ÖZ SAĞLIK-İŞ ve İSGAM’DAN ORTAK İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ BULUŞMASI

Sendikamız Öz Sağlık-İş ile İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Merkezi (İSGAM) ortaklığıyla düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Buluşmaları Genel Merkezimizde gerçekleşti.

İş Sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunların hem uygulama hem de mevzuat açışından değerlendirildiği toplantıya HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, Genel Başkan Yardımcılarımız Adem Yavuz, Mustafa Özüpek, Remzi Karataş, Süleyman Doğan, İSGAM Yönetim Kurulu adına Uzm.Dr. Orhan Koç Genel Sekreterimiz Muhammet Esat Eyvaz, Genel Sekreter Yardımcılarımız Yavuz Aksanoğlu, Fadlı Erdem ve Yahya Bilgin,  İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

Toplantıda; sektörel riskler, alınması gereken önlemler ve mevcut uygulamaların daha etkin hale getirilmesi gibi konular masaya yatırıldı.

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ilerleme kaydetmek istediklerini belirterek, bu buluşmanın Öz Sağlık-İş çatısı altında gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

BAŞKAN SERT:
“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞANLARININ DA SENDİKAL ÖRGÜTLENME KONUSUNDA BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR”

Sendikalaşmanın önemine değinen Genel Başkan Sert, “Biz sendikalı olmanın önemini taşeron döneminde bizzat deneyimledik. Taşeron olarak çalışan arkadaşlarımızın hiçbir güvencesi yoktu. İstiyoruz ki iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan arkadaşlarımızın da örgütsel bir çatı altında faaliyet göstersin. İSG çalışanlarının örgütlenerek toplu sözleşme haklarına ve hukuki desteğe kavuşmaları çok önemli” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin özellikle afet bölgelerinde yaptığı çalışmaların dünyadan bir adım önde olduğunu söyleyen Başkan Sert, “İş Sağlığı ve Güvenliği noktasında birtakım gelişmeler yaşandığını görüyoruz. Özellikle ülkemizde yaşanan doğal afetlerde gördük ki gerek Kızılay, AFAD gerekse sivil toplum kuruluşları olarak dünyanın bir adım önündeyiz” dedi.

“FERDİ KAZA VE HAYAT SİGORTASI İLE ÜYELERİMİZİ GÜVENCE ALTINA ALIYORUZ”

Öz Sağlık-İş Sendikamızın 225 bin üyesini Ferdi ve Hayat Sigortası kapsamı altına alarak güvence altında tuttuğunu ifade eden Genel Başkan Sert, “İş Sağlığı ve Güvenliği noktasında her ne kadar gelişmelerin olduğunu kabul etsek de sahaya çıktığımız zaman eksikliklerimizi görebiliyoruz. Biz de sendika olarak üyelerimizi başlarına gelebilecek her türlü iş kazası vb. durumlarda Ferdi Kaza ve Hayat Sigortası ile güvence altına alıyoruz” şeklinde konuştu.

İSGAM YÖNETİM KURULU ADINA UZM.DR. ORHAN KOÇ:
“İŞ KAZASI KORUMA VE ÖNLEME ALGISININ TOPLUMSAL OLARAK YAYGINLAŞMASI GEREKİYOR”

İş Sağlığı ve güvenliğini geliştirmek, kazaların ve meslek hastalıklarının önüne geçilmesi için atılması gereken adımlara değinen Uzm.Dr. Orhan Koç, “Günümüzde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. 2025 yılı itibariyle tüm unsurlarıyla mevzuatın uygulanmaya başlaması büyük bir farkındalık oluşturacak. Bugüne kadar firmalar üzerinden giden İş Sağlığı ve Güvenliği hem kamuda hem de bütün sektörde uygulanması zorunluluğu var. Bu çok güzel bir adım, ülkemizde iş kazası koruma ve önleme algısının toplumsal yaygınlaşması gerekiyor” dedi.

“TÜRKİYE DE ÖRGÜTLÜ YAPI SON YILLARDA ÇOK DAHA FAZLA ARTTI”

Türkiye’de sendikalara bakış açışının değiştiğini vurgulayan Uzm. Dr. Orhan Koç, “Özellikle HAK-İŞ Konfederasyonu İş Sağlığı ve Güvenliği noktasında yeni bir bakış açısını ortaya getirdi. Sendika üyesi olmaktan çalışanlarımız korkarken artık korkmuyorlar. Sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili yeni bir bakış açısı gelişti” ifadelerini kullandı.

 MEVZUAT VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Konuşmaların tamamlanmasının ardından toplantıya katılan  İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri atılması gereken adımları tartışarak mevzuattan kaynaklanan sorunlar ve çözüm önerilerini tartıştılar.