SİİRT ŞUBEMİZİN 1. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI, ŞUBE BAŞKANLIĞINA SABAHATTİN ERYEŞİL SEÇİLDİ

GENEL BAŞKAN DEVLET SERT:

“ŞEHİR HASTANELERİNDEKİ İŞÇİLER İÇİN TAŞERON SİSTEM MAALESEF DEVAM EDİYOR”

“ÖZ SAĞLIK-İŞ BU ARKADAŞLARIMIZI DA SAFLARINA KATACAK, SENDİKALI YAPACAK”

Sendikamız Siirt Şubesi’nin Şubesi’nin 1. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Genel Kurulda Şube Başkanlığına Sabahattin Eryeşil seçildi. Şube yönetimi ise Mehmet Ali Gençeli ve Erdal Erdal’dan oluştu.

Genel Kurula Genel Başkanımız Devlet Sert’in yanı sıra, Genel Başkan Yardımcılarımız Remzi Karataş ve Süleyman Doğan, Genel Başkan Danışmanımız Fadlı Erdem, Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Daire Başkan Yardımcısı Doğan Danış, Kızılay Genel Kurul Üyesi Yener Tanık, Siirt  Eğitim ve Araştırma Hastanesi Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürü Engin Erik, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı Selçuk Yılmaz, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı Züleyha Ataker, Siirt Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Müdürü Gürgün Batur, HAK-İŞ Konfederasyonu Siirt İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Siirt İl Başkanı Bahattin Olgaç ve yönetim kurulu üyeleri, SAĞLIK-SEN Siirt Şube Başkanı Vesim Eviz, Yeşilay Siirt İl Başkanı Şener Tank, Yol İş Sendikası Siirt İl Temsilcisi Fadli Mergen, Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afet Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Veysi Özbilici, Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Laboratuvar Birim Sorumlusu Yasin Onay, Van Şube Başkanımız Gökhan Öznur ve yönetim kurulu üyeleri, Mardin Şube Başkanımız Şehmus Tedik ve yönetim kurulu üyeleri, Bitlis Şube Başkanımız Burhan Geldegül ve yönetim kurulu üyeleri, Şırnak Şube Başkanımız Murat Yardımcı ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

DİVAN BAŞKANLIĞINI REMZİ KARATAŞ YAPTI

Açılış konuşmasının ardından Genel Kurulu yönetmek üzere Divan teşekkül etti. Genel Kurulun Divan Başkanlığı’nı sunulan teklif üzerine Genel Başkan Yardımcımız Remzi Karataş yaptı.

GENEL BAŞKAN DEVLET SERT:

“ŞEHİR HASTANELERİNDEKİ İŞÇİLER İÇİN TAŞERON SİSTEM MAALESEF DEVAM EDİYOR”

 

Genel Başkan Devlet Sert Siirt Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ülke genelinde faaliyet gösteren şehir hastanelerindeki sağlık işçileri için taşeron sistemin ve getirdiği sıkıntıların devam ettiğine işaret etti, Sendika olarak bu işçilerin örgütlenmesi için mücadelenin hız kazanarak devam edeceğini açıkladı.

Genel Başkan Sert Siirt Şube Kongresi’nde şunları söyledi:

“Sözlerime az önce okuduğumuz İstiklal Marşımızın da Şairi Mehmet Akif Ersoy’un 86. ölüm yıldönümü nedeniyle kendisine Allah’tan rahmet dileyerek başlamak istiyorum.

Çalışma hayatının pek çok sorunu var ve sendikalar olarak özellikle işkolumuzun sorunlarını, genelde ise emek dünyasının sorunlarını çözmek için büyük mücadeleler veriyoruz. Bunlardan birisi de örgütlenme sorunu ve verdiğimiz mücadele. Devlet ya da özel sektör ayrımı yapmadan söylüyorum, nerede bir sağlık ve sosyal hizmet çalışanı varsa örgütlenmelidir.

Sizlerin de yakından bildiği üzere Şehir Hastanelerinde çalışan arkadaşlar dünün taşeron işçisinin yaşadıklarını bugün aynısıyla yaşıyorlar. Şirketlere bağlı olarak çalışan arkadaşların SGK güvencelerinden tutun da, izinlerine, mesai saatlerine, resmi ve haftalık tatil ücretlerine, riskli alanlarda çalıştırılmalarına kadar pek çok sorunları var.

Hastanelerde pek çok faaliyet firmalar tarafından yürütülüyor. Danışma, hasta kayıt, dezenfeksiyon, güvenlik, yemekhane hizmetleri, atık taşıma, temizlik vs gibi. Buralarda çalıştırılan arkadaşlar yine taşerondaki gibi emek dünyasına yakışmayan, emeğin kutsallığına yakışmayan tavır ve davranışlarla karşılaşıyorlar.

Bu arkadaşlarımız iş güvencesi olmadığı için, işe uygun olup olmadıklarına bakılmaksızın verilen her türlü işi yapmak zorunda kalıyorlar. Yapmadıkları ya da itiraz ettikleri zaman taşeron firmanın iki dudağı arasında kalıyorlar.

“ÖZ SAĞLIK-İŞ BU ARKADAŞLARIMIZI DA SAFLARINA KATACAK, SENDİKALI YAPACAK”

Şehir hastaneleri ülkemiz sağlık sisteminin yüz akıdır. Dünya ölçeğinde bu hastanelerde sağlık işçilerinin emeğinin taşeron firmalar amacıyla halen sömürülüyor olması ülkemize yakışmamaktır.

Bizler artık buralarda da örgütlenerek sağlık işçisinin haklarına sahip çıkacağız. Taşeron firmaların bulunduğu işyerlerinde örgütlenmek kolay değildir.

İşverene gittiğinizde “aman ha sakın buraya sendikayı sokmayın” deniyor.  Niye istemiyorlar, çünkü sendikanın olduğu yerde her zaman adil çalışma esasları olur.  Hem işverenin hem çalışanın haklarını koruyacak çalışmalar yapılır. Sendikanın olduğu yerde bu tip ayrımcılıklar olmaz.  Biz oraya bir ivme kazandırıyoruz, motivasyon sağlıyoruz. Çalışanların güvencesi olarak orada olmak zorundayız.

Türkiye genelindeki şehir hastanelerinde yaklaşık 120 bin civarında çalışan bu kardeşlerimizi de gördükleri baskı ve mobbingden kurtaracağız inşallah, saflarımıza katmak için mücadele edeceğiz.

İŞKOLUMUZDA KAPSAM DIŞI KALAN 30 BİNE YAKIN ARKADAŞIMIZ VAR, KADRO MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”

1 milyona yakın taşeron işçisinin kadroya alınmasını müteakip kapsam dışı kalan bazı arkadaşlarımız oldu.

Özellikle bizim iş kolumuzda HBYS, ek dersliler, fizyoterapistler, 4 Aralık mağdurları, yüzde 70 takılanlar gibi 28-30 bin kadar arkadaşımız kapsam dışı kaldı. Diğer bakanlıkları da dahil edersek 100 binin üzerinde kapsam dışı kalan personel var.  Biz en başından beri kapsam dışı kalanların da kadroya alınması konusunu gündemde tutuyoruz. Bu süreçte bu arkadaşlarımıza yönelik bir çalışmanın hızla tamamlanabilmesi için mücadelemize devam ediyoruz.

Bunun yanında tayin ve becayiş yasağının kaldırılması konusunu da sürekli gündemde tutuyoruz. Bunun için Çalıştaylar düzenledik, görüşmeler yaptık, raporlar hazırladık.

Bugüne kadar çözdüğümüz sorunlar gibi gerek tayin becayiş, gerek görevde yükselme gibi ne kadar sorun varsa çözmek için mücadelemizi sürdürüyoruz.

HER YIL AYNI MAĞDURİYETİN YAŞANMAMASI İÇİN ASH SÖZLEŞMEMİZİ 3 YILLIK YAPTIK”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bağlı işyerlerinde biliyorsunuz geçen dönem sözleşmemizi 3 yıllık imzaladık. Neden 3 yıllık yaptık, özellikle sözleşmenin KÇP’ye denk gelmesi açısından yapıldı. Her yıl aynı mağduriyeti yaşamayalım diye yapıldı.

Asgari ücrette yapılan artışı gerçekten çok önemli ve örnek alınması gereken bir oran olarak buluyoruz. Anlamlı bir artış. Ama kamudaki sözleşmelerin de tekrar revize edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu konudaki çağrımızı Sayın Bakanımıza da ilettik. Kamudaki toplu sözleşmelerde mağduriyet yaşamaması için bu konuyla ilgili gerekli adımların atılmasını istedik.

ÖRGÜTLENME MÜCADELEMİZE İVME KAZANDIRIYORUZ”

Önümüzde bekleyen bir sürü sorun var. Örgütleneceğimiz ve bu konuda yoğun mücadele vereceğimiz yerler var.  İş sağlığı güvenliği var, üniversiteler var, huzurevi, sevgi evlerimiz var. Özel işyerleri var. Bu konuda örgütlenme mücadelemize ivme kazandıracağız ve İnşallah 200 bin rakamını yeni örgütlenmelerle daha nice 200 binlere taşıyacak ve zirvedeki yerimizi de inşallah koruyacağız.

“SİİRTTE YÜZDE 96’YA VARAN ÖRGÜTLENME İLE ÇOK İYİ BİR NOKTADAYIZ”

Bugün Siirt Şube Başkanlığımızın 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştiriyoruz. Siirt’imizde yüzde 96’ya varan örgütlenme ile çok iyi bir noktayız. Ben sizlere teşekkür ediyorum. Şube Başkanımız Salahattin Eryeşil ve ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Üyelerimize temsilci arkadaşlarımıza selamlarımızı iletin. Sabahattin kardeşimize de bugüne kadar gerçekleştirdiği hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Genel Kurulumuzun hayırlı olmasını diliyor, seçilecek arkadaşlarıma da başarılar temenni ediyorum.”

SİİRT İL SAĞLIK MÜDÜRÜ EROL EMRE ÖMÜR SELAMLAMA KONUŞMASI YAPTI:

“Öz Sağlık-İş Sendikası Siirt Şubesi’nin  1. Olağan Genel Kurulu’nun hayırlara vesile olmasını dilerim. Sayın Genel Başkanımız çok veciz, kendi alanımızı da kapsayan çok değerli bir konuşma gerçekleştirdi. Kendilerine çok teşekkür ederim. Öz Sağlık-İş Sendikası sağlık ve sosyal hizmet işçileri adına önemli kazanımlar elde ederek yol yürüyen bir sendika.  Bu Siirtli sağlık çalışanları adına da böyle ilerliyor. Biz kurumlarımızda çalışan sağlık işçilerimizin fedakârca çalışmalarından büyük mutluluk duyuyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz.”

KIZILAY GENEL KURUL ÜYESİ YENER TANIK SALONU SELAMLADI:

“ Sendikamızın Siirt Şubesi’nin genel kurulu vesilesi ile bu güzel toplulukla birlikte olmaktan dolayı mutluluğumu ifade etmek isterim.  Siirt Şube Başkanı Sabahattin Eryeşil beyefendi ile ilimizde pek çok faaliyete ve sorumluluk projelerine imza attık. Toplu iş sözleşmelerimizde pek çok kazanım gerçekleştirdik. Kendilerine yeni görev dönemlerinde de başarılar dilerim. Genel Kurulun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum”

SAĞLIK SEN SİİRT ŞUBE BAŞKANI VESİM EVİZ KATILIMCILARA HİTAP ETTİ:

“Genel Kurula katılan tüm misafirlerimizi saygı ile selamlıyorum.  HAK-İŞ ve Memur-Sen ilkelerinde, değerlerinde kardeşliği ön planda tutan ve tüm faaliyetlerde bu hedefle ilerleyen iki konfederasyon, bizler de kardeş sendikalarız. O yüzden de “bizim derdimiz bir, davamız bir” anlayışıyla hareket ediyoruz.

Toplu iş sözleşmeleri ile kazanılmış pek çok hak ve kazanım var. Örgütlenmenin gücü açısından bunu çok önemsiyoruz.

Memur Sen ve Hak-İş Konfederasyonları bireysel özgürlük, inanç ve ifade özgürlüğü için büyük mücadele verdi, vermeye de devam ediyor. 15 Temmuz bunun en belirgin örneğidir.

Örgütlenme hem sendikalarımız hem de bu vatan için çok büyük önem taşımaktadır. O yüzden kişisel çıkar ve menfaatlerimizi bir kenara bırakarak sendikalarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Genel Kurulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum”

HAK-İŞ KONFEDERASYONU SİİRT İL BAŞKANI VE HİZMET İŞ SENDİKASI SİİRT İL BAŞKANI BAHATTİN OLGAÇ SELAMLAMA KONUŞMASI YAPTI:

“Öz Sağlık-İş Sendikamız Siirt Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulu’nun hayırlara vesile olmasını diliyorum. HAK-İŞ çatısı altında birleşmiş tüm sendikalar sorunları ve problemleri olduğunda bizlerin kapısı sonuna kadar açıktır. Bizler her şart ve zeminde tüm sendikalarımızın şubelerimizin yanındayız. Öz Sağlık-İş Sendikamız bu manada örgütlenmede, toplu iş sözleşmelerinde büyük başarıya imza atan bir sendikamızdır. Kendilerini kutluyor ve bu başarının devamını diliyorum.”

SİİT ŞUBESİ KADIN KOMİTE BAŞKANI ZEHRA TATLI SALONA HİTAP ETTİ:

“Öz Sağlık-İş Sendikası Siirt Şube Başkanlığı-Kadın Komitesi olarak hepinizi saygı ile selamlıyorum. Evliyalar diyarı 3 dilli kardeş şehrimize hoş geldiniz, bizleri şereflendirdiniz.

Öz Sağlık-İş Sendikamızın ve Genel Başkanımız Devlet Sert beyefendinin kadın işçi, kadın üye, sendikacı kadın kimliği, sendikal kadrolarda yönetici kadın olgularına vermiş oldukları kıymeti, bizler Siirt’te bizzat yaşayarak müşahede ediyoruz. Bizlere büyük destek veren, kadın çalışan ve kadın üye kimliğimiz ile her daim gurur duyan şube başkanına sahibiz. Biz de şube başkanımız ile gurur duyuyor, genel kurulda Kadın Komite Başkanlığı olarak Sabahattin Eryeşil başkanımıza başarılar diliyoruz.

Biz Öz Sağlık-İş’in Siirtli kadın çalışanları olarak; 780 üyenin 165’ini oluşturuyoruz.  Bizler Öz Sağlık-İş Siirt şubemizin kadın üyeleri olarak, Siirt teşkilatımızın tüm kademelerde görev alıyoruz. Kadın Komite Başkanlığı olarak, STK’larla olan ilişkileri, üyelerimizin acı-tatlı, hüzünlü-sevinçli günlerini paylaşıyor, yine kadın üyelerimizin kurumlarda yaşamış oldukları sorunları yerinde irdeliyor, şube başkanlığımıza aktarıyoruz.

İlimizde özellikle toplumsal olaylarla ilgili ortak yapılan açıklamalarda yerimizi alıyor hem ulusal hem uluslararası sendikal olaylar başta olmak üzere, mağdur ve mazlum milletlerin yarasına merhem olmaya çalışıyor, onların terkedilmiş mahzunluklarına “kadın eli” uzatıyoruz.

Bizler güçlü Türkiye’nin güçlü kadınlarıyız. Bizler bu topraklar için, devletimizin bekası ve çocuklarımızın geleceği için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışan Güneydoğu’nun yiğit kadınlarıyız.

Sizleri tarihin bilinen en eski topraklarından ve medeniyetlerinden biri olan Siirt’te ağırlamaktan son derece mutluyuz. Kadın Komite Başkanlığı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Şube Başkanımız Sayın Sabahattin Eryeşil’in yanında olduğumuzu belirtiyor, Genel Kurulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyoruz.”

SİİRT ŞUBE BAŞKANI SABAHATTİN ERYEŞİL GENEL KURULA HİTAP ETTİ:

“Sendikamız Siirt Şubesinin 1. Olağan Genel Kurulu’na katılımlarınızdan, bu çok özel günümüze verdiğiniz destekten, bu demokrasi şölenimizin heyecanını bizlerle paylaşmış olmanızdan, bu fevkalade güzel duygu şölenimize ortak olmanızdan dolayı şükranlarımızı sunuyorum. Hepiniz hoş geldiniz, safalar getirdiniz.

Bizler bu güzel vatanın her bir köşesinde halkımızın sağlık hizmetini en iyi şekilde almasına yardımcı olan sağlık işçileriyiz. Bizler devletimizin bize emanet ettiği yardıma ihtiyaç duyan yaşlılarımızın, hayatlarını tek başına idame ettiremeyen engellilerimizin, yuva hasreti, anne-baba özlemi çeken kimsesiz yavrularımızın tutunduğu dal, başını yasladığı sine, tuttuğu eliz. Biz bu büyük devletin, bu merhametli milletin vicdanı sosyal hizmet işçileriyiz.

Hayatın her alanında var olan bizler, örgütlenmenin, mücadelenin, azmin ve inancın en güzel örneklerini vererek sendikal bir çatıyı da beraberimizde büyüttük.

200 bin üyeli, Türkiye’nin en büyük sağlık ve sosyal hizmet çalışanları sendikası Öz Sağlık-İş’in çatısı altında olmaktan büyük mutluluk, büyük gurur duyuyoruz. Sendikamıza emek veren, bugünlere getiren herkese şükranlarımızı sunuyor, Allah razı olsun diyoruz.

HAK-İŞ Konfederasyonumuz ve Öz Sağlık İş Sendikamızın misyonunu, değerlerini, ilkelerini benimseyerek sendikal faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Teşkilatlanmada başarılı olduğumuz yerler de var, henüz başarılı olamadığımız yerler de var.

Bizler ilkeli bir duruş nasıl olur, üye ile nasıl ilgilenilir, nasıl güven kazanılır, nasıl dik durulur, bir haklının hakkı için nasıl bin haksızla mücadele ediliri, sendikacılığı hepimizin başkanı, hepimizin ağabeyi, hepimizin babası olan saygıdeğer Genel Başkanımız Devlet Sert’ten öğrendik, öğrenmeye devam ediyoruz.

İlkeli bir sendikacılığın nasıl yapılacağını genel merkez yöneticilerimizin bizler için çizdiği onurlu sendikal anlayışla yapıyoruz. Milletimizi, devletimizi, vatanımızı, mağdur ve mazlum coğrafyalardaki kardeşlerimizi ilgilendiren konularda sergilediğimiz dik duruşu ve belli ettiğimiz saflarımızı sendikamız Öz Sağlık-İş ve Konfederasyonumuz Hak-İş’in misyonundan, vizyonundan ve “değerler sendikacılığından” örnek alarak yol alıyoruz.

Bizlerin ülkemizin her bir yanında sürdürdüğü bu mücadele sadece sendikal bir mücadele değil, sadece örgütlü bir toplum oluşturmak değil, aynı zamanda güçlü, büyük, inandığı değerler uğruna hizmet veren Öz Sağlık İş Sendikamızın gücüne güç katma yolculuğudur.

Bugün Siirt şubemizin ilk kongresi, ilk genel kurulu. Atamalardan seçimlere kadar gelmiş olduğumuz bu yolculuk, sendika içi demokrasinin varlığının, kazanımının getirdiği huzurlu, şeffaf bir yolculuk. Çok emek verdik, gece gündüz sahada, kurumlarımızda, işyerlerimizde üyemiz olsun ya da olmasın tüm sağlık ve sosyal hizmet işçilerimizin yanında olmaya, derdi ile dertlenmeye, hüznünü-sevincini paylaşmaya büyük özen gösterdik.

Çok çalışmak için yola çıktık, çalıştık, çabaladık. Biz üzerimize düşenle mükellefiz, “başarı çalışanındır” düsturuyla hareket ettik. Takdir önce Cenab-ı hakka, sonra her bir ferdini aziz bildiğimiz teşkilatımıza aittir. Buna yürekten inanıyoruz. Bunun sürekliliği için heyecanımızı, enerjimizi yüksek tutuyor, çabamızı her geçen gün artırarak yol almaya devam ediyoruz. Bu özel günümüzde elimizi tuttuğunuz, yüreğimizdeki heyecana varlığınızla ortak olduğunuz, ilk kez yaptığımız kongremizin demokratik güzelliğini bizimle paylaştığınız için sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Hep birlikte güçlüyüz ve sonuç ne olursa olun bu gücü arkamıza alarak çalışmaya, hizmet etmeye devam edeceğiz.”

ŞUBE BAŞKANLIĞINA SABAHATTİN ERYEŞİL SEÇİLDİ

Sendikamız Siirt Şubesi’nin Şubesi’nin1. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde, daha önce atama ile görev yapan Sabahattin Eryeşil Şube Başkanı olarak seçildi.

Şube yönetimi ise Mehmet Ali Gençeli ve Erdal Erdal’dan oluştu.