“SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET ÇALIŞANLARININ İŞ YAŞAM DENGESİNİN SAĞLANMASI VE HAKLARININ KORUNMASI” KONULU ILO PROJEMİZ MUĞLA EĞİTİMLERİ İLE BAŞLADI

Sendikamız Öz Sağlık İş ile Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun “İşçi-İşveren Örgütleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarına Yönelik Küçük Hibe Programı” kapsamında ortaklaşa geliştirdiği, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının İş Yaşam Dengesinin Sağlanmasına Yönelik Farkındalıklarının Artırılması ve İş-Yaşam Dengesinin Sağlanmasında Çalışan Haklarının Korunmasına Yönelik Politika Önerilerinin Oluşturulması Projesi” Muğla eğitimi ile başladı.

Eğitim programına HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, Genel Başkan Yardımcımız Süleyman Doğan, Genel Sekreter Yardımcımız Yavuz Aksanoğlu, Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Fethiye İlçe Sağlık Müdürü Dr.Murat Bilbay, Menteşe Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şadi Ballı, Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Orhan Koç, ÖZ-SAM Yürütme Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Merve Özaydın, Doç. Dr. Ömer Can Çevik, Muğla Şube Başkanımız Nilüfer Kavasoğlu ile şube yönetimi, proje uzmanları ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler işkolunda görev yapan üyelerimiz katıldı. 

Aziz şehitlerimiz anısına Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Muğla’da gerçekleştirilen ILO projesi eğitiminde “Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının İş-Yaşam Dengesinin Sağlanmasına Yönelik Engeller ve Çözüm Önerileri”, “Sağlık ve Sosyal Hizmet İşkolunda Çalışanların İş Yaşam Dengesi”, ile “Sağlık ve Sosyal Hizmet İşkolunda Çalışanların İş-Yaşam Dengesini Destekleyici Beceriler ve Odak Grup Tartışması” konulu 3 farklı eğitim verildi.

GENEL BAŞKAN DEVLET SERT:

“PROJEMİZ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİSİ İŞÇİLERİN YIPRANMIŞLIKLARINA, TÜKENMİŞLİKLERİNE BİR KEZ DAHA PARMAK BASAN BİR PROJE”

Programda sağlık ve sosyal hizmet emekçisi üyelerimize hitap eden Genel Başkan Sert, “Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının İş Yaşam Dengesinin Sağlanması” projesinin Uluslararası Çalışma Örgütü ILO ile ortak geliştirildiğini belirterek “Bu proje emeğin, üretimin, emekçinin sesinin ülkemizde, dünyada, çalışma hayatı literatüründe duyurulmasına katkı sağlayacak bir projedir” dedi.

Çalışma hayatının dinamiklerine, ulusal/uluslararası emek dünyasının disiplinel çalışmalarına katkı sunmaya dönük gerçekleştirilen bu projenin ilk adımının Muğla’da atıldığını kaydeden Başkan Sert, “ILO ortaklığında gerçekleştirdiğimiz bu proje bir başka önemli olan yönüyle sağlık ve sosyal hizmet emekçisi işçilerin yıpranmışlıklarına, tükenmişliklerine bir kez daha parmak basacak ve beraberinde başa çıkma yöntemlerinin konuşulacağı bir projedir” şeklinde konuştu.

Başkan Sert sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKADEMİK PROJELER BİZLERİ SENDİKA OLARAK, KONFEDERASYON OLARAK HER ZAMAN HEYECANLANDIRMIŞTIR”

Akademik projeler bizleri Sendika olarak, Konfederasyon olarak her zaman heyecanlandırmıştır. Hele ki bu projeler;

İşçinin-emekçinin iş ve özel yaşamı arasındaki dengeyi gözetmeye dönükse,

Kadın ya da erkek tüm emekçiler böyle bir denge ile işin getirdiği stres, zaman kısıtlamaları ve diğer sorumlulukları ile başa çıkabilmeyi öğrenebilecekse,

Sağlık ve sosyal hizmet işçimiz burada alacağı eğitimlerle farkındalık kazanacak ve iş hayatında, sosyal hayatında, aile hayatında bir uyuma kavuşabilecekse,

İşçimizin psikolojik ve fiziksel sağlığı ile kazandığı bu farkındalık, çalıştığı kurumlarda iş tatminine, moral motivasyon artışına, iş verimliliğinin artmasına, örgütsel bağlılık ve huzura kapı aralayacaksa,

Çalışanlarımız işten arta kalan zamanlarını aileleri, hobileri ve kendileri için harcayabilmeyi planlayabilecekse, stres düzeylerini azaltarak genel yaşam kalitelerini artırabilecekse,

Yoğun iş yükü, duygusal zorluklar ve tükenmişlik duyguları ile başa çıkabilmeyi öğrenebileceklerse,

İşte o zaman biz;

Gerçekleştirmek için bugün yola çıktığımız bu projenin başarıya ulaşmış olduğunu göreceğiz ve akademik sendikacılık ilkemizin doğruluğunu çalışma hayatının tüm taraflarıyla paylaşmış olacağız”

“SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI DİĞER ÇALIŞANLARDAN FARKLIDIR”

“Sağlık ve sosyal hizmet sektörü çalışanları, diğer çalışanlardan farklıdır. İnsana hizmet eder, ama bunu yaparken de onların fiziksel, zihinsel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere çok kritik, çok yıpratıcı, çok yorucu bir rol üstlenirler. İşlerini erteleyemezler, öteleyemezler, ara veremezler, bugün dursun yarın yaparım diyemezler.  Bir hastayı, bir yaşlıyı, bir engelliyi, bir yetimi boş bırakamaz, bir sonraki arkadaşına teslim etmeden yanından ayrılamazlar.

Personel yetersizliği yüzünden uzun çalışma saatleri geçirirler, sık nöbetlerle zaman kavramını yitirirler. Hep dezavantajlı kesimlerle çalıştıkları için mental sağlıkları da sıkıntıya girer. Bu tarz çalışmanın getirdiği zorluklar sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarında sadece işyerlerinde kalmıyor ne yazık ki.  Akşam evine taşınıyor, hafta sonu eşine dostuna taşınıyor, selamlaştığı insanlara, alışveriş yaptığı esnafa taşınıyor. Sağlıklı bir ruh yapısını kaybeden her insanın yaşadığı strese bağlı hastalıklarla, tükenmişlikle, kronik mutsuzlukla sonuçlanıyor. Kendisi mutsuz olan birey, ailesini, çoluk çocuğunu, sevdiklerini mutlu edebilir mi? Çok net söylüyorum; hayır edemez.

İşyerindeki stresi, yorgunluğu, tükenmişliği, gerginliği çoluk çocuğuna taşıyan emekçi kardeşimiz, ertesi gün yeniden aynı tempoyu gerektiren işi için enerji toplayabilir mi? Hayır toplayamaz!

İşte tam da bu söylediklerimizin Sendika olarak bize yüklediği sorumluluk bizleri bu projeyi yapmaya yönlendirdi.

“ÖZ SAĞLIK-İŞ ASLİ SENDİKAL VAZİFELERİNE ÜYELERİNİ VE AİLELERİNİ EKLEMİŞTİR”

Öz Sağlık-İş Sendikası olarak kuruluşumuzdan bugüne “projeli çalışma kültürünü” benimsedik. Öz Sağlık İş sendikası olarak hem akademik, hem de uluslararası düzeyde sendikacılık yapabilmenin koşullarını oluşturduk. Asli sendikal vazifelerimize, üyelerimizi ve ailelerini de ekledik. Onların mali açıdan ulaşacağı refah seviyesi ve hakları için ne kadar çaba harcıyorsak, bir o kadarını da aile birlikteliklerinin sağlanması, psikolojilerinin ayakta kalması, fiziksel ve ruh sağlıklarının yıpranmaması için harcıyor, tüm bunlara uygun projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz.

İş-Aile uyumunun sağlanabilmesi adına yasalarda yapılması muhtemel değişiklikler öncesi akademik çalışmalarımızla yön göstermeye çalışıyoruz. Tüm bunlar için ne yapılması gerektiğini ve nasıl yapılması gerektiğini burada bulunan değerli Hocalarımız, akademisyenlerimiz sizlere anlatacaklar ve sizlerde bu salondan çıktığınızda kendinizde oluşacak farkındalığı hissedecek, işyerlerinize bu farkındalıkla dönmüş olacaksınız.

Projemiz tamamlandığında Ailenin güçlendirilmesi ve toplum hayatında huzur ve güvenliğin geliştirilmesi konularında sağlamış olduğu katkıyı da net olarak hep birlikte göreceğiz”.

GENEL BAŞKAN YARDIMCIMIZ DOĞAN SELAMLAMA KONUŞMASI YAPTI

Sendikamız Eğitim ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Doğan, projeye göstermiş oldukları hassasiyet ve ilgi için sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine teşekkür ederek, “Öz Sağlık-İş her zaman bilime, eğitime ve bilgili bir işçi sınıfının inşasına büyük önem verdi. Bu anlayışla, teşkilatımızın tüm fertlerinin gerekli eğitimleri alması adına çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

MUĞLA ŞUBE BAŞKANIMIZ NİLÜFER KAVASOĞLU KATILIMCILARI SELAMLADI

Katılımcıları selamlayan Muğla Şube Başkanımız Nilüfer Kavasoğlu, “Sendikamız ile ILO ortaklığında gerçekleştirilen bu proje eğitimin Muğla ilimizde gerçekleştirilmesi bizleri onurlandırmıştır. Muğla Şube Başkanlığı olarak Muğla teşkilatımız adına bugün yaşamış olduğumuz bu heyecan için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

KATILIMCILAR SALONU SELAMLADI

ILO ortaklığında gerçekleştirilen eğitim programımıza katılan Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, Menteşe Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Şadi Ballı da birer selamlama konuşması yaparak eğitim programımızın hayırlara vesile olması temennisinde bulundular.

ÜÇ FARKLI EĞİTİM VERİLDİ

“Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının İş Yaşam Dengesinin Sağlanmasına Yönelik Farkındalıklarının Artırılması ve İş-Yaşam Dengesinin Sağlanmasında Çalışan Haklarının Korunmasına Yönelik Politika Önerilerinin Oluşturulması Projesi”nde alanında uzman akademisyen ve hocalar tarafından üç farklı eğitim de verildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının İş -Yaşam Dengesinin Sağlanmasına Yönelik Engeller ve Çözüm Önerileri” konulu eğitim Dr.Orhan Koç tarafından, Sağlık ve Sosyal Hizmet İşkolunda Çalışanlarının İş-Yaşam Dengesi Prof.Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından, Sağlık ve Sosyal Hizmet İşkolunda Çalışanlarının İş-Yaşam Dengesini Destekleyici Beceriler ve Odak Grup Tartışması eğitimi ise Doç.Dr. Ömer Can Çevik tarafından verildi.

Eğitim programı soru cevapların ardından gerçekleştirilen sertifika töreni ve ardından çekilen aile fotoğrafı ile son buldu.