KONGREDE SENDİKAMIZI GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ADEM YAVUZ TEMSİL ETTİ…
Malatya İnönü Üniversitesi’nin ev sahipliği ve Turgut Özal Üniversitesi’nin destekleriyle düzenlenen, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu ile Acil ve Afet Sağlık Hizmetleri Derneği’nin ortak organizasyonuyla gerçekleştirilen “Uluslararası Afetlerde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi” Malatya’da yapıldı.
2 gün süreyle 9 oturum olarak gerçekleştirilen Kongrede Sendikamızı Genel Başkan Yardımcımız Adem Yavuz temsil etti. Yavuz, Genel Başkanımız Devlet Sert’i temsilen bir açılış konuşması yaparken aynı zamanda “Gönüllülük” başlığı ile yapılan 4. Oturumda “Afetlerde Öz Sağlık-İş Sendikası” konulu bir sunum da gerçekleştirdi.
Malatya’da düzenlenen kongreye Vali Ersin Yazıcı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet KIZILAY, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep BENTLİ , Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemalettin AYDIN, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Adem Yavuz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Malatya İl Müdürü Ali Sait ÇEÇEN, Malatya İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erhan BERK, SADEFE Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Orhan KOÇ, Sağlık Bakanlığı, Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, ulusal ve uluslararası üniversitelerden çok sayıda akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
“KONGRENİN ÇİZECEĞİ YOL HARİTASI SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET İŞÇİLERİNİN AFET YÖNETİMİ ACİL EYLEM PLANINA HİZMET EDECEK”
Kongrenin açılışında Genel Başkanımız Devlet Sert’i temsilen bir açılış konuşması yapan Genel Başkan Yardımcımız Adem Yavuz, 2 gün süreyle çok değerli bilim adamları, akademisyenler, gönüllü kuruluşlar ve afet koordinasyonunda yer alan kamu ve sivil toplum kuruluşlarının yetkili ve temsilcilerinin sunumlarının, nihayetinde de Kongre çıktılarının kendileri için büyük farkındalık oluşturacağını belirtti. Kongrenin çizeceği yol haritasının sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin afet yönetimi acil eylem planına hizmet edeceğini belirten Adem Yavuz yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Öncelikle Öz Sağlık-İş Sendikası olarak işkolumuzun tam tanımını içeren “Uluslararası Afetlerde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi” başlığının bizleri çok heyecanlandırdığını ve çıktılarının sağlayacağı faydaları umutla beklediğimizi ifade etmek isterim. İnönü Üniversitemizin ev sahipliğinde, Turgut Özal Üniversitemizin destekleriyle, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu ile Acil ve Afet Sağlık Hizmetleri Derneği’nin ortak organizasyonuyla gerçekleştirilecek Kongre’nin bizler için bir farkındalığı bulunuyor.
Malumunuz olduğu üzere ülkemiz depremler ve başka doğal afetlerin sıkça yaşandığı bir ülke. Zamanının çok yaklaştığı bilim adamları tarafından ifade edilen ve beklenen bir İstanbul depremi gerçeği var. Yüzyılın afeti denilen Kahramanmaraş merkezli depremin etkileri halen devam ediyor. Yangınlar, sel felaketleri vb. pek çok doğal afet karşısında ilk andan itibaren harekete geçmesi gereken sektörlerin başında sağlık ve sosyal hizmet sektörü geliyor.
Yani kelimenin tam manasıyla bu bilimsel kongre üyemiz olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının afetler karşısında izleyeceği acil eylem planlarının oluşturulmasına, uygulanmasına, sürdürülebilirliğine hizmet edecek. Bu manada Kongreyi çok değerli bulduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Yapılacak oturumlarda sunulacak tebliğ ve posterlerin, değerli hocalarımızın ve katılımcı örgüt temsilcilerinin sunumlarının doğal afetler karşısındaki koordinasyonu sağlayacak, sağlıklı iletişim ve etkileşim için ön açacak bilimsel çalışmalar olduğuna inanıyoruz”
KONGREYE ÖZ SAĞLIK-İŞ SENDİKASI’NIN AFET YÖNETİMİ VE DESTEK ÇALIŞMALARI DAMGASINI VURDU
Sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Adem Yavuz, “Gönüllülük” başlığı ile açılan 4. Oturumda Sendikamız Öz Sağlık-İş’in Afet Yönetimi ve Destek Çalışmaları konusunda bir sunum yaptı, önerilerimizi sıraladı.
HAK-İŞ Konfederasyonu ve Öz sağlık-İş Sendikası olarak gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeydeki afetlerde, mağdur ve mazlum tüm milletlere ve kendi halkına ilk andan itibaren yardıma koştuğunu ve bunun ilke kararı haline dönüştürüldüğünü belirten Yavuz, özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili olarak hem Konfederasyon hem de Sendika olarak yapılan çalışmalara ilişkin sunum yaptı.
Sendikamızın depremde 150 üyesini ve binlerce üye yakınını kaybettiğini hatırlatan Genel Başkan Yardımcımız Adem Yavuz, depremin ilk anından itibaren Sendika olarak kurulan kriz masaları ve 3 ilde kurulan acil koordinasyon merkezleri hakkında bilgi verdi.
Depremin ilk anından itibaren Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 11 ilde toplam 270 milyon lira yardım yaptığından bahsederek hem devletin organize ettiği yardımlara katkı sağlandığını hem de sendikamızın kendi ayni ve nakdi yardımlarının ulaştırılması için büyük çaba sarf edildiğini anlatan Yavuz, ilk saatlerden itibaren 2.5 Milyon lira nakdi yardımın AFAD’a ulaştırıldığını, 10 bin kahvaltı paketinin hemen gönderildiğini 15 tır ve 10 tırdan oluşan acil ihtiyaç malzemelerinin gönderildiğini kaydetti.
Depremden etkilenen Sendika üyelerine 75 Milyon lira tutarında afet desteği ödemesi yapıldığını da kaydeden Yavuz, depremde hayatını kaybeden üyelerimizin aileleri ile uzuv kaybı yaşayan üyeler için her biri 60 bin lira değerindeki Ferdi Kaza Sigortası’nın hemen devreye sokulduğunu söyledi.
Deprem sonrası bölgedeki sağlık ve sosyal hizmet işçilerinden ve üyelerimizden deprem bölgesi dışına çıkmak isteyenlere planlamalar çerçevesinde yardım edildiğini ve bu amaçla 85 şube teşkilatına genelge gönderildiğini kaydeden Adem Yavuz, Sendikamızın sosyal sendikacılık anlayışına ilişkin başka sel, yangın vb afetler karşısındaki hizmetlerini de anlattı.
“ÂFET SONRASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HİZMETLERİNİ DESTEKLEMEYE HAZIRIZ”
Sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin afetler karşısındaki yüksek bilinçlerine en büyük örneğin deprem ve pandemi döneminde yapılan çalışma biçimi olduğuna işaret eden Yavuz, “Üyelerimiz ve tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, yüksek bilinçle bu görevi yerine getirmekte, devletine, vatanına, milletine olan bağlılığını her şartta göstermektedir” dedi.
Yavuz, “Afet sonrası planlama ve sürdürülebilirlik hizmetleri konusunda devletin alacağı her türlü tedbiri Sendika olarak destekleyeceklerini de ifade etti.
9 OTURUMDA PEKÇOK BAŞLIK MASAYA YATIRILDI
Düzenlenen kongrede 9 oturum gerçekleştirildi. Uluslararası Afetlerde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi’nde, “Afette Koordinasyon ve Arama Kurtarma”, “Acil Müdahale Hastane Hizmetleri”, “Acil Müdahale ve Kriz Yönetimi”, “Gönüllülük”, “Yabancı Oturum”, “Afetlerde Sosyal Hizmetler”, “Afetlerde Halk Sağlığı Hizmetleri”, “Afette İletişim”, “Yerel Yönetim ve Paydaşların Rolü” konularında akademisyenler, bürokratlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından sunumlar yapıldı.