KOCAELİ’DE İŞÇİLER TEK YÜREK OLDU: “HAKLARIMIZ İÇİN MEYDANLARDAYIZ”

Konfederasyonumuz HAK-İŞ tarafından “Haklarımız İçin Meydanlardayız” temasıyla gerçekleştirilen kitlesel mitinglerin ikincisi Kocaeli’de büyük bir çoşku ve katılım ile gerçekleştirildi.

Alanı dolduran binlerce emekçiyle birlikte, vergi adaletsizliği; sendikal baskılar, işten çıkarmalar ve sürgünler, Kamu Çerçeve Protokolü’ne ek protokol zam talebi, kayıt dışı istihdam, kapsam dışında kalanlar için kadro talebi, örgütlenmenin önündeki engeller ve iş kazaları başta olmak üzere çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin taleplerimiz dile getirildi.

Kocaeli Anıtpark’ta gerçekleştirilen mitinge, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Yunus Değirmenci, Halil Çukutli,  Mehmet Ali Kayabaşı, Hizmet-İş Sendikası Kurucu ve Onursal Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Genel Başkan Yardımcılarımız Adem Yavuz, Süleyman Doğan, HAK EMEK DER Genel Başkanı ve Sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Remzi Karataş, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcılarımız Yavuz Aksanoğlu, Fadlı Erdem, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Abdullah Koçoğlu, ÖZ-SAM Yürütme Kurulu Başkanımız Mehmet Merve Özaydın, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Genel Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, çevre illerden gelen şube başkan ve yardımcıları, temsilcilerimiz, üyelerimiz katıldı.

Kocaeli’de gerçekleştirilen “Haklarımız için Meydanlardayız” mitingi, iş kazaları, deprem, salgın, doğal afet ve vatan savunmasında kaybettiğimiz şehitlerimiz için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Vatan uğrunda kahramanca can veren tüm şehitlerimiz, iş kazalarında hayatını kaybedenler ve Filistin’de şehit olan kardeşlerimiz için Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Mitingde alanı dolduran binlerce işçi tarafından, “HAK-İŞ Nerede Biz Oradayız”, “Haklarımız İçin Meydanlardayız”, “İşçi Sendika Omuz Omuza”, “Vergide Adalet İstiyoruz”, “Filistin’e Selam Direnişe Devam” sloganları atıldı.

Mitingde, “Vergide Adalet İstiyoruz”, “Kamu Çerçeve Protokolü’ne Ek Protokol Zam Talebimizin Verilmesini İstiyoruz” “Mevsimlik, Geçici ve Kamu İşçileri ile Kampanya İşçilerinin Sorunlarının Çözülmesini İstiyoruz”, “Sendikal Baskılar Son Bulsun”, “Kazasız Meslek Hastalıksız, Ölümsüz İş ve İşyerleri İstiyoruz” “En Düşük Emekli Maaşının Asgari Ücret Olmasını Talep Ediyoruz”, “Refahın Adil Bölüşümünü İstiyoruz” “Ev İşçileri İçin Örgütlenme İstiyoruz” dövizleri taşındı. 

HAK-İŞ GENEL BAŞKANI ARSLAN:

“AYDINLIK GÜNLER YAKIN”

Grevdeki emekçilere seslenen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 31 Mart Yerel Seçimleri ile DEM Parti ve bazı siyasi partilerin, HAK-İŞ’in onurlu emek mücadelesine karşı operasyon başlattığını belirten Arslan, başta Van’da ve Diyarbakır’da ekmekleri için mücadelelerine devam eden işçiler olmak üzere tüm grevdeki işçilere selam yolladı. Arslan, İzmir Kemalpaşa’daki Lezita işçilerine, Hatay Yolbulan Metal işçilerine, Borusan işçilerine büyük emek mücadelelerinden ötürü teşekkür ederek aydınlık günlerin yakın olduğunu ifade etti.

“EKONOMİK KRİZİN EN BÜYÜK MAĞDURU EMEK HAREKETİ VE İŞÇİLER”

Arslan, ülkemizin yakın tarihte yaşamadığı bir kriz ile karşı karşıya olduğunu belirterek, krizin en büyük mağdurunun emek hareketi ve işçiler olduğunu, HAK-İŞ’in işçiler ile birlikte mücadele için meydanlarda olduğunu ifade etti. Arslan, “Emekçilerin, işçilerin, mazlumların, haksızlığa uğramış kitlenin sesi olmak, onların sorunlarına cevap vermek için meydanlardayız. Bu meydanları dolduran kardeşlerimizin ne yaşadıklarını, nasıl yaşadıklarını, hangi zorluklara göğüs gelerek buraya geldiklerini biliyoruz” dedi.

“KRİZ DÖNEMLERİNİN FATURASINI SADECE İŞÇİLERİN ÖDEMESİ DOĞRU DEĞİL”

Arslan, son 5 yılda milli gelirin artmasına rağmen çalışanların yoksullaştığını belirterek, zorlukların ve kriz dönemlerinin faturasını sadece çalışan işçilerin ödemesinin doğru olmadığını ifade etti. Çalışanların milli gelirden aldığı payın yüzde 25’e düştüğünü ancak sermayenin aldığı payın yüzde 55’e çıktığını ifade eden Arslan, “Bu taksimi Kurt yapmaz, Kuzulara Şah olsa” dedi.

“AZ KAZANANDAN AZ ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALINMALI”

HAK-İŞ’in alanlarda dile getirdiği bütün konuların gereğini yapmak için büyük bir mücadele verdiğini hatırlatan HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, vergi sistemimiz üzerinde büyük sıkıntılar olduğunu, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması üzerine yeni bir modelin oluşturulması için Konfederasyonumuzun HAK-İŞ Akademi’yi kurduğunu ve alanında uzman akademisyenler tarafından bir rapor oluşturulduğunu ifade etti.

“MİTİNGLERİMİZİN TEMEL ÖĞESİ ADİL VERGİ SİSTEMİ”

HAK-İŞ’in vergi raporunun detaylarına değinen Arslan, “Verginin kriz dönemlerinde yüzde 10 ile sınırlandırılmasını istiyoruz. Vergi dilimlerindeki aralıkların arttırılmasını oranların düşürülmesini istiyoruz.  Az kazanan az vergi versin. Kimse vergi vermeyelim demiyor, ama verginin adaletli alınmasını istiyoruz. Zaten zor geçinen ve enflasyon altında inleyen emekçilere nefes aldıralım. Verginin hakkaniyetli toplanması kadar hakkaniyetli dağıtımının da yapılması gerekiyor. O nedenle mitinglerimizin temel ögesi vergi sisteminin adil bir noktaya getirilmesidir” dedi.

696 SAYILI KHK VE EKSİK KALAN KONULAR

HAK-İŞ’in verdiği büyük mücadelenin sonunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük reformlarından birine imza atıldığını, kamuda taşeron sorununun çözüldüğünü, 696 sayılı KHK ile 1 Milyon taşeronun kadro almasında HAK-İŞ’in öncü rol üstlendiğini ifade eden Arslan, 696 sayılı KHK ile çözüme kavuşturulamayan sorunları dile getirdi. Arslan, “696 ile yaklaşık bir milyon arkadaşımız kadro aldı. Ancak bu arkadaşlarımızın tayin ve becayiş hakları ne yazık ki hala verilemiyor. Tayin ve becaiş haklarının alınması için mücadelemizi sürdürüyoruz. Yine 696 kapsamına girmeyen bize göre yüz binin üzerindeki kamuda, KİT’lerde ve diğer yerlerde çalışan taşeron işçilerin kadro sorununun çözülmesini istiyoruz” dedi.

ARSLAN TALEPLERİMİZİ SIRALADI

Emekçilerin birçok talebi olduğunu belirten Arslan, taleplerimizi şu şekilde sıraladı:  “Yerel yönetimlerde Kamu Çerçeve Protokolü’nün uygulanmasını istiyoruz. Belediye şirketlerinde ilave tediyenin uygulanmasını istiyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunları artık çözülsün istiyoruz. KÇP’ye ek protokol zammının uygulanmasını istiyoruz. Başta yangın işçilerinin haklarının daha fazla ödenip daha iyi haklara kavuşmasını istiyoruz. Çaykur ve Şeker işçileri başta olmak üzere 12 ay çalışabilecekleri bir modelin uygulanmasını istiyoruz. Staj ve çıralık mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Ev işçilerinin iş kanunu kapsamına alınmasını ve SGK kapsamındaki eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz. Kağıt toplayıcıların Sosyal güvenlik ve sendikal haklarının sağlanacağı bir düzenleme istiyoruz” dedi.

ASGARİ ÜCRET 

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, asgari ücret ile ilgili son 5 yıl için yapılan araştırma sonuçlarına değinerek, asgari ücret üzerinde maaş alanların ücretlerinin asgari ücret düzeyine indiğine dikkat çekti.  Arslan, asgari ücret arttığında bütün ücretlerin artmaması durumunda Toplu Sözleşme düzeninin yıkılacağını, bu durumun sendikal hareketi yok edecek bir yapı oluşturduğunu belirtti. Asgari ücret tespit komisyonunun yapısının değişmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, “Bu asgari ücret tespit komisyonundan sağlıklı bir asgari ücret çıkmaz. O zaman diyoruz ki asgari ücret komisyonunun yapısını değiştir, asgari ücreti belirleme kriterlerini değiştir ve asgari ücret gerçekten asgari ücret olarak olsun” dedi.

“EMEKLİLİK KONUSUNDA İNSANLARIN UMUTLARI VAR”

HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından geçtiğimiz günlerde 2024 yılında emekliliği gelenlerin 2025 yılında emekli olmaları durumunda maaşlarının yüzde 30 oranında düşeceği ile ilgili açıklamalar yapıldığını hatırlatan Arslan, HAK-iŞ’in konuya ilişkin olarak önemli çalışmalara imza attığını belirterek, Türkiye’nin alanındaki uzmanları ile kanun tasarısı hazırladığını ve önümüzdeki günlerde Meclise götürüleceğini ifade etti. Arslan, herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için işçilerimizin muhtemel yasa değişikliği için beklemelerini ve sürecin işleyişine göre emeklilik kararı vermelerini gerektiğini vurguladı. Arslan, emeklilik ile ilgili yıllarca prim ödemiş işçilerin 12.500 lira gibi bir rakama mahkum edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, “İnsanların umutları ve hayalleri var. Bu rakamlar kabul edilebilir değil. Özellikle emeklilik ile ilgili alt gruptaki arkadaşlarımızın mağduriyetlerini giderelim. Hiç değilse emekli maaşının alt limiti asgari ücret olsun. Bunun için mücadele sarf ediyoruz” dedi.