İSTANBUL 1 NOLU ŞUBE 1. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

Şube Başkanlığına  Adem Yavuz Yeniden Seçildi

Katılımcı demokrasinin tüm kuralları ile işletildiği Sendikamızın Şube Genel Kurulları başladı. İlk  Genel Kurul  İstanbul  1 No’lu  Şubede  gerçekleştirildi. Demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşen İstanbul  1 No’lu  Şube  1.  Olağan Genel Kurulu’nda mevcut başkan Adem Yavuz yeniden şube başkanı olarak seçildi.  Şube Yönetimi ise  Murat Kaytaran, Ali  Aktaş, Süleyman Salkım ve  Gökçe Sapan’dan oluştu.

DİVAN BAŞKANLIĞI’NI AKSANOĞLU YAPTI

Açılış konuşmasının ardından Genel Kurulu yönetmek üzere  Divan teşekkül etti. Genel Kurulun Divan Başkanlığı’nı sunulan tek teklif üzerine Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Aksanoğlu yaptı.

GENEL BAŞKAN DEVLET SERT:

“ ÖZ SAĞLIK-İŞ  ARTIK MODEL SENDİKA”

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Genel Kurula  hitap  etmek üzere kürsüye  gelen Genel Başkan Devlet Sert, sendikanın kuruluşundan bugüne kadar emek veren tüm teşkilat mensuplarına teşekkür etti, bu süreçte  hayatını kaybedenlere ve  Pandeminin şehitlerine rahmet diledi.

Öz Sağlık-İş Sendikası’nın çok kısa bir sürede Türkiye’nin  3. büyük  işçi sendikası ve  kendi işkolunda lider sendika konumuna yükseldiğini belirten Sert; “Divan başkanımızın da belirttiği gibi Türkiye’nin 3. büyük işçi sendikasıyız. İş kolumuzun lider sendikasıyız, sendikacılıkta model sendikayız, akademik sendikacılıkta örnek sendikayız. Sağlık ve sosyal hizmet işçisinin hizmetkarı bir sendikayız. Rabbimin lütuflarının her biri için binlerce kez hamd ediyorum” dedi.

Konuşmasında  sendikal duruş,  ilkeli, dürüst, yerli ve milli  sendikacılık  vurgulamaları yapan  Sert, “HAK-İş’in değerleriyle, Öz Sağlık-İş’in değerleriyle sendikacılık yapmak, hak ve alın terine ‘değer’ katmak için var mıyız? Bu topraklarda yerli ve milli sendikacılık yapmak için var mıyız? Saygıdeğer Konfederasyon başkanımız Mahmut Arslan’ın dediği  gibi; “ülkemizin, bölgemizin bütün mazlum ve mağdurları HAK-İŞ’ten alacaklıdır, sağlık ve sosyal  hizmet  işçileri ÖZ SAĞLIK-İŞ’ten alacaklıdır” demek için, bu  ilkelerle sendikacılık yapmaya var mısınız? İşçiye dönüp hakkın bize emanet diyebilecek bir sendikacılık için var mıyız?  Hakkını size emanet etmiş  200 bin  sağlık ve sosyal hizmet  işçisinin bu  ağır sorumluluğu için,  hakkın ve haklının rızası gözetmek için  var mıyız? O halde her zaman yaptığımız şu duayı hep birlikte yapalım “Allah yüreklerimize yorgunluk vermesin”.

Konuşmasında  sendikacılığı sadece üyeler , sadece  sağlık ve sosyal hizmet  işçileri, sadece  ülkemiz  için yapmadıklarını, mağdur ve mazlum  Müslüman  coğrafyalarda bulunan halkların haklarının savunuculuğu için de yaptıklarının altını  çizen  Sert, Konfederasyonun öncülüğünde  ÖZ SAĞLIK-İŞ  adının anılabilmesi, mazlumun  yanında  olduklarının gösterilmesi  adına tüm platformlarda  sağlık ve sosyal hizmet  işçisinin temsil edildiğini hatırlattı.

Sert sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üye profilimize baktığımızda gencecik bir sağlık ve sosyal hizmet ordusu ile karşı karşıya olduğumuzu hem sizler, hem bizler görüyoruz. Eskiye kıyasla daha eğitimli, teknolojik anlamda daha donamlı, daha sorgulayan bir işçi profiline sahibiz. Doğru yönlendirme, doğru bilgi akışı ve ilkeli yöntemlerle bu genç ordumuzu sağlık ve sosyal hizmet işkolunun lider kadrosu haline getirmek emin olun hiç zor değil. Bu gençliğin verdiği enerji, mücadele, inanç ve azim ile bizler her türlü zorluğu aşarız.

Bütün dünyayı kasıp kavuran,  ülkemizi de 1.5 yıldır farklı bir iklime sokan  covit 19 pandemisini camia olarak çok farklı ve  çok ağır koşullarda yaşadık,  biraz  hafiflemiş olmasına rağmen zor şartlarımızın halen devam ettiği pandemide belki de  ülke  olarak en fazla  fedakarlığa katlanan  gruplardan birisi olduk.

Sağlık ve sosyal hizmet işçileri olarak mesailerimiz değişti, çalışma koşullarımız değişti, evlerimize gitmeden, işyerlerimizde geçirdiğimiz 14 günler 20 günler 30 günler yaşadık. Yerlerde yattık, koridorlarda sabahladık, hastanelerde refakatçı kaldık. Herkesin kaçtığı covidli hastaya ambulans şoförlerimiz ilk dokundu, hastaları taşıdık, temizliklerini yaptık, yemeklerini yedirdik, bakımevlerinde, huzurevlerinde, çocuk evlerinde, tüm sağlık kuruluşlarında biz vardık işçi-memur tüm sağlık personelinin omuz omuza verdiği bu mücadelede eksik olan şey biz işçilerin fedakarlığının ne yazık ki görülmemiş olmasıydı. Hak ettiklerine sonuna kadar inandığımız memur personele yapılan ek ödemenin bizler için alkıştan öteye düşünülememiş olmasından yaralandık, gücendik.

Ama bir köşeye çekilmedik. Çünkü bir sendikacıyız, işçinin hakkını ararız, başta sayın Cumhurbaşkanımız,  Saygıdeğer  bakanlarımız olmak  üzere,  herkese sesimizi duyurmaya çalıştık.

Üye Olan tüm arkadaşlarımızı 60 bin lira değerinde ferdi kaza sigortası yaptırdık. Malum ölüm geldiğinde nasıl ki biz üyelerimize sahip çıkıyorsak çocuklarına da bakmak zorundayız. Öz Sağlık İş sendikası olarak vefat eden üyelerimizin ailelerine 2.500 lira yardım yapma kararı aldık.

Öz Sağlık-İş Sendikası olarak hak aramaya ant içtik. Anneler Günü’nü vesile kılıp, bakım anneleri özelinde tüm sosyal hizmet işçilerinin sorunlarını gündeme taşıdık. Raporlar hazırladık. ASH Bakanlığı çalışanlarımız için sahadan aldığımız sorunlara yer verdiğimiz saha raporu hazırladık. Geçenlerde yine maalesef bir sağlık çalışanımız silahlı saldırıya uğradı. Sağlık işyeri çalışanlarımızın uğradığı şiddeti göstermek için sağlıkta şiddet raporu hazırladık. Belki dünyada böyle bir anket olmadı. Bunların tamamını sahada siz değerli yol arkadaşlarımızın kullanımına sunduk. Raporlarımızı konunun taraftarı olan bakanlık bürokrasisinin tamamına yolladık. Çözmek için  gidebildiğimiz son masaya, son kurula, son  merciye kadar ulaştırdık.

ESKİ SENDİKAL ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞTİ, AKADEMİK VE  EVRENSEL SENDİKACILIK KURALLARI İLE HAREKET EDİYORUZ”

Hem  ülkemiz hem dünya sendikacılıkta  artık başka  bir dönemi yaşıyor. Eski  sendikal  alışkanlıklar, sendikal söylemler bugünkü  üye  profilinde  çok da  anlamlı bulunmuyor. Uluslararası sendikacılık artık evrensel boyutlarda ilerliyor. Biz de ÖZ Sağlık-İş Sendikası olarak  gerçekten evrensel boyutta, bilgiye dayalı bir  akademik sendikacılık anlayışı  ile  kısa  adı ÖZSAM olan  Öz  Sağlık-İş Sendikası Stratejik Araştırmalar Merkezi adı ile bir  üst danışma kurulu  oluşturduk.

Bozulan aile bütünlüklerini yeniden oluşturmak zorundayız. Aile Bakanlığı neden kuruldu, aile bütünlüğünü korumak için ama biz çalıştırdığımız işçilerin yuvalarını yıkıyoruz. Özellikle tayin becayiş, zorunlu emeklilik, görev tanımı  ve  ev  tipi  çalışma  gibi konuları  ÖZSAM  aracılığı ile düzenlediğimiz  Çalıştay da  ele aldık.  Bu çalıştayımız, serimizin 1.  çalıştayı  olarak son derece başarılı  geçti.  3 bakanlık bürokratlarının akademisyenler ve uzmanlarla birlikte yaklaşık 9  saat süren oturumlarla sorunları konuşup, saha  ve bakanlık  uygulamalarının karşılaştırıldığı,  her başlığın hukuk,  çalışma  hayatı  ve  kamu yönetimi açısından tek tek  değerlendirildiği  çalıştayımızı  8 saat sosyal medya hesaplarımızdan canlı  olarak yayınladık.

Maalesef ki bizi çekemeyen insanlar genel başkanımız üzerine algı oyunu oynama cüreti gösterdiler. Mahmut Arslan işçilere “leş” dedi diye sosyal medyada algı yapmaya çalıştılar. Tabii ki teşkilatımız bu algıyı kırdı Mahmut Arslan yalnız değildir dedi.

Sosyal medya hesaplarımızdan çalıştay ve içeriklerine ilişkin etkinlikler düzenledik. On binlerce  mesajın, iletinin geldiği  çalıştayımızın çıktılarını yayın  haline getirip  başta  cumhurbaşkanımız olmak üzere,  ilgili bakanlıklarımıza, bakanlık bürokrasisine  TBMM’ye  ve  siyasi partilere ulaştırarak,   sorunlarımızın çözümüne  akademik katkı sağlayıp, kamuyu da  mevzuat  çalışmalarında  bu  bilimsel veriyi kullanmaya davet edeceğiz.

Bizler gönülden gönüle bir yol bulan sendikal anlayışın da saha temsilcileriyiz. Sendikacı olarak ne yaparsanız yapın,  eğer  gönüllere  girememişsek kendimizi başarılı sayamayız. Dokunacağız. Yüreklere, gönüllere, acılara, sevinçlere dokunacağız. Sizin gitmediğiniz bir yerin taliplisi de, hırsızı da, yalancısı da olur. olacaktır. Bitmeyecektir. Ama bizler  gönüllere girip, yayınınızdayız diyeceğiz. Bunu kalpten söyleyeceğiz. Elimizdeki  sigorta poliçesi,  kahve kupası, şallar, ikramlar bunun vesilesi sadece. Bunları verirken yürekten vereceğiz, mahcup olarak vereceğiz. Kibirden, üstenci davranışlardan,  gurur yapmaktan, hakir görmekten  Allah’a sığınacağız.

Sendikalar; bir işçinin, bir üyenin kendini emniyette hissettiği, haklarının savunulduğu, uğradıkları haksızlıklar karşısında sırtında hissettiği  dağ  olmazsa, yaptığımız sendikacılığı bir kez daha sorgulamamız lazım. Üye kendini güvende hissedecek. Üye benim başıma bir hal gelse sendikam var diyecek. Üye işveren karşısında sendikası ile kendisini güçlü hissedecek. ÖZ Sağlık -İş Sendikası  olarak oluşturduğumuz güçlü hukuk bürosu ile  işçimizin, üyemizin hakkını koruma gayretini  öncelikli hedef olarak karşımıza koyduk. Şu  an  binlerce  üyemizin dava dosyaları dilekçeleri  hukuk büromuz tarafından takip edilmektedir.

Dünya değişiyor,  ülkemiz değişiyor, çalışma hayatının öncelikleri değişiyor, sendikal bakış açıları  değişiyor. Tüm dünya tek merkezden yönetiliyor  gibi sosyal medya  hayatımızın tam ortasına gelip yerleşmiş bulunuyor. Kayıtsız kalmak mümkün olmadığı  gibi,  algı  operasyonlarının  büyük bir hızla yaşandığı sosyal medyaya  karşı  elinizi  verdiğinizde  tüm  bedeninizin  öğütülmek üzere  linç  yediğinizi görüyorsunuz. Yalan dolan,  iftira  ile başlayan  algı  operasyonları bir yere  kadar  gündem de kalır mı  evet.  Ama gerçekler hiçbir zaman kendini gizleyemez.  işte burada hep  söylediğimizi  yeniden söylüyoruz. Biz  doğru  olacağız, doğru kalacağız belge  ile konuşacağız asla yalan dolan  algı  ile işimiz  olmayacak. Biz doğru  durduğumuz her an  yanlış olan belasını  bulacaktır. Bu  hiç  şaşmaz ilahi kuraldır.

Bizler kamuda sürekli işçilik statüsünün sahip olması gereken tüm hakları “ama”sız, “fakat” sız talep etmeye ve bu yolda yorgunluk göstermemeye kararlıyız. yürütülecek algı operasyonları, yalan, dolan iddialar, sahada yapılan çirkin tutarsız kampanyalar hiç kimse merak etmesin üyenin gözünden, işçinin gözünden kaçmıyor. Bu konuda benim içim rahat, sizlerin de içi rahat olsun. Çalışmaya , mücadeleye sonuna kadar devam edelim. Gayret  bizden tevfik  Allah’tandır.

Sendikamız içi  demokrasinin  ilk işlerlik alanlarının birisi de  kongrelerdir. Kendisinde bu isteği, azmi, inancı, başarma mücadelesini gören her arkadaşımın adil olarak hem seçme hem de seçilme hakkı vardır. Önemli olan barışın kardeşliğin, sevginin hüküm süreceği böylesi  atmosferlerin devamını sağlamak, bunu birlik ve beraberliğimize vesile kılmaktır.

Genel Kurulumuzun sonuçlarımızın şimdiden hayırlara vesile olmasını diler, katılımlarınızdan dolayı şükranlarımı sunarım”

SELAMLAMA KONUŞMALARI

         

İstanbul  1  No’lu  Şube  1. Olağan Genel Kurulu’na katılan Enerji-İş Genel Başkanı Mahmud ALTUNSOY, Öz Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Kudret ÖRGEL, HAK-İŞ İstanbul İl Başkanı ve Hizmet-İş 5 No’lu Şube Başkanı Mustafa ŞİŞMAN, Sağlık Sen İstanbul Aile Bakanlığı Şube Başkanı Murat ERGÜN de söz alarak Genel Kurul katılımcılarını selamladılar.

ŞUBE BAŞKANI ADEM YAVUZ:

“SENDİKAL MÜCADELEMİZDE YANIMIZDA OLAN HERKESE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”

Misafirlerin selamlama konuşmalarının ardından  sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin  sorunlarına  ilişkin  slayt gösterimi yapıldı, Genel Başkan Devlet Sert’e  hediye takdiminde bulunuldu.

Daha sonra  kürsüye gelerek hazirunu selamlayan Öz-Sağlık-İş Sendikası İstanbul  1 No’lu  Şube  Başkanı Adem Yavuz,  başlattıkları sendikal mücadelenin İstanbul  ölçekli zorluklarını anlattı, ancak tüm zorluklara rağmen  bir  gün bile mücadeleden kaçınmadıklarını yorgunluk göstermediklerini söyledi.

Konuşmasında  pandemi ve  Kudüs şehitlerini rahmetle anan Yavuz,  örgütlenme mücadelesinde her daim desteklerini hissettiği Genel Başkan Devlet Sert’e, Konfederasyon Başkanı  Mahmut Arslan’a  ve tüm HAK-İŞ  camiasına teşekkür etti. Yavuz,  sendikal  yaşamın  sorumlulukları  ve  ağırlığı karşısında  her daim  yanında  olan ve destek veren ailesine de şükranlarını iletti.

ADEM YAVUZ YENİDEN ŞUBE BAŞKANI SEÇİLDİ

Tek liste halinde girilen seçimlerde mevcut Şube  Başkanı  Adem Yavuz’un listesi seçimleri kazandı.

Buna  göre Şube  Başkanlığı’na  Adem Yavuz yeniden seçilirken,  yönetimi ise Murat Kaytaran, Ali  Aktaş, Süleyman Salkım ve  Gökçe Sapan’dan oluştu.

Seçim sonuçlarının ilanından sonra Şube  Başkanı  Yavuz’un delegelere ve misafirlere yönelik teşekkür konuşması yapmasının ardından Genel Kurul sona  erdi.

Bir yanıt yazın