GENEL BAŞKAN SERT, HAK-İŞ 3. EMEK FOTOĞRAFLARI YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI

HAK-İŞ Konfederasyonu Kültür Sanat Komitesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen 3. Emek Fotoğrafları Yarışması Ödül töreni gerçekleştirildi.

Ödül törenine Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert’in yanı sıra, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, OLEYİS Sendikası Genel Başkanı Vedat Böke, Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Sezai Ballı, konfederasyonumuza bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri ile basın mensupları katıldı.

Ödül töreninde katılımcılara yönelik bir konuşma gerçekleştiren HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesinin, uluslararası kısa film yarışması gibi fotoğraf yarışmasına da uluslararası bir nitelik kazandırmak istediklerini ifade etti.

“ÜCRETLİLERİN GELİRLERİNİN YÜZDE 40’I KESİNTİLERE GİDİYOR”

Konuşmasında çalışanların ücretlerinden yapılan vergi kesintilerinden bahseden Arslan, “vergi meselesini köklü bir şekilde, bir reform bakış açısıyla yeniden tartışmalı ve bu konuda ciddi ve önemli adımlar atmalıyız” dedi.

Arslan sözlerine şöyle devam etti:

“Yani biz ücretlilerin gelirlerinin yüzde 40’ı gelir vergisi, sigorta primi, işsizlik ödeneği ve benzeri kesintilere gidiyor. Bunun için talebimiz; vergi konusunun köklü bir reform bakış açısıyla tartışılması ve bu konuda önemli adımların atmasıdır. Dünyadaki bütün iktisatçıların, vergi dilimlerini yükselterek vergi gelirlerinin artırılamayacağını söylüyor. Bu kayıt dışına yarar. Ülkemizde de yüzde 30’un üzerinde kayıt dışı istihdam var. Kayıt dışı istihdam, kayıt dışı vergi demektir, kayıt dışı sigorta demektir. Vergi dilimi yükseldikçe kayıt dışına kaçanların sayısı artıyor. O zaman devlet vergi dilimlerini düşürerek, herkesten vergi alıp vergi gelirlerini artırmalı. Ekonomik krizin zirveye çıktığı, enflasyonun yüzde 80’leri aştığı bir dönemde vergi dilimlerini bir sınır getirilmeli. Ekonomik kriz sona erene kadar, enflasyon belirli bir notaya inene kadar bütün çalışanların vergi dilimlerini yüzde 10 ile sınırlandıralım. Kriz bitene kadar bu çalışmaları yapalım. Türkiye gibi ücretliler üzerindeki vergi yükünün en üst sıralarda olduğu ülkelerde vergi kayıplarının, kayıt dışının daha fazla olduğunu ortaya koyalım. Bunun yanına bu konudaki gelişmiş ülkelerdeki modelleri de koyalım. Bu sorunu beraber çözelim.”

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a vergi konusunda bir brifing verdiklerini ve bu konudaki taleplerini ilettiklerini vurgulayan Arslan, “Vergi konusunda hazırladığımız raporu Sayın Bakan dikkatlice inceledi ve maalesef Gelir İdaresi Başkanlığına havale etti. Bu bizim için büyük şansızlık oldu. Orada yine tartışmalar oldu ve akim kaldı. Yeni Hazine ve Maliye Bakanımız randevu verdiğinde yine bu raporumuzu genişleterek ve olağanüstü bir dönemden geçtiğimizi anlatarak, Sayın Bakandan adım atmasını bekleyeceğiz. Zaten zar zor geçinen dar gelirlilerimizin sırtına vergi yükü de eklenince arkadaşlarımızın mecali kalmıyor.” dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİYLE BULUŞTU

HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen HAK-İŞ 3. Emek Fotoğrafları Yarışmasında yapılan değerlendirmeler sonucu  4 fotoğraf dereceye girerken, 50 fotoğraf da sergileme ödülü kazandı.

Birincilik ödülünü “Ekmek” fotoğrafı ile Sabri Altın, ikincilik ödülünü “Arıza Ekibi” fotoğrafı ile Özkan Bilgin, üçüncülük ödülü “Süpürge Ustası” fotoğrafı ile Niyazi Gürgen, Özel ödülü ise “Tesi Kültürü Hâlâ Yaşatılıyor” fotoğrafı ile Musa Talaşlı aldı.

Ödül töreninin ardından, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert ve konfederasyonumuza bağlı sendikaların genel başkanları ile birlikte yarışmada ödül alan ve sergilenmeye layık görülen fotoğrafların yer aldığı “HAK-İŞ Emek Fotoğrafları Sergisi” açılışı gerçekleştirildi.