Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “Birlikte Adil ve İnsani Bir Asgari Ücrete…” temasıyla “Hukuki, Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret” sempozyumu Ankara’da gerçekleştirildi.
Sempozyuma HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Kayabaşı, Genel Başkan Yardımcılarımız Mustafa Özüpek, Remzi Karataş, Süleyman Doğan, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut, Genel Sekreterimiz Muhammet Esat Eyvaz, Genel Sekreter Yardımcılarımız Yavuz Aksanoğlu, Yahya Bilgin, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcıları Fatma Zengin ve Hamdi Abdullah Koçoğlu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan, Anayasa Mahkemesi Üyesi Doç. Dr. Metin Kıratlı, Yargıtay 9. Daire Başkanı Doç. Dr. Seracettin Göktaş, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi Av. Uğur Kızılca, Ak Parti Afyon Milletvekili Av. Ali Özkaya, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Çalışma Genel Müdürü Dr. Mehmet Baş, TÜİK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Metin, SGK Başkan Yardımcısı Lütfi Aydın, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Erhan Taylan, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Bilge, HAK-İŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Cengiz Anık, Prof. Dr. Talat Canpolat, Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, Doç. Dr. Uğur Akkoç, Doç. Dr. Kürşat Tutar, Dr. Cavit Demiral, Ankara şubelerimiz, genel merkez çalışanlarımız, yüksek yargı üyeleri, hukukçular, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.
Sempozyum, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitlerimiz ve iş kazalarında hayatını kaybedenler adına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, çalışma hayatı ve endüstriyel ilişkiler sistemi içerisinde en fazla yer alan asgari ücret konusunu tartışmak için bir araya gelindiğini belirterek, “Biz asgari ücretin bütün yönleriyle tartışılıp konuşulacağı bir sempozyumu değerli hocalarımız ve muhataplarıyla birlikte tartışmak istedik. Özellikle konunun hukuki, sosyal ve ekonomik boyutuyla tartışılması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz” diye konuştu.
HAK-İŞ GENEL BAŞKANI ARSLAN:
“ASGARİ ÜCRET GEÇİM ÜCRETİ HALİNE GELMİŞTİR”
Avrupa Birliği’nde asgari ücretin istisnai ücret olduğunu dile getiren Arslan, “Avrupa Birliğinde bu ücret çok az bir kesimi ilgilendirdiği için hiçbir zaman bizdeki kadar gündem olmamıştır” dedi. Arslan, “Türkiye’de her yıl daha geniş kitleleri ilgilendiren bu konunun tartışılması ve çözüme kavuşturulması gerekmiştir. Verilere bakıldığında asgari ücretle çalışanların toplam çalışanlara oranının yüzde 50 olduğu söyleniyor. Ülkemizde Maliye Bakanlığı ve TÜİK farklı rakamları gündeme getirse de biz biliyoruz ki, asgari ücret istisnai bir ücret olmaktan çıkmış bir geçim ücreti haline gelmiştir” açıklamasında bulundu.
“TÜM ÇALIŞANLARIN TEMSİL EDİLDİĞİ BİR KOMİSYONA İHTİYACIMIZ VAR”
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yürütmüş olduğu çalışmanın Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesi olduğunu ifade eden Arslan, bu programda konunun tüm yönleriyle masaya yatırılacağını, çözümler ve ortaya konulan fikirlere ait geniş kapsamlı bir tartışma ortamı oluşturulacağını sözlerine ekledi. Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına olan itirazımızı tekrar anımsatarak, “HAK-İŞ olarak, Asgari Ücret Komisyonu’nun yapısına itirazımız var. Eskiden oluşturulan bu Komisyonun bugün Türkiye’yi temsil etmediğini, endüstriyel ilişkiler sistemimize uygun olmadığını bir kez daha ifade ediyoruz. Daha katılımcı ve temsiliyeti yüksek, tüm çalışanların temsil edildiği bir komisyona ihtiyacımız var” diye konuştu.
“KOMİSYON ARTIK MİADINI DOLDURMUŞ BULUNUYOR”
Asgari ücretin tespiti konusunda dikkate alınması gereken kriterlere de değinen Arslan, ILO üyesi ülkelerde asgari ücret tespit edilirken çalışanların ailelerinin de dikkate alındığını ifade etti. Arslan, “Bizlerde de asgari ücret belirlenirken, aile yükümlülüklerinin dikkate alınarak tespitin yapılması gerekiyor. Bugün mevcut komisyonun yapısının sürdürülebilir olmaktan çıktığını görmekteyiz. Bizim ülkemizde komisyon artık miadını doldurmuş bulunuyor” dedi.
“EKONOMİK ZORLUKLAR BİZİ UMUTSUZLUĞA İTMEMELİ”
Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin fiilen bir parçası olduğunu ifade eden Arslan, “Türkiye’nin altyapısı, demokrasisi, ekonomik gücü, üretimdeki başarısını küçümsememek gerekiyor. Türkiye olarak birinci ligde olduğumuzu düşünüyoruz. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal yapısının da birinci ligde olması için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bunu bütün kesimlerin kabul etmesi gerekiyor. Türkiye’nin yaşadığı ekonomik zorluklar bizi umutsuzluğa itmemeli. Türkiye bir kaosa gidiyor iddiasını kabul etmiyoruz” diye konuştu.
“GSMH’DAN ALDIĞIMIZ PAY GİDEREK DÜŞÜYOR”
Arslan, AB üyesi ülkelerde işçilerin GSMH’dan aldığı payın yüzde 60-65, OECD ülkelerinde ise yüzde 50-55 olduğunu belirterek, “Bizim ülkemizde işçilerimizin GSMH’dan aldığı pay yüzde 30 civarındaydı. Son yıllarda bu oranda düştü. Gelir dağılımı adaletsizliği konusunda, özellikle yüksek enflasyonist dönemlerde çalışanların aleyhine bir sonuç ortaya çıkarıyor. Bu konuda da çalışmalar yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKAN YARDIMCISI AYDIN:
“HAK-İŞ’E TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın “Bugün burada asgari ücretin hukuki, ekonomik ve sosyal konularını konuşmak, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak için toplanmış bulunmaktayız. Özellikle HAK-İŞ Konfederasyonumuzu ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitemizi tebrik etmek istiyorum. Genel Başkanımız ve Rektörümüz konuşmalarında, çok önemli konulara değindiler. Elbette ki hepimizin arzusu, niyeti, insana yakışır bir iş ortamında, insanımızın hak ettiği bir ücreti alabilmesi, bunun için de gerekli çabanın sarf edilmesidir. Burada Bakanımız Vedat Işıkhan’ın selamlarını da iletmek istiyorum. Bize düşen bir görev varsa, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız” dedi.
“ORTAK BİR ÇÖZÜM YOLU BULMAK İÇİN BİR ARADAYIZ”
Aydın, asgari ücretin belirlenmesi konusundaki çalışmaların önemine değinerek, “İnsana yakışır iş anlayışı sadece iş ortamındaki fiziki güvenliği değil, aynı zamanda ailevi ve sosyal yaşam kalitesini de kapsar. Burada sosyal taraflarla bu konuyu tartışmak, birbirimizden öğrenmek, ortak bir çözüm yolu bulmak için bir aradayız. Asgari ücret aynı zamanda toplumsal barışı ve ekonomik barışı sağlayacak önemli bir unsurdur” dedi.
ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ ARICAN:
“SEMPOZYUMUN ASGARİ ÜCRET KONUSUNA KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM”
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan sempozyumun bereketli ve hayırlı olması dileğinde bulunarak, “Bütün boyutlarıyla asgari ücreti ele almak, hakkaniyet, adalet ve sosyal refah temelinde bir değerlendirme yapmak için bir aradayız. Üniversitemiz ve HAK-İŞ Konfederasyonumuz tarafından düzenlenen bu sempozyumun çalışma hayatımızın en temel unsurlarından birisi olan asgari ücretin çok yönlü incelenmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.
“ÇALIŞMA HAYATI VE EMEĞE DAİR VURGULAR HEPİMİZİN ÖNCELİĞİ”
Hak, adalet ve insan onurunu merkeze alan bir medeniyetin mensupları olduğumuzu hatırlatan Arıcan, “Olaylara daima bu perspektiften bakıyoruz. Çalışma hayatı ve emeğe dair vurgular hepimizin önceliği. İnsana, çalışana, işçiye, ücretinin alın teri kurumadan verilmesi gerektiğini belirten Hz. Peygamberin mensuplarıyız. Asgari ücretin işçi ve işverenin ötesinde, sosyal bilimlerin tüm alanlarının, sosyologların, psikologlarında dahil olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından hediye takdimi gerçekleştirildi.
“HUKUKİ, EKONOMİK VE SOSYAL BOYUTUYLA ASGARİ ÜCRET” SEMPOZYUMUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
“Hukuki, Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret” Sempozyumunda; asgari ücret konusu yüksek yargı mensupları, sosyal taraflar ve alanında uzman akademisyenler tarafından bütün yönleriyle incelenip, ele alındı. “Hukuki Boyutuyla Asgari Ücret”, “Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret Düzenlemeleri” ve “Asgari Ücretin Tespiti ve Demokratik Temsil” konularında üç ayrı oturum gerçekleşti.
Anayasa Mahkemesi Üyesi Doç. Dr. Metin Kıratlı’nın moderatörlüğünde düzenlenen “Hukuki Boyutuyla Asgari Ücret” konulu ilk oturumda, “AB Ülkelerinde Asgari Ücret ve Adil Ücret Düzenlemeleri” konusunda; Kırıkkale Üniversitesi’nden Dr. Cavit Demiral, “Ülkemizde Asgari Ücretin Hukuki Boyutu” konusunda; Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Talat Canbolat sunumlar gerçekleştirdi.
“Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret Düzenlemeleri” konulu ikinci oturumda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Bilge moderatörlüğünde “Bir Sosyal Politika Aracı Olarak Asgari Ücret” konusunda; Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, “Bir Sosyal Politika Aracı Olarak Asgari Ücret” konusunda; Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Uğur Akkoç tarafından “Makro Ekonomik Göstergeler ve Asgari Ücret” sunumlar gerçekleştirildi.
Yargıtay 9. Hukuk Daire Başkanı Doç. Dr. Seracettin Göktaş’ın moderatörlüğünde “Asgari Ücretin Tespiti ve Demokratik Temsil” konulu üçüncü oturumda ise “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Yapısı ve İşleyişi” konusunda TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “Asgari Ücretin Tespitinde Demokratik Temsil” konusunda Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kürşat Tutar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.
Sempozyum toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.