İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu Konfederasyonumuz HAK-İŞ’e ziyarette bulundu.
HAK-İŞ Genel Merkezi’nde gerçekleşen ziyarette HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Yunus Değirmenci, Halil Çukutli, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcıları Fatma Zengin, Hamdi Abdullah Koçoğlu, İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, STK İlişkileri Başkanı Alper Akdoğan, Toplumsal Politikalar Başkanı İmren Nilay Tüfekçi, Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, Bursa İyi Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu katıldı.
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve beraberindeki heyeti HAK-İŞ’te ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmaları ve yapısı başta olmak üzere çalışma hayatının gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
“ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU YAPISINA İTİRAZIMIZ VAR”
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Türkiye’de yaklaşık 16 milyon sigortalı işçi bulunduğunu ve bunların yüzde 15’inin sendikalara üye olduğunu, kalan yüzde 85’inin sendikalara üye olmadığını hatırlatarak, “Sendikal örgütlenmenin çok düşük olduğu bizim gibi ülkelerde sendikaya üye olmayanlar, toplu sözleşme yapamayanlar bundan yararlanamadığı için Türkiye’de ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapısının daha katılımcı, çoğulcu ve bütün kesimleri içinde barındırabilecek ortak bir platforma dönüştürmemiz gerekiyor” diye konuştu
“ASGARİ ÜCRET, ÜLKEMİZDE GEÇİM ÜCRETİ OLARAK BELİRLENİYOR”
Arslan, asgari ücretin ülkemizde geçim ücreti olarak tespit edildiğini belirterek, “Ne yazık ki son yıllarda Türkiye’de asgari ücreti belirlemiyoruz. Biz ortalama ücreti belirliyoruz. Şu anda çalışanlarımızın, işçilerin TÜİK rakamlarına baktığınız zaman yüzde elliden fazlası asgari ücretle çalışıyor. Dolayısıyla biz aslında bir asgari ücreti belirlemiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısı itibariyle çalışanların beklentilerini karşılaması hemen hemen imkansız oluyor” uyarısında bulundu.
“MİLLİ GELİRDEN ÇALIŞANLAR HAK ETTİĞİ PAYI ALAMIYOR”
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, ücretlerden alınan vergi dilimlerinin yüksek olmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Arslan, “Milli gelirimiz artıyor. Ama büyümeye rağmen milli gelirden işçilerin, emeklilerin, emekçilerin aldığı pay aşağı doğru gidiyor. O nedenle biz gelir dağılımı adaletsizliğini, refahın adil paylaşımını, vergi sistemindeki çarpıklıkların giderilmesini ve bu doğrultuda asgari ücreti tartışılırken bunlar esas alınarak tartışılması gerektiğinin altını çiziyoruz” dedi.
“SENDİKAL ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN”
Çalışma hayatı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan, sendikal örgütlenmenin önündeki sorunlara da değindi. “Türkiye’de sendikalaşmanın önünü açarsak üç tane temel sorunu da çözmüş oluyoruz” diye konuşan Arslan “Türkiye’de sendikalaşmayı yükseltirsek bütün işçilerin asgari ücretin üzerinde ücret almasını sağlayarak, gelir dağılımı adaletsizliğini asgariye indirebiliriz. İkincisi, sendikasız, toplu sözleşmesiz işletmelerde ne yazık ki ölüm oranları çok yüksek. Sendikalı iş yerlerinde ise ölüm oranları yok denecek kadar az. Üçüncüsü ise sendikalaşma kayıt dışılığı ortadan kaldırıyor. Çünkü bizim örgütlendiğimiz hiçbir yerde kayıt dışına izin vermeyiz ve o işyerlerinde kayıt dışı istihdam söz konusu olamaz” dedi.
“HAK-İŞ’TE BULUNMAKTAN ZİYADESİYLE MEMNUNUM”
İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu Dervişoğlu HAK-İŞ’te bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Bugün HAK-İŞ’te bulunmaktan ziyadesiyle memnunum. Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın misafirperverliği, kadirşinaslığı ve hoşgörüsü için kendisine teşekkür ediyorum. Ayrıca Yönetim Kurulu üyelerine de şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“İYİ PARTİ OLARAK ASGARİ ÜCRETİN 28 BİN TL OLMASINI İSTİYORUZ”
Dervişoğlu konuşmasında, Aralık itibariyle ülkemizde belirlenecek olan asgari ücret konusunda İyi Parti olarak bir rakam belirlediklerini ve bunu da kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlattı. Dervişoğlu, “Bu rakam işçinin hayatını idame ettirebilmesi için en az 28 bin lira olması icap eden bir rakam. Bunu gittiğimiz her yerde paylaşıyoruz. Dediğim gibi bütün parametreleri nazarı itibari alarak belirlediğimiz bir ücret. Bunun daha altında bir ücret belirlenmesi hali önümüzdeki dönem için çalışanlarımızı fevkalade zor bir durumla karşı karşıya bırakacak” uyarısında bulundu.