GENEL BAŞKAN SERT, “ULUSLARARASI EVDE SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER KONGRESİ’NDE” KONUŞTU

Türkiye Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği tarafından bu yıl 6.sı düzenlenen Uluslararası Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi’nin açılışında konuşan Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, evde sağlık ve bakım hizmeti veren tüm tarafları, emekçileri en iyi anlayacak kuruluşun Öz Sağlık İş Sendikası olduğunu belirterek, “Sizlerle aynı duyguları, aynı vicdanı, aynı sorumlulukları paylaşıyoruz” dedi.

Dernek tarafından Ankara-Kızılcahamam’da düzenlenen ve 2 gün sürecek olan Kongrenin açılışına Genel Başkanımız Devlet Sert ve Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Özüpek ve uzmanlarımızın yanı sıra pek çok isim katıldı.

Kongre’nin açılışına bir kısmı yüz yüze, bir kısmı video, bir kısmı ise çevrimiçi olmak üzere; Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tuncel, Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Gazi Alataş, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç, Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Arslan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Av. Fatma Öncü ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve Sağlık Eski Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ katılarak birer konuşma yaptılar.

 

“Kamudaki Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Adına En Büyük Paydaş Öz Sağlık-İş Sendikasıdır”

Türkiye Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği tarafından düzenlenen Kongre’nin açılış konuşmacılarından birisi de Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert oldu.

Sert konuşmasında şunları söyledi:

“ Öz Sağlık-İş Sendikası olarak aslında tam da olmak istediğimiz yerde, bir nevi kendimizi ev sahibi gibi hissettiğimiz bir ortamdayız. Sendikamız Öz Sağlık-İş, sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin yetkili sendikasıdır.

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda 180 bine yakın sağlık işçimizle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşlarda görev yapan 20 bine yakın sosyal hizmet işçisi üyemizle, bir anlamda kongremize konu olan evde sağlık ve bakım hizmetleri gibi görevleri devletimize ait kurum ve kuruluşlarda gerçekleştirmektedirler.

O yüzden katılımcılarımızı, Derneğimize gönül verenleri ve evde sağlık ve bakım hizmeti veren tüm kardeşlerimizi en iyi ve en doğru anlayacak kuruluşlardan birisi sendikamız Öz Sağlık İş ve onun sizlerle aynı duyguları, aynı sorumlulukları, aynı vicdanı paylaşan sağlık ve sosyal hizmet emekçisi işçilerimizdir.

Biz Öz Sağlık İş Sendikası olarak; 200 bine yaklaşan üye sayımız, sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda yetkili sendika sıfatımız, sağlık ve sosyal hizmet işçileri olarak yüklenmiş olduğumuz ağır vicdan, merhamet, tecrübe ve bolca emek gerektiren yükümlülüklerimizle, siz evde sağlık ve bakım hizmeti veren tüm kurum ve kuruluşların partneri, çözüm ortağı ve emekçilerinin hak savunucusuyuz. Bu yüzden de düzenlenmiş olan bu anlamlı kongre için emek veren, sponsor olan tüm tarafları bir kez daha kutlamak istiyorum.

 

“COVİD 19 Mücadelesi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Üzerinden Şekillenmiştir”

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de 2 yılı aşkın bir zamandır yaşamış olduğu Covid 19 salgını ve yaşanılan süreç, en fazla sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını etkilemiş, uzun süren karantinalı mesailerde herkesin kaçtığı virüs ile mücadele sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının üzerinden şekillenmiştir.

Burada bulunan herkesin çok iyi bildiği üzere özellikle sağlık işçilerimizin yanı sıra sosyal hizmet işçileri üyelerimiz de bu süreci değişik ve oldukça yıpratıcı bir çalışma düzeni ile yürüttüler. Halen de belli rahatlama olmasına rağmen süreç biz sağlık ve sosyal hizmet işçileri adına aynı zorlukla devam etmektedir.

Sosyal hizmet çalışanı olan üyelerimiz 7-10-14 günlük, hatta kimi yerlerde 1 aya yakın karantinalı mesailere ellerinde valizleri, komşularına emanet ettikleri çocuklarının hüznü ile gittiler. Kimi kurum ve kuruluşlarda aniden gelişen kapanmalar ve karantinalar nedeniyle bazı kurum ve kuruluşlarda yerde süngerlerin üzerinde ya da sandalyelerde günlerce uyumak zorunda kaldılar.

Ama bütün bir süreci vicdan, merhamet ve vatan görevi anlayışı ile sürdürdüler.

 

“Sağlık Ekip İşidir, Ayrım Yapılamaz”

Sendika olarak hem sağlık hem de sosyal hizmet emekçilerinin, işçilerinin sendikasıyız. Ancak bizler hiçbir zaman sağlık çalışanlarını birbirinden ayırmadık. Bir bütün olarak gördük. Özellikle pandemi sürecinde işçilere verilmeyen haklar karşısında bile işçi-memur ayrımı yapılmadan sağlık hizmetinin bir bütün olduğunu ve sağlık çalışanlarının doktoruyla hemşiresiyle, işçisiyle hizmetlisiyle, ambülans şoförü ile bir ekip işi olduğunu söyledik, söylemeye de devam edeceğiz.

Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarına verilen ancak işçilerin göz ardı edildiği ek zam karşısında bütün itirazlarımızı yaptık, biz bir ekibiz dedik, ayrım yapılamaz dedik ancak bu itirazlarımız ne yazık ki sonuç vermedi.

Biz de Sendika olarak üyelerimiz arasında herhangi bir ayırım yapmadan her bir üyemiz için 60 bin lira değerinde ferdi kaza sigortası yaptırdık.

 

“Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçisi Üyelerimize 500 Liralık Pandemi Ödemesi Yapacağız”

Bununla da yetinmedik yine tüm üyelerimize 500 liralık bir pandemi ödemesi yapma kararı aldık. Önümüzdeki aylarda yapacağımız bu ödemeden üyemiz olan bütün sağlık ve sosyal hizmet işçileri yararlanacak.

Öz Sağlık İş Sendikası olarak akademik bir sendikal anlayış ile yol almaya devam ediyoruz. Nedir bu anlayışımız? Sorunlarımızın tespiti ve çözümünde akademik yöntemleri, oluşturduğumuz akademik kurullarımızla gerçekleştiriyoruz.

Proje dahilinde hazırladığımız SAĞLIKTA ŞİDDET RAPORUMUZU 8001 sağlık işyeri çalışanı ile anket yaparak gerçekleştirdik, dünya ve Türkiye gündemine önemli bir literatür çalışması olarak katkı sağladık. Sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin sorunlarını direk kendilerine sorup SAHA RAPORU ile veri elde ettik. Sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin sorunlarını ÇALIŞTAY ile masaya yatırdık. Yine sosyal hizmet işçilerinin uğramış olduğu MOBBİNG ve türlerine ilişkin problemi Bakanlık Projesi haline getirip, illerde bunun eğitimlerini verdik, derin mülakatlar yaptık, MOBBİNG REHBERİ hazırladık.

Yine sağlık ve sosyal hizmet işçileri ve kurum idarecileri için MOBBİNG’e yönelik bir başka KAYNAK YAYIN hazırlattırarak Türkiye genelinde herkesin ulaşabileceği bir literatüre imza attık. “2022 Yılı Türkiye Sağlık Raporu”na hem veri, ham mali sponsor olduk

Bunun gibi pek çok faaliyetlerimizi sağlık ve sosyal hizmet işçisi adına yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.

burada kendimizi size, derneğinize, evde sağlık ve bakım hizmeti veren tüm kuruluşlara ve kişilere yakın hissediyor, aynı duyguları paylaşıyoruz. Biz de kamudaki sağlık ve sosyal hizmet işçileri adına bu konunun en büyük paydaşıyız. Kongre vesilesi ile sahada yaşadığımız sorunlara yönelecek doğru değerlendirmeleri çok kıymetli buluyorum. Kongrenin evde sağlık ve bakım hizmetleri gibi ülkemizin diğer ülkelere nazaran belki de en çok önem verdiği bir konuda doğru bir planlama yapılmasına katkı sağlayacağını umuyorum.”

SERT, EVDE SAĞLIK VE BAKIM HİZMETİ VEREN PEK ÇOK KURULUŞ YÖNETİCİSİ VE DERNEKLE BİR ARAYA GELDİ

Kongrenin açılışı ve ilk gün çalışmalarına katılan Genel Başkanımız Devlet Sert, evde sağlık ve bakım hizmeti veren pek çok kurum yöneticisi ve bunların bağlı olduğu dernek yöneticileri ile bir araya geldi, değerlendirmelerde bulundu.

 

ÖZ SAĞLIK-İŞ STANDINA BÜYÜK İLGİ

Kongre süresince fuaye alanında açık duracak stantlardan birisi de Sendikamızın standı oldu. Yayınlayan kitap ve raporlarımızdan oluşan ÖZ Sağlık İş sendikası Standı, katılımcılar tarafından yoğun ilgi ile karşılandı.