RİZE ŞUBEMİZİN 1. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI, ŞUBE BAŞKANLIĞI’NA BAHADIR MAFRATOĞLU SEÇİLDİ

GENEL BAŞKAN DEVLET SERT:

“ÖZ SAĞLIK-İŞ ÜYELERİ İÇİN YAKIN ZAMANDA PEK ÇOK PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

“YÜZ KIZARTICI SUÇLAR HARİCİNDE ÜYEMİZİN NE SIKINTISI VARSA ÇÖZERİZ AMA HIRSIZI, AHLAKSIZI, KURUMUNA İHANET EDENİ SAVUNMAYIZ”

Sendikamız Rize  Şubesi’nin 1. Olağan Genel Kurulu yapıldı.

Yoğun katılım ve coşku ile gerçekleştirilen Şube Genel Kurulu’nda, Şube Başkanlığı’na Bahadır Mafratoğlu seçildi. Şube yönetimi ise  Birol Kuk ve Muhammet Kutanoğlu’nda oluştu.

Genel Kurula Genel Başkanımız Devlet Sert, Genel Başkan Yardımcılarımız Adem Yavuz ve Remzi Karataş’ın yanı sıra Salarha Belediye Başkanı Hasan Kara, Adalet ve Kalkınma Partisi Rize İl Başkan Yardımcısı Ferhat Okur, Adalet ve Kalkınma Partisi Rize İl Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Mandev, Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanı Deniz Saltuk, Büyük Birlik Partisi Rize İl Başkanı Ensar Özçelik, Rize Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İdris Altuntaş, Rize Fındıklı Huzurevi Müdürü Osman Ay, Rize Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Nedim Turanlı, Memur Sen Rize İl Başkanı Seyit Ali Yılmaz, HAK-İŞ Rize İl Başkanı ve Öz Gıda İş Sendikası Rize Şube Başkanı Fatih Kandemir, HAK-İŞ Trabzon İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı İsmail Hakkı Kaplan, Sağlık-Sen Rize İl Başkanı İsmail Yılmaz, Diyanet Sen Rize İl Başkanı Recep Şafak, Hizmet-İş Sendikası Rize Şube Başkanı Mehmet Alaca, Öz Sağlık-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Ebru Kılıç, Öz Sağlık-İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı Engin Erbaşaran, Öz Sağlık-İş Sendikası Gümüşhane Şube Başkanı Hamiye Ayşe Uçan, Öz Sağlık-İş Sendikası Bayburt Şube Başkanı Murat Şahinoğlu, Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Merkez Toplu Sözleşme Uzmanı ve Kadın Komite Başkan Yardımcısı Ecrin Ferah ile SALVADER Derneği Başkanı Dursun Ali Toptan katıldı.

DİVAN BAŞKANLIĞINI ADEM YAVUZ YAPTI

Açılış konuşmasının ardından Genel Kurulu yönetmek üzere Divan teşekkül etti. Genel Kurulun Divan Başkanlığı’nı sunulan teklif üzerine Genel Başkan Yardımcımız Adem Yavuz yaptı.

GENEL BAŞKAN DEVLET SERT:

“YÜZ KIZARTICI SUÇLAR HARİCİNDE ÜYEMİZİN NE SIKINTISI VARSA ÇÖZERİZ AMA HIRSIZI, AHLAKSIZI, KURUMUNA İHANET EDENİ SAVUNMAYIZ

Sendikamızın Rize  Şube Başkanlığı 1. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Genel Başkanımız Devlet Sert, çalışma hayatında pek çok sorun bulunduğunu, sendikaların bu sorunları  çözmek için mücadele etmek zorunda olduğunu hatırlatarak, “Üyemizin her türlü sorununu çözebiliriz, yüz kızartıcı suçlar haricinde ne sıkıntımız varsa aşarız ama hırsızı, ahlaksızı, kurumuna ihanet edeni savunmayız” dedi.

Bakan Sert, Sendikamızın yeni döneminde üyesi için planlanan misafirhane, otel ve üyelerimizin üniversitede okuyan çocukları için burs gibi projelerin hayata geçirileceğini kaydederken, “Sendikanın kasasında para olmaz. Üyeden gelen aidat yeniden üyelerimize hizmet için kullanılıyor” dedi.

Genel Başkan Devlet Sert sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin 81 ilinde şubelerini kurmuş ve kurumsallaşma yolunda büyük hızla ilerlemekteyiz. Tüm şubelerimizde genel kurullarımızı yapıyoruz.  2023 yılı Mayıs  ayına kadar genel kurullarımızı tamamlayacağız.  Rize bizim için önemli illerimizden birisi, geçmişte Trabzon’da görev yaparken, Rize  örgütlenmesini ilçe  ilçe belde belde yaptık. Sendikal mücadelede önemli bir yeri vardır.

ÖZ SAĞLIK-İŞ AĞALIK SÖYLEMİNİN YERİNE HİZMETKAR SENDİKACILIK KAVRAMINI KOYDU”

Geçmiş dönemlerde üyelikler noter huzurunda yapılıyordu, kavga, gürültü silahlı çatışma ne ararsanız vardı.  Şimdi e-devlet üzerinden üyenin hür iradesi ile yapılıyor.

Geçmişte sendikaların yapmış olduğu bazı yanlışlıklar yüzünden “sendikal ağalık” söylemleri geliştirildi.

Biz  Öz Sağlık  İş Sendikası  olarak bu söylemin yerine üyesine hizmet eden “hizmetkar sendikacılık” kavramını yerleştirdik.

EMEK HAREKETİNDE ÖZ SAĞLIK- İŞ OLARAK SÖZ SAHİBİ OLAN SENDİKAYIZ”

Sendika olarak madem Türkiye’nin en büyük işçi sendikalarından birisiyiz o halde çalışma hayatına katkı sağlayan, yön verebilen bir sendika olmamız gerekiyor.

Bu yüzden akademik sendikacılık yürütüyoruz.  Bu yüzden  ÖZ-SAM adını verdiğimiz bir Stratejik Araştırmalar Merkezi kurduk ve buradaki alanında uzman akademisyenler ile çalışma hayatı için projeler üretiyor, sorunlara  çözüm buluyor ve bunu kamuoyu ile paylaşıyoruz.

“TAŞERONU ADAM YERİNE KOYMAYANLAR BUGÜN SAHADA SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORLAR, AMA İŞÇİ BUNU UNUTMADI”

Taşeron döneminde işverenlerin bizi adam yerine koymadığı dönemlerden geçtik. İşimizi, aşımızı iki dudağı arasına hapsedenleri gördük. Taşeron işçisine inanmayan sendikaları, konfederasyonları gördük. Taşeronu adam yerine koymayan o sendikalar, o konfederasyonlar bugün sahada söz sahibi olmak istiyorlar. Onlar bunu unutmuş olabilir ama işçi bunu unutmadı.

HAK-İŞ taşeron işçisine inandı, Öz Sağlık-İş  inandı ve birlikte başardık.

Bugün halen bazı idareciler taşerondan kadroya geçen işçilerimize, üyelerimize taşeronda davrandıkları gibi davranıyorlar. Sorunlar iletildiğinde  halen o döneme ait aşağılayıcı tavır ve üslupta davranıyorlar.

Emeğe saygı duyan idarecilerimiz de çok  ama böyle davranan idarecilerin olduğu da bizlere gelen şikayetler arasında

Buradan kesin net konuşuyorum, hangi idareci olursa olsun üyemize, taşerondan kadroya geçen işçiye aşağılayıcı üslup kullanan idareci karşısında  Öz Sağlık-İş’i bulur. Bu arkadaşlarımız köle değil, kamunun işçisi.

Sayın Cumhurbaşkanımızın desteği ,  dönemin  Çalışma Bakanı ve  Sendikamızın da bir dönem Genel Başkanlığı’nı yapmış Sayın Jülide Sarıeroğlu’nun büyük çabaları,  Konfederasyon Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın kararlılığı ve  inancı  ile  gerçekleştirilen bu devrim karşısında, sizler de kim oluyorsunuz da  işçiye böyle davranma  cesaretini gösteriyorsunuz?

“YÜZ KIZARTICI SUÇLAR HARİCİNDE ÜYEMİZİN NE SIKINTISI VARSA ÇÖZERİZ AMA HIRSIZI, AHLAKSIZI, KURUMUNA İHANET EDENİ SAVUNMAYIZ”

Sendika olarak her daim üyemizin ve sağlık-sosyal hizmet işçisinin arkasındayız, yanındayız. Her türlü sıkıntısı çözeriz mücadele ederiz. Ancak yüz kızartıcı suçlar hariç. Hırsızı, ahlaksızı, çalıştığı kurumuna ihaneti edeni savunmayız.

“SORUNLARIMIZ YİNE VAR AMA MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

696 Sayılı KHK  ile kadro olan arkadaşlarımızın  süreçte yaşadıkları pek çok sorun var. Tayin hakları yok, zorunlu emeklilik problemi var, görevde yükselemiyoruz, görev tanımımız yok. Ama Sendika olarak gece gündüz çözüm yolunda ilerliyoruz.

Geçtiğimiz günlerde zorunlu emeklilik için yapmış olduğumuz Twitter etkinliğinde 90 bin tweet ile gündem oluşturduk.  696’nın ürettiği sorunları önümüzdeki günlerde  Çalışma Bakanımız Sayın Bilgin ile yeniden görüşeceğiz.

“EMEK ÜZERİNDE İTTİFAKIMIZ VAR”

Çalışma hayatının tüm bileşenlerinin üzerinde ittifak edecekleri tek konu emektir.  Emek tekdir ve ittifakımız emek üzerinedir. Biz de sendika olarak bu  ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olarak hem ulusal hem de uluslararası  alanında medeniyet değerlerimizin bizim üzerimize yüklediği sorumlulukları emek adına yerine getirmeye çalıyoruz.

BİZE BASKI İLE SENDİKACILIK YAPIYOR DİYORLAR, BİR TANESİNİ İSPAT EDİN SENDİKACILIĞI BIRAKIRIM”

Sahada yalan sendikacılık üzerine yürütülen bir algı  ile karşı karşıyayız. Bize, siyasi baskı yaparak sendikacılık yaptığımız iftirası  atılıyor.

Bir dönem Genel Başkanlığımızı da yapan  ve daha  sonra  Çalışma  ve Sosyal Güvenlik Bakanı  olan Sayın Jülide Sarıeroğlu’na hayırlı  olsun ziyareti yaptık. Kıyameti kopardılar. Baskı yaptırdığımız iftirasını attılar.  Bunu ispatlasınlar o  gün sendikacılığı bırakırım.  Yalan siyaseti, yalan sendikacılığı bırakın.  Biz akademik, lider, öncü sendikacılık yaparak çalışma hayatının sorunlarına yoğunlaşıyor,  gece  gündüz  çözüm arıyoruz.  Siz de biraz elinizi bu işçi  için taşın altına koyun.

“ÖZ SAĞLIK-İŞ ÜYELERİ İÇİN YAKIN ZAMANDA PEKÇOK PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Sendikamız Öz Sağlık-İş sendikacılığı üyesi  için yapar. Hep söylüyoruz sendikaların kasasında para olmamalı,  üyesi  için kullanmalı, hizmet için kullanmalı.

Biz de sendika olarak önümüzdeki dönemde üyelerimiz için pek çok projeyi hayata geçireceğiz.

Ankara’da bir misafirhane, kıyı illerimizde bir otel, çocuğu üniversitede okuyan üyelerimiz için burs gibi projelerimizi yapılandırıyoruz. İnşallah yakın zamanda bu projelerimizin müjdesini de vereceğiz.

“RİZE TEŞKİLATIMIZI KUTLUYORUM”

Rize Şube Başkanlığımız ve teşkilatımızın ilimizde çok güzel çalışmaları var.  Örgütlenme mücadelesine büyük katkı sağladılar. Özellikle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitemizde önemli bir mücadele verdiler, inşallah önümüzdeki süreçte toplu sözleşmelerini de yapacağız.

Bahadır kardeşimizi ve ekibini tebrik ediyorum.  Kongremizin hayırlara vesile olmasını diliyor, seçilecek arkadaşlarıma başarılar diliyorum”.

SAĞLIK-SEN RİZE İL BAŞKANI KATILIMCILARI SELAMLADI

Rize Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulu’na katılarak salonu selamlayan Sağlık- Sen Rize İl Başkanı İsmail Yılmaz, Memur-Sen ve HAK-İŞ Konfederasyonlarının kardeş konfederasyon olduğunu ve çalışanların sorunlarını çözebilmek adına sahada birlikte hareket ettiklerini vurguladı.

İş kolu ve hizmet kolu ayrımını kendilerinin hissetmediğini emek mücadelesini bir bütün olarak gördüğünü kaydeden Sağlık-Sen Rize İl Başkanı Yılmaz, “ Öz Sağlık-İş’in yanındayız, HAK-İŞ ve bütün sendikalarının yanındayız. Bahadır başkanın yanındayız. Kendimi evimde,  kendi genel kurulumda gibi hissettim.  Bahadır kardeşime ve ekibine başarılar dilerim” dedi.

SALVADER DERNEĞİ BAŞKANI DURSUN ALİ TOPTAN GENEL BAŞKAN SERT İÇİN YAZDIĞI ŞİİRİ OKUDU

Genel Kurul’da selamlama konuşması yapan SALVADER Derneği Başkan Dursun Ali Toptan, sağlık çalışanlarının özellikle pandemi sürecinde verdiği büyük mücadeleye bizzat şahit olduğunu ve haklarının asla ödenemeyeceğini ifade etti.

Toptan,  Genel Başkan Sert için yazdığı şiiri de salonda okudu:

Sayın Genel Başkanım

Rize’mize hoş geldin

Tebessümünden belli

Güzel Müjdelerle Geldin

***

Sağlıkçının dostusun

Duruşunuzdan belli

Alırız hakkımızı

Sayarız Elli Elli

***

Sağlıkçı Arkadaşlar

Seninle gurur duyar

Alacağımız haklar

Çalışanlara yarar

***

Hayırlı olsun kongre

Sağlık camiasına

Kutlayalım Başkanı

Kongre sonrasına

FERAH, KADIN KOMİTESİ ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Rize Şubemiz 1. Olağan Genel Kurulu’nda Kadın Komitesi çalışmaları hakkında bilgi veren Toplu Sözleşme Uzmanımız ve Komite Başkan Yardımcımız Ecrin Ferah, sendikacı kadın kimliği ile çalışan kadın olgusuna büyük önem veren  HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan ve Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert’e desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Ferah konuşmasında şunları söyledi:

“Sendikamız Öz Sağlık-İş sadece bugün değil kuruluşundan bu yana kadın işçiye vermiş olduğu değeri her platformda göstermiş ve kadın çalışanların hak mücadelesinde hem işçisinin yanında, hem de sosyal sorumluluk gerektiren tüm platformlarda lider STK’lar arasında yer  almıştır.  Bize güvenen ve bize inandığı için örgütlenmemizde arkamızda olan kadın üyelerimizle ilgili olarak Sendikamız, hazırlamış olduğu toplu iş sözleşmesi taslaklarına, kadın çalışanlara özgü haklar eklemekte ve bu kazanımları elde edebilmek için masada ciddi anlamda mücadele vermektedir.

Bu minvalde verdiğimiz mücadele sonucu aldığımız hakların başında ikinci altı aylık doğum izni gelmektedir. İkinci 6 ay doğum izni sendikamız tarafından kamuda yapılan Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sözleşmeleri yanında, üniversitelerde yapmış olduğumuz birçok sözleşmede de alınmış bir haktır

Çalışma hayatında, sosyal yaşam ve aile arasındaki bağı kuran en temel unsur kadındır. İşte bizler ev emeğinin kutsallığına inanıyor, oradaki disiplinli, organize ve planlı yaşam tecrübemizi çalışma hayatına katkı olarak sunma ilkeleri ile hareket ediyoruz.  Genel Merkez Kadın Komite Başkanlığı olarak kadınlara ve tüm çalışma hayatına katkı sunmak adına çalışmalarımıza devam etmekteyiz.”

RİZE ŞUBE BAŞKANI MAFRATOĞLU SALONU SELAMLADI

Genel Kurulda katılımcıları selamlayan Rize Şube Başkanımız Bahadır Mafratoğlu da  şunları söyledi:

“Bizler bu güzel vatanın her bir köşesinde halkımızın sağlık hizmetini en iyi şekilde almasına yardımcı olan sağlık işçileriyiz. bizler devletimizin bize emanet ettiği yardıma ihtiyaç duyan yaşlılarımızın, hayatlarını tek başına idame ettiremeyen engellilerimizin, yuva hasreti, anne-baba özlemi çeken kimsesiz yavrularımızın tutunduğu dal, başını yasladığı sine, tuttuğu eliz.

biz bu büyük devletin, bu merhametli milletin vicdanı sosyal hizmet işçileriyiz.

Hayatın her alanında var olan bizler, örgütlenmenin, mücadelenin, azmin ve inancın en güzel örneklerini vererek sendikal bir çatıyı da beraberimizde büyüttük.

200 bin üyeli, Türkiye’nin en büyük sağlık ve sosyal hizmet çalışanları sendikası ÖZ SAĞLIK-İŞ’İN çatısı altında olmaktan büyük mutluluk, büyük  gurur duyuyoruz. Sendikamıza emek veren, bugünlere getiren herkese şükranlarımızı sunuyor, Allah razı olsun diyoruz.

Mensubu  olmaktan büyük gurur duyduğumuz HAK-İŞ Konfederasyonumuz ve Öz Sağlık İş Sendikamızın misyonunu, değerlerini, ilkelerini benimseyerek sendikal faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Teşkilatlanmada başarılı olduğumuz yerler de var, henüz başarılı olamadığımız yerler de var.

Bizler ilkeli bir duruş nasıl olur, üye ile nasıl ilgilenilir, nasıl güven kazanılır, nasıl dik durulur, bir Haklının hakkı için nasıl Bin haksızla mücadele ediliri, sendikacılığı hepimizin başkanı, hepimizin ağabeyi, hepimizin babası olan Saygıdeğer Genel Başkanımız Devlet Sert’ten öğrendik, öğrenmeye devam ediyoruz. Katılımlarınızdan dolayı herkese şükranlarımı sunuyor, hayırlı olsun diyorum”.

 

ŞUBE BAŞKANLIĞINA BAHADIR MAFRATOĞLU SEÇİLDİ

Sendikamızın Rize Şubesi 1. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde, daha önce atama ile görev yapan Bahadır Mafratoğlu Şube Başkanı olarak seçildi.  Şube yönetimi ise  Birol Kuk ve Muhammet Kutanoğlu’nda oluştu.