BAŞKAN SERT, TÜRKİYE YÜZYILINDA KADIN EMEĞİ AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile Memur-Sen ortaklığında “Çalışma Hayatında İşçi ve Memur Kadınlar: Haklar, Beklentiler ve Fırsatlar” temasıyla gerçekleştirilen Türkiye Yüzyılında Kadın Emeği açılış Programına katıldı.

Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleşen programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Sendikamız Kadın Komite Başkanı Tuba Gülpembelioğlu ve Konfederasyonumuza bağlı sendikaların Genel Başkan-yönetim kurulu üyeleri ile HAK-İŞ ve MEMUR-SEN üyesi kadın çalışanlar katıldı. 

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKAN YARDIMCISI ÖZÇELİK:

“KARAR ALMA MEKANİZMALARINDA KADINLARIN DAHA FAZLA YER ALMASINI ÖNEMSİYORUZ”

Programın açılışında katılımcılara hitap eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, bakanlık olarak çalışma hayatında, sendikal örgütlenmede ve karar alma mekanizmalarında kadınların daha fazla yer almalarını çok önemsediklerini söyledi.

Özçelik: “Kadınlarımızın toplumun her kademesinde asli bir unsur olarak var olması, sosyal yaşama aktif bir şekilde katılmaları, fırsatlardan eşit ve adil bir şekilde yararlanması hayati bir öneme sahiptir. Güçlü kadınlar, güçlü aile ve ardından güçlü bir toplum demektir. Bu da ülkemizin ikinci yüzyılında tarihe yeniden adını altın harflerle yazdıracak küresel başarılar anlamına gelmektedir. Dünya ülkeleriyle daha güçlü bir rekabet için ülkemizde kadınlarımızın çok yönlü bakış açısına, zekasına ve cesaretine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu belirtmek istiyorum.” dedi.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKAN YARDIMCISI KIRAN:

“TÜRKİYE KADIN EMEĞİ ÜZERİNDE YÜKSELECEK”

Katılımcıları selamlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kadınların temel hak ve beklentilerini hayata geçirmeyi hükümet olarak çok büyük bir görev addettiklerini belirterek kadınların her zaman daha fazla hakkı hakkettiğine inandıklarını ifade etti.

Kıran: “Hükümet olarak Türkiye’nin kadın emeği üzerinde yükseleceğini çok iyi biliyoruz. O yüzden kadın emeğini yücelten, kadınlarımızın talep ve beklentilerini yerine getiren her bir çabayı önemsiyor, bunu teşvik etmeye devam ediyoruz, edeceğiz. Nasıl ki geçmişte Türkiye’nin istiklal ve istikbal mücadelesine kadınlarımız yön verdiyse bugün Türkiye Yüzyılı olarak belirlediğimiz hedeflere de kadınlarımız ve kadın emeği yön verecek, kadınlarımız güç verecek. Şuna gönülden inanıyoruz, Türkiye Yüzyılı, kadınların yüzyılı olacak, ailenin yüzyılı olacak.” İfadelerini kullandı.

HAK-İŞ KADIN KOMİTESİ BAŞKANI FATMA ZENGİN:

“HAK-İŞ OLARAK 18 BİN EV İŞÇİSİNİ ÖRGÜTLEDİK”

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin de HAK-İŞ’in çalışma hayatındaki kadınlara yönelik hayata geçirdiği proje ve çalışmaları anlatarak, Türkiye’deki sendikalı ve işçi olan yaklaşık 450 bin kadının yarısının HAK-İŞ üyesi olduğunu belirtti.

Ev işçisi 18 bin kadını HAK-İŞ çatısı altında örgütlediklerini ifade eden Zengin, kayıt dışı çalışan ev işçilerine ulaşmak için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

MEMUR-SEN KADIN KOMİSYONU BAŞKANI SIDIKA AYDIN:

“KADIN EMEĞİNİ KORUMAK TOPLUMU GÜÇLÜ KILMANIN DA OLMAZSA OLMAZIDIR”

Kadın emeğinin korunması gerektiğini ifade eden Memur-Sen Kadın Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka  Aydın, “Kadın emeğini korumak; aileyi ayakta tutmanın, nesli irşat ile geleceği inşa etmenin, toplumu güçlü kılmanın da olmazsa olmazıdır. Toplumu yozlaşmaya karşı koruyan en organik yapı aile. Aileyi ayakta tutacak olan da kadındır” diye konuştu.

Aile yapısı ile toplumun korunması için atılması gereken adımları da söyleyen Aydın, “Kadının hem aile içerisinde hem de iş yerinde huzurlu olmasını temin edecek iş – aile hayatı uyumu sağlanmalıdır. Analık haklarını koruyacak, karar alma mekanizmalarındaki temsiliyeti artıracak yasal düzenlemeler yapılmalı. Tam istihdam güvencesiyle esnek çalışma modelleri geliştirilmelidir” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından panel ve çalıştaya geçildi.