ÇALIŞMA BAKANI IŞIKHAN:
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI, İNSANLIĞIN EN ZOR ZAMANLARINDA ELLERİNDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPAN KAHRAMANLARIMIZDIR”
GENEL BAŞKAN SERT:
“SAĞLIKTA ŞİDDET TÜM DÜNYANIN BAŞ ETMEYE ÇALIŞTIĞI EN CİDDİ RİSKLERDEN BİRİ”
Sendikamız Öz Sağlık-İş ile Dünya İslam Sağlık Birliği (WIHU) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Müslüman Sağlık Toplulukları 9. Kongresinin açılışı “Çalışan Sağlığı” temasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Öz Sağlık-İş Sendikamızın Genel Merkezinde gerçekleştirilen “Çalışan Sağlığı” Kongresine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı, Sendikamız Genel Başkanı ve Dünya İslam Sağlık Birliği Genel Sekreteri Devlet Sert, Dünya İslam Sağlık Birliği Başkanı Dr. Kasım Sezen, Genel Başkan Yardımcılarımız Adem Yavuz, Mustafa Özüpek, Süleyman Doğan, Hak Emek Der Genel Başkanı ve Genel Başkan Yardımcımız Remzi Karataş, Genel Sekreterimiz Av. Muhammet Esat Eyvaz, Genel Sekreter Yardımcılarımız Yavuz Aksanoğlu, Fadlı Erdem, Genel Merkez Denetleme Kurulu ve Kadın Komitesi Başkanımız Tuba Gülpembelioğlu, Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Abdullatif Mohammed Al Haj, kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ural, Dünya İslam Sağlık Birliği Birlik yönetimi, dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şube başkanlarımız, temsilcilerimiz, üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.
Müslüman Sağlık Toplulukları 9. Kongresi Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Öz Sağlık-İş Sendikamız ile Dünya İslam Sağlık Birliği tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Müslüman Sağlık Toplulukları 9. Kongresi’nde konuşmalarını gerçekleştiren WİHU Genel Sekreteri ve Genel Başkanımız Devlet Sert, Dünyadaki Müslüman sağlık örgütlerinin bileşenlerinden oluşan Dünya İslam Sağlık Birliği Genel Sekreteri olarak kongrede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
GENEL BAŞKANIMIZ VE WİHU GENEL SEKRETERİ DEVLET SERT:
“BU ÜMMETİN BİZE İHTİYACI VAR DİYEREK BAŞLAYAN YOLCULUĞUMUZ BUGÜN 9. YILINDA”
Her gün yüzlerce Müslümanın şehit edildiği, yaralandığı, mülteci haline geldiği, aç ve evsiz bırakıldığı günümüz dünyasında sağlıklı ilgili alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç olduğunun altını çizen Genel Başkan Sert, “Neden İslam Sağlık Birliği?” sorusunun bize göre en anlamlı cevabı olan “bu ümmetin bize ihtiyacı var” diyerek başlayan yolculuğumuz bugün 9. yılında. İslam coğrafyasının yangın yerine döndüğü bu zor zamanlarda sağlık camiasının artan sorumluluğu omuzlarımızda. Bu birliğe, bu iş birliğine ihtiyacı var. Rahmetli dünya lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın yüreklendirdiği, Cumhurbaşkanımız, bir başka Dünya Lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklediği Dünya İslam Sağlık Birliği’ne, bu ümmetin, oluk oluk akıtılan Müslüman kanının, bunca acı ve gözyaşının durdurulması için, bu yaraların sarılması için çok büyük ihtiyaç var” dedi.
“SAĞLIKTA ŞİDDET TÜM DÜNYANIN BAŞ ETMEYE ÇALIŞTIĞI EN CİDDİ RİSKLERDEN BİRİ”
Birlik olarak düzenlenen Müslüman Sağlık Toplulukları 9. Kongresi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Genel Başkan Sert, Sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara değindi. Sert, şunları söyledi: “Her yıl dünya genelinde milyonlarca çalışan, yaptığı iş nedeniyle hastalanıyor 100 binden fazla kişi iş kazaları nedeniyle hayatını kaybediyor. Dikkatsizlik, fiziksel aktivite eksikliği, obezite ya da yetersiz beslenme yüzünden iş göremez hale geliyor. Oysa bu risklerle mücadele edildiğinde biraz önce bahsettiğim devasa istatistiklerde, özellikle de iş kazalarında yüzde 30 ile 50 oranında azalma sağlanabilir. Önleyici tedbirlerle mesleki hastalıklarla mücadelede büyük başarılar elde edilebilir.
İş kazaları ve meslek hastalıklarının en yoğun yaşandığı sektörlerden birisinin sağlık sektörü ve sağlık çalışanları olduğu düşünüldüğünde, bu risklerin artık ciddi bir tehdide dönüştüğü anlaşılacaktır. Çünkü sağlık emekçileri gerek çalışma ortamlarının yetersizliği, gerek ısı koşulları, gerekse anestezik ve diğer tıbbi ürünlere maruz kalma, kesici, delici alet yaralanmalarının yanı sıra hasta ve hasta yakınları tarafından uygulanan şiddet yüzünden işleri ile can güvenlikleri arasına sıkışmış durumdadır.
Sağlıkta şiddet tüm dünyanın baş etmeye çalıştığı en ciddi risklerden birisi olarak karşımızda durmaktadır.”
“SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ MAĞDUR COĞRAFYALARDAKİ KARDEŞLERİYLE EL ELE OLMAYI HİZMETTEN SAYAR”
Sağlık emekçilerinin yaşadığı tüm bu risklere, ağır çalışma koşulları da eklendiğinde, sadece fiziksel ve kimyasal değil ağır psikososyal risklerle de boğuşmak zorunda kaldığını vurgulayan Sert, “Sağlık çalışanları bu dünyanın vicdan elçileridir ve toplumun sağlıklı bireyler tarafından oluşması için hizmet ederler. Sağlık ve sosyal hizmet işçileri sadece kendi ülkesinin insanına değil, Müslüman-mağdur coğrafyalardaki kardeşlerine, tüm insanlığa nefes olabilmek için, şifa olabilmek, açlığını-susuzluğunu gidermek için el ele olmayı da hizmetten saymaktadır.
Dünyanın neresinde olursa olsun sağlık ve sosyal hizmet anlamında yardıma ihtiyaç duyan hiçbir ülkenin uzattığı eli havada bırakmaz. Mağdur kabul ettiğimiz, sağlık hizmetine ulaşamadığını düşündüğümüz, sosyal hizmet alanında yardıma erişemeyen kim varsa onlarla ilgili sorumluluğu olduğuna inanır. Buna Öz Sağlık-İş Sendikası olarak inanırız, buna HAK-İŞ olarak inanırız, buna Dünya İslam Sağlık Birliği olarak inanırız. İşte bu yüzden Birlik olarak; yüzümüzü döndüğümüz kadim değerlerimizi yaşatabilmek için gece gündüz çalışmaya, ümmetin derdine merhem olmaya çaba gösteriyoruz.” İfadelerini kullandı.
“EMEK MÜCADELESİNİN İZLERİNİ BU DÜNYAYA BIRAKIYORUZ”
Kongrede konuşmalarını gerçekleştiren Genel Başkanımız ve Dünya İslam Sağlık Birliği Genel Sekreteri Sert, sözlerine şöyle devam etti:
“Kadim inancımız ve kültürel değerlerimiz gereği “emek mücadelesinin izlerini” bu dünyaya bırakıyoruz. Hem iz bırakıyoruz, hem de bu ümmete rol model olmaya çalışıyoruz. Tüm bunları yaparken de bir yandan kendisi zaten mükemmel olan İslam inancının gerekleri ile emek mücadelesi, alın teri mücadelesi veriyoruz. Diğer yandan da yer küreyi paylaştığımız Müslüman kardeşlerimizin çığlıklarını duyuyor, ihmal edilmişliklerini, yokluklarını paylaşıyor, onlara yardım ediyoruz. “ÇALIŞAN SAĞLIĞI” temasıyla toplanan kongremizin zaten en temel hedeflerinden birisi de budur.
“KATİL İSRAİL 885 SAĞLIK PERSONELİNİ KATLETTİ”
Müslüman Sağlık Toplulukları 9. Kongresi’nde gerçekleştirilecek olan Gazze Sağlık Formu hakkında bilgilendirmelerde bulunan Sert, “katil devlet İsrail’in Gazze katliamlarının birinci yılı nedeniyle açıklanan bazı istatistikleri hatırlamakta fayda var. Savaş hukuku da dahil hiçbir kural kaide dinlemeden zalimliğine devam eden İsrail bir yıl içerisinde 885 sağlık personelini katletti, 83 sivil savunma görevlisini öldürdü, 162 sağlık kuruluşunu vurarak kullanılamaz hale getirdi. Yaralı ve vefat eden Gazzelileri taşıyan 131 ambulans füzelerle vuruldu, 80 sağlık merkezi yıkıldı. 34 hastane bombalandı.
Savaş hukuku gereği dokunulmaması gereken sağlık personeli ve sağlık kuruluşları çok büyük zarar gördü. Tabi bu katliamlar sırasında 45 bin Filistinlinin şehit edildiğini, 100 binden fazla Gazzelinin yaralandığını, 17 binden fazla çocuğun kanının ellerinde olduğunu düşündüğümüzde sağlık personeline ve kuruluşlarına yapılanlar da normal gelecektir.İşte bu yüzdendir ki Cumartesi günü gerçekleştireceğimiz Gazze Sağlık Forumu’nda çok güçlü bir sesle, büyük bir kararlılıkla, çok büyük bir cesaretle haykıracağız katilsiniz diyeceğiz. Elinizde bebeklerin kanı var diyeceğiz, yeryüzünün en barbar topluluğusunuz diyeceğiz, en ağır şekilde cezalandırılacaksınız diyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki bu tür uluslararası kongreler, dünyanın kör sağır kaldığı böylesine alçak, böylesine cani olaylar karşısında güç birliğini gösterir, dayanışmayı, ses vermeyi gösterir. Biz de Kongremiz vasıtasıyla dünyaya çok güçlü bir GAZZE MESAJI vereceğiz ve haykıracağız; Her firavuna bir Musa yetecek, Gazzeli çocuklarda büyüyecek” ifadelerini kullandı.
“DÜNYA İSLAM SAĞLIK BİRLİĞİ DAHA ÇOK COĞRAFYAYA YARDIM ELİNİ UZATABİLMELİ”
Kongremizin hayata geçirilmesinde büyük bir azim ve özveri ile alın teri döken; başta Dünya İslam Sağlık Birliği’nin Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen’e, Kongre Başkanımız Prof. Dr. Sayın Ahmet Ural’a, Kongre Sekreteryamıza, Birlik Yönetimine, oturumlarda tebliğ ve sunum yapacak olan hocalarımıza, akademisyenlerimize, sivil toplum örgütü temsilcilerimize, Dünyanın dört bir yanından gelerek uluslararası kongremize delegasyon olarak katılan misafirlerimize, kongrenin gerçekleştirilmesinde emek gösteren herkese teşekkürlerini ileten Sert, “Şu an Birliğimiz 96 ülkede temsil ediliyor. Oysa dünyada 200’ün üzerinde devlet, 100’e yakın topluluk var. Dünya İslam Sağlık Birliği, tüm yerküreye yayılmalı, daha çok büyümeli, daha çok coğrafyaya yardım elini uzatabilmeli, daha fazla insanın çığlığını duyabilmeli. Bu konuda da Birliğin her bir bileşeninden yardım beklediğimizi ifade etmeliyim” dedi.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI PROF.DR. VEDAT IŞIKHAN:
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI, İNSANLIĞIN EN ZOR ZAMANLARINDA ELLERİNDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPAN KAHRAMANLARIMIZDIR”
Kongrede katılımcılara hitap eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof.Dr Vedat Işıkhan, kongreye katılımın çok özel ve anlamlı olduğunu dile getirerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Aramızda Asya’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Amerika’ya kadar birçok farklı ülkeden, farklı kültürlerden, ama aynı değerleri paylaşan çok değerli misafirlerimiz var. Bu tablo, İslam dünyasının insanlığa karşı sorumluluğunu ve sağlık alanındaki katkılarını ortaya koyan güçlü bir iş birliği ruhunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Pandemi gibi küresel krizlerde, doğal afetlerde ve savaş bölgelerinde, insan hayatını koruma noktasında ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanları, toplumların en kıymetli güvencesi olduğunu dile getiren Bakan Işıkhan, “Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşarak bu sürece katkı sağlamak için burada bulunmanız, sağlık dünyası adına umut verici bir dayanışmanın göstergesidir” dedi.
“BU KONGREDEN ÇIKACAK SONUÇLAR TÜM İSLAM DÜNYASINDA YANKI BULACAKTIR”
Kongreden çıkacak sonuçların yalnızca sağlık çalışanlarımızın değil, aynı zamanda onların hizmet verdiği tüm toplumların geleceğini doğrudan etkileyecek çözümler sunacağına işaret eden Bakan Işıkhan şunları söyledi:
“Buradan çıkan sonuçlar, sadece burada değil, tüm İslam coğrafyasında yankı bulacak ve alanı daha da güçlendirecektir.Sağlık; büyük fedakarlıkların gerçekleştiği bir alan. Ve bu fedakarlıkların arkasında, doktorlarımız, ebe ve hemşirelerimiz, teknisyen ve teknikerlerimiz, bakım personellerimiz, tıbbi sekreterlerimiz, sosyal hizmet uzmanlarımız, paramediklerimiz ve tüm destek personellerimiz gibi büyük bir meslek grubu ordusu var.”
“SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN ÇALIŞMA ŞARTLARINI GELİŞTİRMEK TOPLUMUN GELECEĞİ İÇİN HAYATİ SORUMLULUKTUR”
“Sağlık çalışanlarımızın çalışma şartlarını geliştirmek, ihtiyaçlarına çözüm bulmak, yalnızca onların değil, bütün bir toplumun geleceği için hayati bir sorumluluktur. Sağlık çalışanları sadece tedavi ve bakım sunmakla kalmaz; aynı zamanda toplumun sağlıklı ve bilinçli bireyler haline gelmesi için birer öğretmendir. Toplum sağlığı eğitimi, kronik hastalıkların önlenmesi ve sağlık farkındalığının artırılmasında onların rolü büyüktür. Bu bağlamda, İslam dünyasında sağlık çalışanlarının rolü daha da anlamlıdır. Bizler, sağlık hizmetlerini yalnızca bir meslek değil, aynı zamanda insanlığa hizmet olarak gören bir medeniyetin mirasçılarıyız.”
“TÜRKİYE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELEN HASTALARA ŞİFA DAĞITAN BİR ÜLKE HALİNE GELMİŞTİR”
“Türkiye, yalnızca vatandaşlarına değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen hastalara da şifa dağıtan bir ülke haline gelmiştir. Pek çok alanda dünyanın sayılı merkezlerinden biri haline gelen Türkiye, küresel sağlık turizminin öncüsü olmuştur. Türkiye’nin sağlıkta gerçekleştirdiği bu atılımlar, yalnızca bir başarı hikayesi değil, aynı zamanda tüm dünya için örnek alınması gereken bir modeldir. Bu reformlar, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliği, vatandaş odaklı yaklaşımı ve ileri görüşlü politikaları sayesinde hayata geçirilmiştir”
FİLİSTİN SAĞLIK BAKAN YARDIMCISI DR. ABDULLATİF MOHAMMED AL HAJ:
“GAZZE SESSİZ BİR ÖLÜMÜ KABUL ETMEYECEK”
Müslüman Sağlık Toplulukları 9. Kongresinde konuşmalarına Türkiye’ye Gazze ve Filistin halkına yardımı için teşekkür eden Filistin Sağlık Bakanı Dr. Abdullatif Mohammed Al Haj: “Gazze de insanlık tarihinde test edilmeyen tüm bombaların testinden geçiyoruz. Biz katillerin kim olduğunu iyi biliyoruz, nerede olduğunu biliyoruz. Zorluklarımızın iyice arttığının farkındayız. Gazze de insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri yaşanıyor” dedi.
Kongrede Dünya İslam Sağlık Birliği Temsilcileri de birer selamlama konuşması gerçekleştirdiler.
Dünya İslam Sağlık Birliği Lübnan temsilcisi Abdelrahman, Kosova Temsilcisi Dr. Eyüp Mazrek, Endenozya temsilcisi Prof.Dr. Susilorini Sukamto, Filipinler Temsilcisi Dr, Rocaya Vanessa Mangondato da katılımcıları selamladılar.
*
2 gün sürecek olan kongrede çalışanların iş yaşamlarında karşılaştıkları zorluklar tartışılacak ve karşılaştırmalı oturumlar yapılacak.