“İŞ-AİLE UYUMUNUN SAĞLANMASI YOLUYLA AİLE YAPISININ GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ” EĞİTİM PROGRAMIMIZ YOZGAT’TA YAPILDI

Sendikamız Öz Sağlık-İş tarafından hazırlanıp geliştirilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygulanması kabul edilen “İş-Aile Uyumunun Sağlanması Yoluyla Aile Yapısının Güçlendirilmesi Projesi” eğitim programımızın ilki Yozgat’ta yapıldı.

Eğitim programına, sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Özüpek, Genel Sekreter Yardımcımız Yavuz Aksanoğlu,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri eski Genel Müdürü Orhan Koç, Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif Topal, İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Başkanı Zafer Akdeniz, Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Mustafa Kozan, ÖZ-SAM Yürütme Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Merve Özaydın, HAK-İŞ Hizmet-İş Yozgat Şube Başkanı Ferman Zararsız, Yozgat Şube Başkanımız Mehmet Akyol ile şube yönetimi, proje uzmanları ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler işkolunda görev yapan üyelerimiz katıldı. 

Programda İş-Aile Uyumunun Sağlanmasında Çalışma Hayatı Merkezli Riskler ve İş-Aile Uyumunun Koordinasyonunun Sağlanmasında Sosyal Tarafların Sorumlulukları adı altında iki ayrı eğitim verildi.

GENEL BAŞKAN SERT:

“ASH DE GÖREV YAPMAK DİĞER KAMU İŞÇİLİĞİNE BENZEMİYOR”

Eğitim programında katılımcılara hitap eden Genel Başkanımız Devlet Sert, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bağlı kurumlarda görev yapmanın, diğer kamu işçiliğine benzemediğini ifade etti.

Başkan Sert sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Sizlerin bu manadaki hizmet anlayışı başka hiçbir kurumdaki hizmet yürütme şekli ile de benzeşmiyor. Pandemi gibi, deprem gibi yaşadığımız toplumsal travmaların kahramanları sizlersiniz. Devletimizin yaşlısının, engellisinin, kimsesizinin, yetimlerinin kahramanları da sizlersiniz.

Sizler bu kurumlarda oldukça sosyal devlet ilkesi gereği gibi işliyor, inancımızdan, tarihimizden, kültürümüzle ilgili değerlerimizin yozlaşmadan, kaybolmadan nesillere aktarımının da öncülüğünü yapıyorsunuz. Yani hem sizler, hem de yapmış olduğunuz işler bizler için son derece kıymetli. Peki bu kadar önemli iş, eylem, hizmet içerisinde sizlerin aile, iş durumları, çoluk çocuğunuz ile diyaloglarınız, sosyal bağlarınız ne durumda? Size haliniz nedir diyen var mı? Bu kadar yoğun tempoda çalışırken, devletin emanetlerini gözünüz gibi korurken, sizlerin emanetleri ne durumda, aile yaşantınız nasıl devam ediyor? Aradaki uyumu yakalayabiliyor musunuz? İşte tüm bu soruları sizler adına yetkili sendika olarak bizler kendimize sorduk.

Toplu sözleşme, sendikal faaliyetler, teşkilatçılık ayrı şeyler. Bunlar bizim zaten asli görevlerimiz. Ama hep söylediğimiz gibi sadece üyemiz değil onların aileleri de bizlere emanet derken, bu sözlerin altını doldurmamız gerektiğini de çok iyi biliyoruz. İşte bugün burada olmamızın bir sebebi de bu.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza bağlı kurumlarda görev yapan üyelerimizin bu kadar yoğun, temposu bu kadar yüksek bir hizmeti yerine getirirken kendi aileleri ile bağlarını düzgün kurabilip, iş-aile uyumunu sağlayabiliyorlar mı? Bu uyum sağlandığı noktada sizler çalışırken daha az yorulur, daha verimli çalışabilirsiniz. Ama işiniz ile aileniz arasında uyum sağlayamıyor, birini diğerine tercih etmek zorunda kalıyorsanız, bundan dolayı mutsuzsanız, bu durumun kimseye bir faydası olmaz. Ne size ne kurumunuza ne ailenize, ne de sendikamıza bir faydası olamaz.

ÜYELERİMİZİ AİLELERİ İLE BİRLİKTE ÜYEMİZ OLARAK KABUL EDİYORUZ”

Biz üyelerimizi birey olarak değil, aileleri ile birlikte üye kabul ediyoruz. Sizlerin kazanımları kadar, mutluluğunuz, huzurunuz, refahınız da Sendika olarak bizlerin önceliği. O yüzden de  çok değerli  ÖZ-SAM Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Merve Özaydın hocamızın geliştirdiği bu projeyi kıymetli bulduk ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı onayı ile faaliyete geçirdik.

Proje kapsamındaki ilk farkındalık eğitimini Yozgat’ta yapmayı planladık. Daha sonra 2 ilimiz daha var, Samsun ve Hatay. Ama siz Bozok yaylasının evlatlarının böyle bir akademik projenin ilki olmasını arzu ettik. Sizlerle başlayalım, Yozgatlı ASP üyelerimizin farkındalığı tüm Türkiye’ye örnek olsun istedik. Kırmayıp geldiğiniz için, heyecanınızla bu atmosferi güzelleştirdiğiniz için çok teşekkür ederim.

“YENİ DÖNEMİN YETKİLİ SENDİKASI DA TIPKI GEÇMİŞ YILLARDA OLDUĞU GİBİ ÖZ SAĞLIK-İŞ OLACAK”

Sizde yakından biliyorsunuz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yetki sürecimiz başlamak üzere. Türkiye’nin kamudaki en büyük işçi sendikası Öz Sağlık-İş olarak Allah’ın izni ile yeni yetki dönemi ile ilgili bir sıkıntımız yok. Yeni dönemin yetkili sendikası da tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi Öz Sağlık-İş olacak.

Size sosyal medya üzerinden yapılan algı operasyonlarına, falan sendika filan sendika yetkiyi aldı naralarına aldanmayın. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda kendi üye sayılarını dahi açıklayamadan yalan dolan iftiralarla, boş konuşmalar ve klavye delikanlılığı ile sendikacılık yapanları sahada göreniniz var mı? İşçiye dokunurken, derdi ile dertlenirken görüyor musunuz? İşçinin derdini, sıkıntısını kendine dert etmeyen bu güruh, sadece algıya kapılacak üç beş sağlık ve sosyal hizmet işçisinin peşine düşmüş vaziyette.

Halep oradaysa arşın burada, açıklayın sayınızı diyoruz, ama açıklamıyorlar, açıklayamazlar. Kuru sıkı atıp tutmanın vakti dolmadı henüz onlar için. Ama kum saati bitmek üzere, şapkanın düşüp kelin görüneceği günler yakın. Yetki dediğimiz şey işçinin demokratik hakkı. Kendisine hizmet edeni seçeceği yegâne durum. O yüzden de sağlık ve sosyal hizmet işçisinin yetkili sendikası olarak, Öz Sağlık-İş Sendikası olarak, üyemizin bize ödediği aidatlarla yeniden üyemize hizmet etme araçlarını devreye sokmamızdan rahatsız oluyorlar.

210 bine yaklaşan üyemiz var.  İmkanlar ölçüsünde bu üyelerimizin ailesiyle birlikte daha ucuz imkanlarla tatil yapabilmesi adına Antalya’da 5 yıldızlı bir otel satın aldık.  Yok alamazsınız diyorlar. Pandemi koşullarında üyelerimize teşvik ve teşekkür maksatlı 500 lira pandemi ödemesi yaptık. Yok veremezsiniz diyorlar. Çalıp çırpmadan, şeffaf bir şekilde üyelerimize promosyon veriyoruz ki önümüzdeki günlerde bunlara kol saati de ekleyeceğiz, hayır olmaz diyorlar….

Yani bu peşin retçiler kim adına bu hizmetlere hayır diyor biliyor musunuz? Sizin adınıza her güzel şeye “hayır yapamazsınız” diyorlar. Tamam hadi siz yapın, ya da siz de yapın diyoruz.  Kafalarını kuma gömüyorlar Onların derdi sendikacılık değil, onların derdi sağlık ve sosyal hizmet işçisi değil. Onların derdi iş yapanlar, işçiye hizmet edenler, işçinin aidatını yeniden işçi için kullanarak hizmet üreten bizler. Yani Öz Sağlık-İş Sendikası. Öz Sağlık-İş’i ne kadar yıpratabiliriz. Tüm dertleri bu.

Biz işimizi yapacağız arkadaşlar. İşimiz ne? İşimiz sizsiniz. İşimiz üyelerimiz, işimiz sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin refahı, mutluluğu, kazanımları. O yüzden de toplamı 50’yi geçmeyen sosyal medya şovmenlerinin algılarına aldanıp hüzne, ye’se kapılmayın. Allah’ın izni ile yeni yetki döneminde de Öz Sağlık-İş Sendikası hem işkolunun hem ülkemizin hem de uluslararası sendikal arenanın en büyüğü olmaya devam edecektir.

Bugün burada alacağımız farkındalık eğitimi bizleri işimizle, ailemizle, evimizle, çocuklarımızla, sosyal yaşamımızla uyumlaştırmanın yollarını gösterecek”.

GENEL SEKRETER YARDIMCIMIZ YAVUZ AKSANOĞLU PROJEYİ TAKDİM ETTİ

Sendikamız Genel Sekreter Yardımcısı ve Proje koordinatörü Yavuz Aksanoğlu, katılımcıları selamlayarak projeye ilişkin bir bilgilendirme sunumu yaptı.

YOZGAT ŞUBE BAŞKANIMIZ MEHMET AKYOL KATILIMCILARI SELAMLADI

Eğitim programımızda katılımcıları selamlayan Yozgat Şube Başkanımız Mehmet Akyol, “Sağlık ve sosyal hizmetler işkolunun yetkili sendikası olan Sendikamız Öz Sağlık-İş tarafından projelendirilen “İş-Aile Uyumunun Sağlanması YoluylaAile Yapısının Güçlendirilmesi projesi kapsamında ilimizde düzenlenen eğitim programımıza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Hem Yozgat olarak, hem Yozgat Teşkilatı olarak, hem de Yozgatlı Aile ve Sosyal hizmet çalışanları olarak bugün bizlere yaşatmış olduğunuz heyecan için öncelikle çok teşekkür ederim.

Sizler de yakından bilirsiniz Yozgat, bu tür toplantılar, projeler ya da atılacak ilk adımlar için direk akla gelen iller arasında yer almaz. Bu siyaseten de böyledir, akademik çalışmalar açısından da böyledir.  Ama bugün biz başka bir heyecanı daha yaşıyoruz.

Sendikamız tarafından hazırlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da onaylanan bu proje Yozgat’tan başlatıldı. Çünkü bizim çok kıymetli Genel Başkanımız Devlet Sert, teşkilatına İstanbul-Ağrı-Hakkari-Adana-Antalya, Ege-Trakya diye bakmaz. Öz Sağlık-İş ailesinin birliği-bütünlüğü-kardeşliği ve eşitliği de zaten buradan gelir. Bu kıymetli projeye Yozgat’tan başlamakla bizleri ne kadar mutlu ettiğinizi tahmin bile edemezsiniz Sayın Genel Başkanım. Yozgat’ta görev yapan sağlık ve sosyal hizmet çalışanları adına, Yozgat teşkilatımız ve şube yönetimimiz adına sizlere bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

Aile sosyal hizmet işçileri olarak yükümüz hep ağır oldu.  İşimiz ile ailemiz arasında tercih yaptığımız günler o kadar fazla ki bizler artık bu koşullarda çalışmayı normal rutinimiz saymaya başladık.  Ailelerimiz, çoluk çocuğumuzla ilgilenebilmek, normal bir yaşamı bağdaştırabilmek bizler için artık hayal olmuştu. Ama bugün tam tersi bir hayalin içerisindeyiz. Bize bunu yapabilirsiniz dediniz, biz Sendika olarak işçimizin yanındayız, size bu konuda yardımcı olabiliriz dediniz. İşte bu yüzden bugünkü heyecanımız çok haklı, çok yerinde bir heyecan. Sendikamıza olan güvenimiz zaten hep tamdı, ama bugün seçilmiş bir Yozgat teşkilatı olarak kendi özgüvenimiz de tam. Bundan dolayı da teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Yozgat’ın ilçelerinde görev yapan arkadaşlarımız buradalar. Merkez kurumlarda görev yapan arkadaşlarımız buradalar. Hepimiz bu güzel günde, hocalarımızın bize verecekleri eğitimlerle farkındalık kazanmaya hazırız. Katılımlarınızdan dolayı ve misafirimiz olduğunuz için yeniden teşekkür ederim” İfadelerini kullandı.

Eğitim programımızda HAK-İŞ- Hizmet-İş Yozgat Şube Başkanı Ferman Zararsız ile Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Mustafa Kozan da birer selamlama konuşması yaptılar.

PROGRAMDA İKİ FARKLI EĞİTİM VERİLDİ

İş-Aile Uyumunun Sağlanması Yoluyla Aile Yapısının Güçlendirilmesi Projesi” Eğitim programında “İş -Aile Uyumunun Sağlanmasında Çalışma Hayatı Merkezli Riskler” konulu eğitim Dr. Orhan Koç tarafından, “İş-Aile Uyumunun Koordinasyonunun Sağlanmasında Sosyal Tarafların Sorumlulukları” konulu eğitim  ise ÖZ-SAM Yürütme Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından verildi.

 

***

Program sertifika töreninin yapılmasının ardından çekilen aile fotoğrafı ile son buldu.