8 Martta Kocası Tarafından Öldürülen Üyemiz Remziye Yücel İçin Adıyamandaydık

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde boşanmak üzere olduğu eşi tarafından sokak ortasında vahşi bir cinayete kurban verdiğimiz Sendikamız Üyesi Merhum Remziye Yücel için Adıyaman’daydık.

Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Üyemiz Merhume Remziye Yücel için Sendikamız Adıyaman Şubesi tarafından organize edilen basın açıklaması, kabristan ve aile ziyareti programına Sendikamız Denetleme Kurulu Başkanı, HAK-İŞ Kadın Komite Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Kadın Komite Başkanı Tuba Gülpembelioğlu, HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Konfederasyona bağlı Sendikaların Kadın Komite Başkanları, Sendikamız Adıyaman Şube Başkanı Osman İzci ve Yönetim Kurulu Üyeleri, HAK-İŞ İl Başkanı ve Hizmet-İş Adıyaman Şube Başkanı Hasan Kılınç ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Merhume Üyemiz Remziye Yücel’in oğlu Enes Yücel, Ailesi, mesai arkadaşları, Öz Sağlık İş Adıyaman Şubesi işyeri temsilcileri, kadın ve kültür komite başkanları ile çok sayıda sendika üyesi katıldı.

ZENGİN: “Bu Kara Günün Ne Yazık Ki Bir Aydınlığı Yok. Yorulduk, Bıktık”

Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını, HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin yaptı.

Afiş ve dövizlerle desteklenen basın açıklamasında “Bu kara günün ne yazık ki bir aydınlığı, kadına şiddetle mücadelenin henüz bir ışığı yok” diyen Zengin sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Yine bir anma, yine bir kara gün, yine yanan bir yürek, yıkılan bir yuva, yine bir kadın cinayeti ve yetim kalan evlatlarımız. Yüreklerimiz yoruldu, dilimiz yoruldu, bedenlerimiz yoruldu…

Bütün dünyada ve ülkemizde kadın emeğinin konuşulduğu, kadın işçilerin mücadelesinin konuşulduğu bir günde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, bir kadın üyemizin elinde görmeyi düşlediğimiz çiçekleri maalesef mezarına koyduğumuz kara bir gün yaşadık.

Konfederasyonumuza bağlı Öz Sağlık-İş Sendikamızın Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan üyesi Remziye Yücel, ayrılmak istediği eşi tarafından, yürekleri paramparça eden, korkunç ve tasarlanmış bir şekilde öldürüldü. Ekmeğinin peşinde sabahın erken saatlerinde işine gitmek üzere evinden ayrılan Remziye kardeşimiz, sokak ortasında canice bir saldırı yaşadı. Ağır yaralanan üyemiz kaldırıldığı hastanede ne yazık ki bu hayata, evlatlarına, sevdiklerine, ailesine veda etti.

Türkiye’de 2020 yılında 268, 2021 yılında 307 kadın maalesef öldürüldü. Hiç kimsenin hayatı bir isimden veya bir sayıdan ibaret değil. Hepimizin bir hayatı, bir ailesi ve bir hayali var. Bir insan ölür, bin insanın hayalleri gömülür.

HAK-İŞ ve üye sendikalarımızın kadın komitesi başkanları olarak buradayız. Öz Sağlık-İş Sendikası Ailesi, HAK-İŞ Adıyaman İl Başkanlığımız, Sendikalarımızın il ve şube başkanları ile üyelerimiz burada. Remziye kardeşimizin mesai arkadaşları burada.

Bu vesile ile Öz Sağlık-İş Sendikamızın talebini dikkate alarak Remziye kardeşimizin evladına iş imkânı sözü veren Adıyaman Belediye Başkanımız Sayın Dr. Süleyman Kılınç’a teşekkür ediyoruz.

Bu kara günün ne yazık ki bir aydınlığı yok. Kadına şiddetle mücadelenin henüz bir ışığı yok.

Bizler kadın olarak akşam haberlerine, gazetelerin 3. Sayfalarına, internet haber portallarının flash haberlerine, kadına şiddet ya da kadın cinayetleri kisvesiyle haber olmaktan yorulduk, bıktık.

Kravat taktı diye “iyi hal indirimi yapılması, “hak etti” beyanları ya da kamuoyunun “kim bilir ne yaptı da öldürüldü” sorgulamaları canımızı yakıyor acımız daha da katlıyor.

Bazı konuların ötelemesi ertelemesi olmaz. Şiddet gibi, kadın cinayetleri gibi…

Sayın Cumhurbaşkanımızın ve diğer yetkililerin yapılan kanuni düzenlemeleri duyurmaları bizi sevindirse de, geciken her günün bir başka kadın cinayetinin zeminini oluşturacağı endişesi ile yaşıyoruz.

Bizler çalışan emekçi kadınlar olarak, Adıyaman’ımızda meydana gelen bu vahşi cinayeti kınıyoruz. Kadınlara yönelmiş bu saplantılı hali kınıyoruz. Bir kadını hayattan sevdiklerinden kopartan bu tasarlanmış cinneti kınıyoruz.

Bir gün daha ötelenmeyecek kadın cinayeti yasal düzenlemesi için hemen şimdi diyoruz. Hayati tehlikesi olan çalışanların bu süreç bitene kadar can ve iş güvenliğinin sağlanması amacıyla mevzuat değişikliği önerilerimizi sunuyoruz.

HAK-İŞ olarak, Kendisine yönelmiş veya yönelmesi kuvvetle muhtemel şiddet veya taciz olayı nedeniyle hayati tehlikesi olan işçinin talebi üzerine;

  • Uygun bir pozisyonun olması halinde görev yeri değişikliği yapılabilmesini,
  • İş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkının tanınmasını,
  • Kıdem tazminatının ödenmesini,
  • Bu nedenle iş sözleşmesini fesheden işçinin işe tekrar başlamak istemesi halinde işe alımda öncelik tanınmasını,
  • Kısmi süreli, uzaktan çalışma gibi esnek çalışma imkânlarının sağlanmasını,
  • Kıdemden sayılan ücretli/ücretsiz izin hakkı verilmesini ve işten ayrı kaldığı süre boyunca gelir kaybının devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz.

Bu konuda bir an önce yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

Annelerin, evlatların ciğerlerinin daha fazla yanmasına bir tek gün bile rıza gösterilmemesi için harekete geçilmesi çağrısında bulunuyoruz. HAK-İŞ Kadın Komiteleri Olarak, bu son olsun diyor, toplumumuzu şiddetle mücadele konusunda topyekûn seferberliğe davet ediyoruz. Hakkın Rahmetine kavuşan Remziye Yücel kardeşimize Allah’tan rahmet, sevenlerine ve Öz Sağlık İş Camiamıza sabır ve baş sağlığı diliyoruz. Emek hareketinin başı sağ olsun”

KABRİSTAN ZİYARET EDİLDİ, AİLEYE TAZİYEDE BULUNULDU

Basın açıklamasının ardından Merhume Üyemiz Remziye Yücel’in mezarı ziyaret edildi, mezarı başından Kuran-ı Kerim okundu.

Ayrıca Konfederasyon Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Sendikamız Kadın Komite Başkanı Tuba Gülpembelioğlu, HAK-İŞ/Hizmet-İş Şube Başkanı Hasan Kılınç ve yönetimi, Sendikamız Şube Başkanı Osman İzci, Başkan Yardımcısı Yaşar Doğan, İşyeri Temsilcimiz Kemal Akar ve kültür Komite Başkanı Gül Fidan Anaç’tan oluşan bir heyet vefat eden üyemiz Remziye Yücel’in evini ve çocuklarını ziyaret edip taziye dileklerini iletti.

Konfederasyonumuz ve Sendikamız tarafından yapılan nakdi yardım çocuklarına teslim edildi.