komite Başkanlığı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında Öz Sağlık İş Kadın Teşkilatını selamlayan Hizmet İş Sendikası Kurucu Genel Başkanı ve HAK-İŞ Filistin ve Kudüs’e Destek Sendikal Dayanışma Komitesi Başkanı Hüseyin Tanrıverdi de Filistin ve Gazze direnişi hakkında yaptığı konuşmada Filistin’in ilk kıble Mescid-i Aksa’yı barındırdığı için mukaddes topraklar olduğunu belirtti. Tanrıverdi, “Filistin hep aklımızda, hep kalbimizde. Bu zulüm 75 yıldır devam ediyor. Onlar orada bizim adımıza, Gazzeyi yok etmek için kavgaya girdiler” dedi. HAK-İŞ için Filistin’in ne anlama geldiğini aktaran Tanrıverdi, Öz Sağlık-İş Kadın Teşkilatı’nın Gazzeli annelerin direnişine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

 

HAK-İŞ KADIN KOMİTE BAŞKANI ZENGİN ÖZ SAĞLIK-İŞ KADIN KOMİTE BAŞKANLARINA HİTAP ETTİ

Filistin’de yaşanan soykırıma hayır demek ve seslerini dünyaya duyurmak için gelen Öz Sağlık-İş Kadın Komite Başkan ve Yardımcılarına teşekkür eden HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, “Bugün sizler buradasınız ama yüreğiniz Filistin’de” dedi. Katliamın artarak devam ettiğini, kadınların ve çocukların sistematik bir şekilde soykırıma tabi tutulduğunu belirten Fatma Zengin, dünyanın tepkisizliğine dikkat çekerek “Bu katliamlara dur demek için buradayız. Yalnız değilsiniz HAK-İŞ’li kadınlar olarak biz hep arkanızdayız” diye konuştu.

 

HAK-İŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI DEVLET SERT’İN KONUŞMASI SALONU DUYGULANDIRDI

Sendikamız Kadın Komiteleri Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’na katılan HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert’in selamlama konuşmasına evladını kaybeden Filistinli annenin duygularını içeren bir şiirle başlaması, salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Sert yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Tam 49 gündür süren bir katliamın gölgesinde, 15 bin Filistinli Müslümanın bir katil sürüsü tarafından tüm dünyanın gözü önünde katledildiği bir ortamda, ne hikmetse hep çocukları-anneleri bulan bombaların yağdığı şu kara günlerde konuşmak, sendikacılıktan söz etmek kadın sendikal hayatından bahsetmek, takdir edersiniz pek de kolay değil.

Türkiye’nin dört bir yanından Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Filistinli kardeşlerimize destek vermek, acılarını hissetmek, yeryüzünün en ilkel, en adi davranış biçimi ile Gazzeli kardeşlerimizi bu dünyadan silebilmek için insanoğlunun görebileceği en ahlaksız bir şekilde soykırım uygulayan İsrail’i lanetlemek üzere düzenlediği program için Ankara’ya geldiniz.

Bu sadece sendikal bir program değil. Bu sadece bir protesto, bir boykot değil. Sizin bugün burada bulunarak yaptığınız davranış bir kıyam! Zulme karşı bir kıyam! Soykırıma karşı bir kıyam! Acıları paylaşmak üzere bir kıyam! Rabbim bu çağda bu kıyama durabilen herkesin niyetini, ibadetini, Gazzeli kardeşi için yaptığı tüm duaları kabul etsin inşallah. Çoğumuz evlat sahibiyiz. Evlat sahibi olmamış, olamamış olanlarımızın da evlat kadar sevdiği kimseler, can yoldaşları var. Bizler babayız… Elbette her baba evladını çok sever, onun için canını esirgemez. Ama annelik başka, anne olmak başka. Rabbimim nasip ettiği analık duygusu başka. Bunu hep biliyoruz da, işte şu kara günlerde Gazzeli analarla bunu ta yüreğimizde ciğerimizde hissediyoruz. “Çocuklarım aç şehit oldu” diyen Gazzeli Anne’yi, evladı acılar içinde son nefesini vermek üzereyken, “Çok az kaldı oğlum acıların birazdan sona erecek” diyen Filistinli Anneyi, “Keşke ben de ölseydim, cennette karnımı doyurabilirdim” diyen Gazzeli çocuğu, anestezi olmadan bir çocuğun bacağını keserken çektiği acı yüzünden ölen çocuğa karşı duyduğu ızdırabı haykıran Gazzeli doktoru, ışıksız, el feneri ile ameliyat yapan sağlık çalışanlarını anlamak için başka bir  şeye ihtiyaç yok, sadece ve sadece  insan olmak yeterli. Duyarlı olmak yeterli, ahlaklı, vicdanlı olmak yeterli.

Sözlerimin başında da dediğim gibi bugün başka bir konuyu konuşabilecek mecalimiz bile yok. Ama Filistin, Gazze, Kudüs, dünyanın neresinde bir mezalim varsa konuşmak, tepki vermek, ses yükseltmek de biz sendikacıların görevleri arasında. Sizlerin görevleri arasında. Kendinizi ve yaptığınız işi, üstlendiğiniz görevleri bir düşünün, ne kadar kıymetli ne kadar önemli olduğunu sizler de yakından anlayacaksınız.

Bizler HAK-İŞ Konfederasyonu olarak ve konfederasyonumuza bağlı sendikalar olarak verdiğimiz emek mücadelesinin yanında, etkili sivil toplum örgütü olma mücadelesini de birlikte veriyoruz. O yüzden gerek konfederasyonumuzun gerekse sendikalarımızın bu manada en duyarlı Komitelerinden birisi olan Kadın Komite Başkanlıklarımız bizler için çok önemli, çok kıymetli. Hele ki sağlık ve sosyal hizmet işkolunun mensupları olan siz değerli kardeşlerimin üstlendikleri rol diğer emekçi kardeşlerimizinkinden biraz daha farklı, biraz daha fedakârca. Gerek sağlıkta gerek sosyal hizmette yapmış olduğunuz iş, diğer işkollarındaki hanım kardeşlerimizin verdiği emek mücadelesinde başka bir anlam kazanıyor. Sizler anne şefkati ile kadın özeni ile bir hanım titizliği ile yaklaştığınız hastalara, korunmaya muhtaç yaşlı, engelli ve çocuklara daha özenli, daha merhametli davranıyorsunuz.

Fedakarlığınızı ölçüye vuramayız. Yükünüzün ağırlığını tartıya koyamayız. Tüm bunların karşılığını ne para pul olarak, ne çaba güç olarak değerlendiremeyiz. Ama emeğin gücünün emsalsiz örneği siz hanım kardeşlerimizin çalışma hayatına katmış olduğu bu özelliklerinizi hem takdir edip, hem de hak ettiğiniz maddi-manevi-sosyal tüm haklarınızı eksiksiz almak, sıkıntılarınızı çözmek, hukukunuzu korumak için bizler buradayız. Konfederasyonumuz arkanızda. Sendikamız arkanızda. Kardeş sendikalarımız yanınızda.

İyi ki varsınız. İyi ki emek mücadelesinin en kıymetlisini veren, inandığı değerler ışığında zulme sessiz kalmayan HAK-İş’çisiniz. İyi ki, sağlık ve sosyal hizmet gibi en ulvi görevi yerine getiren bir işkolunun mensubu ve Konfederasyonumuzun en büyük ve en güçlü sendikalarından birisi olan  Öz Sağlık  İş Sendikamızın çatısı altındasınız.

 

ARSLAN: “ÖZ SAĞLIK İŞ SENDİKAMIZ MADDİ VE MANEVİ OLARAK HER ZAMAN FİLİSTİN’İN YANINDA YER ALDI”

Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan, toplantıda yaptığı konuşmada Kadın Komite üyelerine Filistin için dayanışma çağrısında bulundu, Öz Sağlık-İş Sendikası’nın maddi ve manevi olarak her zaman Filistin’in yanında yer aldığını söyledi.

Arslan, Siyonist ve katil İsrail ordusunun 7 Ekim’de başlattığı saldırıların ardından binlerce savunmasız çocuk, kadın ve yaşlının katledildiğini ve bu durum karşısında bütün dünyanın sessiz kaldığına dikkat çekerek, HAK-İŞ Konfederasyonumuz tarafından başlatılan Gazze Yardım Kampanyası’na herkesin elinden geldiği kadar destek olması gerektiğini vurguladı. Arslan, “Varlığımızdan, imkanlarımızdan, uykumuzdan, eğlencemizden, harcamalarımızdan fedakârlık yapacağız ve kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Bizim ile ne olur, tek başımıza demeyin. Siz yoksanız kimse yok demektir. Biz HAK-İŞ olarak, bu kampanyamıza herkesin katılımını istiyoruz. Şu anda Filistin’de ilaç yok, ekmek, su yok, evleri yok. Köylerinden, şehirlerinden kovuldular, gidecek yerleri yok. Yağmur ve soğuk havanın altında yaşam mücadelesi veriyorlar. Bunu biz çözeceğiz, çünkü bizim bütün mazlumlara borcumuz var” diye konuştu. 

Filistin meselesinin bir insanlık sorunu olduğunu ve bu sorun çözülmediği sürece ne Ortadoğu’nun ne de dünyanın normal bir hayat yaşamayacağına vurgu yapan Arslan, “7 Ekim’den sonra HAK-İŞ Yönetim Kurulumuzu topladık ve Filistin için acil yardım kararı aldık. Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımız, üyelerimiz ve Filistinli kardeşlerimiz için Yardım Kampanyasını başlattık. Bu karar gereğince yardımlarımızı Gazze’ye ulaştırdık. Bu kampanyanın sıradan bir kampanya olmadığını belirtmek istiyorum.  Yöneticilerimizden, üyelerimizden ve milletimizden Gazze’ye yardım istiyoruz. Söz değil, icraat istiyoruz, laf değil yardım istiyoruz” dedi. 

“MESCİD-İ AKSA İLK KIBLEMİZ” 

Filistin meselesinin üç temel ayağı olduğuna dikkat çeken Arslan, “Birincisi tarihsel sorumluluğumuz var. Dört asır Filistin toprakları bizim ülkemizin bir parçasıydı ve bu topraklarda Osmanlı hakimiyeti ve adaleti hakim oldu. Çanakkale Savaşı’nda Gazzeli şehitlerimiz var. İkincisi, inancımız gereği bizim Gazze ve Kudüs ile ilgilenmemiz gerekiyor. Çünkü ilk kıblemiz ve Kur’an-ı Kerim’de “Etrafını mübarek kıldık” dediği Mescid-i Aksa, bizim için kıymetli ve mübarektir. Bu topraklar bugün işgal edilmiş Filistin topraklarıdır. Üçüncüsü biz bir sivil toplum örgütüyüz. Sendikalar insan haklarını esas alan, insanlığın en temel haklarının farklılıkları olsa bile bu hakların onlara sağlanmasına inanan ve bunu kongre kararları ile teyit ettirmiş HAK-İŞ’in insan olarak, insan haklarının yerle bir edildiği, insanlığın öldürülmek için katliamlara tabi tutulduğu bir coğrafyada insan olarak ilgilenmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“SESSİZ KALAMAYIZ, SUSAMAYIZ” 

Arslan, Amerika’nın dünyanın dört bir yanında katliamlar gerçekleştirdiğini ve katil İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği katliamlara en büyük desteği verdiğini belirterek, “Bugün Filistin topraklarının tamamını işgal etme girişimi ve arkasından vaad edilmiş topraklar için, gözünü kan bürümüş bu Siyonist anlayışa karşı sessiz kalamayız, susamayız, bize ne diyemeyiz. Gücümüzü, imkanımızı, savunmamızı ve birlikteliğimizi sağlayamazsak bu işgalin bir gün bize de döneceğini unutmayalım” uyarısında bulundu. 

SENDİKACI KADINLAR İÇİN İLETİŞİM EĞİTİMİ

Öz Sağlık İş Sendikası Kadın Komite Başkanlığı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda ayrıca Davranış Bilimleri Uzmanı Umay Ceren Doğan tarafından İletişim, İkna ve Kadın Sendikal Örgütlenmesi konularında bir de eğitim verildi.

KADIN KOMİTE BAŞKANLARIMIZ KENDİLERİNİ TANITTI

Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda, Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın komite başkanları kendilerini tanıttılar, illerindeki faaliyetler hakkında katılımcılara bilgi verdiler.

Toplantıda ayrıca Kadın Komite Başkanımız Tuba Gülpembelioğlu tarafından HAK-İŞ Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a, Konfederasyon Genel Başkan Yardımcımız Devlet Sert’e ve HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin’e hediye takdimi yapıldı

Toplantı aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi.