ALT İŞVEREN TARAFINDAN SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET İŞLERİNDE VE İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİMİZE MÜJDE.

ALT İŞVEREN TARAFINDAN ‘’SAĞLIK ve SOSYAL HİZMET’’ İŞLERİNDE VE İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİMİZE MÜJDE!!

Sendikamız Öz-Sağlık İş üyesi olarak çalışan Sağlık ve Sosyal Hizmet işçilerinden gelen talepler üzerine, Genel Başkanımız Sayın Devlet SERT’in öncülüğünde yürütülen çalışmalar neticesinde, Sağlık ve Sosyal Hizmetlerde çalışan işçilerin (Ambulans şoförleri, Sosyal Hizmet işçileri ve Sağlık İşçileri vb) gece postalarında-vardiyalarında 7,5 saatten fazla çalıştırılamamasına neden olan uygulama sona erdi.
Sağlık ve Sosyal hizmet işleri ve işyerlerinde Alt işveren tarafından (taşeron) çalıştırılan işçilerimizin – personellerin gece vardiyalarında 7,5 saatten fazla çalışabilmelerinin önü açıldı.
19.08.2017 Tarihli ve 30159 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte;
‘’ Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, 4857 sayılı Kanunun 42 ve 43 üncü maddeleri ile 70 inci maddesinde öngörülen yönetmelikte belirtilen haller dışında işçilerin gece postalarında 7,5 saatten çok çalıştırılmaları yasaktır. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir. Bu fıkranın uygulanmasında;
c) Sağlık hizmet yürütülen işler; Sağlık hizmeti sunan ve/veya üreten; gerçek kişiler ile kamu ve özel hukuk tüzel kişilerin işyerinde ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubelerinde, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununda tanımlanan sosyal hizmet kuruluşlarında, çalışan işçiler ile bu işyerlerinde alt işveren tarafından çalıştırılan işçileri kapsar“  denilmektedir.

Buna göre; Ambulans şoförü, yaşlı hasta bakım hizmetleri, rehabilitasyon merkezleri, Çocuk bakım evleri ve sağlık hizmetleri yürüten işçilerin yazılı onayı alınmak suretiyle gece vardiyalarında 7,5 saatten fazla çalışabilmelerinin önü açılmış oldu.

Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet işçilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.

RESMİ GAZETE