KONFEDERASYONUMUZ HAK-İŞ’TEN GÖRKEMLİ GENEL KURUL

HAK-İŞ’İN 15. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 15. Olağan Genel Kurulu “Daha Fazla Dayanışma, Daha Etkin Sendikacılık, Daha Güçlü HAK-İŞ” temasıyla başladı.

15 . Olağan Genel Kurula, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkanımız Devlet Sert, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Dr. Osman Yıldız, Yunus Değirmenci, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Zengin, Sendikamız Genel Başkan Yardımcılarımız Adem Yavuz, Mustafa Özüpek, Remzi Karataş, Süleyman Doğan, Genel Merkez Denetleme ve Disiplin Kurulu Üyelerimiz, 81 ilden Şube Başkanlarımız, Konfederasyon üst kurul delegelerimiz, komitelerimiz, üyelerimiz, siyasi parti başkanları ve yöneticileri katıldı.

Genel Kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Depremde, salgında ve iş kazalarında kaybettiklerimiz için Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu.

Tanıtım filminin de izlenmesinin ardından, Konfederasyon Başkanımız Arslan katılımcılara hitap etti.

 “HAK-İŞ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK”

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, 15. Olağan Genel Kurul’un hayırlı olması dileğinde bulunarak, HAK-İŞ’in yarım asrı aşkın ömrü boyunca “Emeğin Evrensel Gücü” olarak emekçinin yılmaz iradesi, yoksulun, muhtacın merhameti, vicdanı olduğunu belirtti.

Arslan, Maraş depreminde HAK-İŞ teşkilatının büyük kayıplar verdiğini belirterek, “Depremde, felaketlerde ve HAK-İŞ’in bugünlere gelmesinde emeği geçen, Rahmet-i Rahmana kavuşan yöneticilerimizi, temsilcilerimizi, şube başkanlarımızı, üyelerimizi ve yakınlarını rahmetle anıyor, geride kalanlara Cenab-ı Allah’tan sabırlar diliyorum” diye konuştu.

HAK-İŞ’in Türkiye’de 20 işkolunun tamamında örgütlü olduğunu hatırlatarak, “HAK-İŞ, 21 sendikası, 81 il başkanlığı, 250’nin üzerinde şubesi ve 787.747 üyesiyle tüm Türkiye sathında, bütün işkollarında örgütlü ve yetkili bir konfederasyondur” dedi.

“DEPREM BÖLGESİNE 250 MİLYON YARDIMDA BULUNDUK”

Salgınının ekonomide neden olduğu zorluklar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yangınlar, seller ve 11 ilimizi vuran deprem felaketinin ülkemizde derin yaralar açtığını vurgulayan Arslan, “6 Şubat 2023 gecesinin seher vakti ve akabinde gerçekleşen, yüzyılın felaketi iki deprem, 11 ilimizde, 15 milyon insanımızı etkileyen, asırlar boyu zihinlerden silinmeyecek bir felakettir. 51 bine yakın canımızı kaybettik. 100’in üzerinde HAK-İŞ üyesi felaketi bizzat yaşadı. 250 milyonun üzerindeki ayni ve nakdi yardım için bölgeye koştuk” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI BİLGİN:

“ASGARİ ÜCRETİN VERGİ DIŞI BIRAKILMASI TARİHSEL BİR DÜZENLEMEDİR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 15. Olağan Genel Kurulu’nda katılımcılara hitap etti.

Bakan Bilgin, yaklaşık 2 yıllık görev süresi boyunca çalışanlarla ve emekçilerle ilgili birçok sorunun çözümüne katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getirerek “Bu düzenlemeler içerisinde benim açımdan da tarihsel olan bir düzenleme var, o da asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıdır. Bu düzenleme diğer yaptığımız düzenlemelerin tümünden daha önemlidir. Ücretleri yarın daha da arttırabiliriz ama asgari ücretin vergi dışı bırakılması, sadece onunla da yetinmeyip asgari ücret tutarındaki tüm ücretlerin vergi dışında bırakılması yapısal bir değişimdir. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin asgari ücret müessesesini kurduğundan beri gerçekleştirilen en büyük reformdur. Bunu başarmak bizim için gurur verici olmuştur. Türk Devletinin Devlet Başkanı Sayın Cumhurbaşkanımız bu karara imza attığı zaman Türk Devleti yaklaşık 90 milyar civarında bir gelirden vazgeçmiş, bunu gelirine katkı olması adına emekçilerine bırakmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN:

“HAK-İŞ ÇATISI ALTINDA TER DÖKEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

15 . Olağan Genel Kurula katılarak katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına HAK-İŞ çatısı altında ter döken herkese teşekkür ederek başladı.

Türkiye’nin bugünlere ulaşmasında emeği olanlarından da katkılarından bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 21 yılda Türkiye milli gelirini 236 milyar dolardan 1 trilyon dolar sınırına getirdiysek, satın alma gücüne göre dünyanın en büyük 11. ekonomisi olduysa, ihracatını 255 milyar dolara çıkardıysa, her alanda 100 yılın başarılarına imza attıysa bunun gizli kahramanları işçi ve emekçi kardeşlerimizdir. Rabbim hepinizden razı olsun.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Biz göreve geldiğimizde asgari ücret 124 dolardı. Bugün 440 dolar. 2002’de benzinin litre fiyatı 1.5 liraydı. Asgari ücretle 110 litre alınıyordu. Bugün asgari ücretle 410 litre benzin alınıyor. Asgari ücret ve diğer ücretlerdeki artış reel olarak da alım gücünü yükseltti. Sadece bu örnek bile iktidarımızın işçisine memuruna verdiği önemi göstermektedir.

Türkiye’nin mali şartları ne olursa olsun, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik. Toplumuzun tüm kesimlerinin yanında olduk. Ülkemizin yaşadığı ciddi sıkıntılara, ekonomik krizlere rağmen bu hassasiyetimizi koruduk. Covid döneminde insanımızın sağlığıyla birlikte işini de koruması için mücadele ettik.

En düşük emekli maaşını 7500 liraya, bayram ikramiyelerini 2 bin liraya yükselttik. Meclis’in açılmasıyla 7500 liranın üzerinde maaş alan emeklilerimizi de sevindireceğiz.

Yapılan protokolle 700 bin kardeşimizin ücretlerine yüzde 45 artış yaptık.

Şimdi önümüzde memurlarımızın maaş düzenlemesi var. Memura verilen maaş zamlarında enflasyona ek refah payı artışını biz getirdik. Ocak ayında yüzde 30 oranında zam yapmıştık. Temmuz ayında bir adım daha atıyoruz. En düşük memur maaşını en düşük kamu maaşından aşağı kalmayacak şekilde artıracağız.

En düşük memur maaşı 22.000 lirayı bulacak. Birinci dereceye inen tüm memurlarımızın 3600 ek göstergeden yararlanmasını sağlayacağız”.

Genel Kurul toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.