YEMEN’İN, DOĞU AFRİKA’NIN, GÜNEY SUDAN’IN UMUDU OL.

YEMEN’İN, DOĞU AFRİKA’NIN, GÜNEY SUDAN’IN UMUDU OL YARDIM KAMPANYASI BAŞLADI.

Genel Başkanımız Devlet SERT,

Kızılay’ın organize ettiği “Yemen, Güney sudan ve Doğu Afrika’nın yanında olduğumuzu” göstermek için yapılan basın toplantısına katıldı.

Hak-İş/Öz Sağlık-İş Sendikası olarak Hak-İş adına Kızılay’ın organize ettiği 30 sivil toplum kuruluşu ile birlikte ağır açlık nedeniyle ölümlerin başladığı Yemen, Doğu Afrika ve Güney Sudan için yardım kampanyası başlatıldı. Kızılay’ın çağrısı üzerine başlatılan “Umudu Ol” sloganıyla başlatılan yardım kampanyasına ülkemizde faaliyet gösteren yardım kuruluşları ile sendika gibi STK’lar katıldı.

Konuya ilişkin geniş ve detaylı bir açıklamada bulunan Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Yemen, Doğu Afrika ve Güney Sudan da büyük bir açlık krizi yaşandığını, bu krizin dışarıdan daha güçlü toplulukların yardımı olmadan aşılamayacağını bildirdi. Bu bölgelerde yaşanan krizlerin nedenlerini de anlatan Kınık, tarımsal üretim bir önceki yıla oranla yaklaşık yarıya düştüğünü, bu coğrafyalar yoksul, en az gelişmiş veya en çok sömürülmüş topraklar. buna benzer afetlere hazırlıksız. Olduğuna dikkat çekti. Toplamda 30-40 milyon insan kıtlık, kuraklık ve açlıkla karşı karşıya kaldığını dile getiren Kınık, “Türk Kızılay’ın çağrısı üzerine ’Yemen’in, Doğu Afrika’nın, Güney Sudan’ın Umudu Ol’ sloganıyla ortak yardım kampanyası etrafında birleşen sivil toplum kuruluşları, açlık nedeniyle ölümle yüz yüze kalan insanlar için denizden ve havadan yardım koridoru açacak” dedi.

HASTALIK VE AÇLIK NEDENİYLE ÇOK SAYIDA ÖLÜMLER YAŞANIYOR

Türk Kızılay Başkanı Kınık, “Ülkelerdeki ihtiyaçlar birbirine benzer durumda. Biz, bir seferberlikle insanların içlerine düştüğü ölüm girdabından kurtarılması için çalışacağız. Geçen yıl güney Sudan’da yaklaşık 1.2 milyon insan sıtma hastalığı geçirdi. Afrika genelinde geçen yıl 1.1 milyon insanı sıtma nedeniyle kaybettik. Geçen yıl 63 bin Yemenli çocuk açlığa bağlı nedenlerden dolayı öldü. Durum, büyük bir insani kriz olduğu ve buna karşı el birliği içinde yardım etmemizi gerektiriyor. Buradaki insanların dini, dili, rengi ne olursa olsun insandır ve yardıma muhtaç durumdadır. Eğer biz bu insanlara yardım etmezsek bunlar ölümün bataklığına çekilecekler. Tıpkı daha önceden olduğu gibi yardım kampanyası başlatıyor. Bizlerde inşallah en kısa zamanda üç farklı operasyon bölgesine, Yemen, Somali, Güney Sudan gibi üç farklı bölgeye insani yardım operasyonuna başlıyoruz. İnsani yardım uçaklarımız, insani yardım gemilerimiz, insani yardımları buradaki muhtaç olan insanlara en hızlı bir şekilde taşıyacak. Buradaki insanların toprağa düşmesini, ölümün bataklığına çekilmesini önlemek için “Umudu Ol” diyerek yardım kampanyasını başlatıyoruz diye konuştu.

HAK-İŞ olarak,

STK’larla Kızılay’ın gerçekleştirdiği ‘Umudu Ol’ yardım kampanyası toplantısına katılan Yemen, Doğu Afrika ve Güney Sudan Büyükelçileri ülkemize ve yardım sever halkımıza teşekkür etti. STK temsilcilerine de söz verilen toplantıda sendikamız genel başkanı Devlet SERT, Kızılay Başkanı Kınık’a, kurum olarak ellerinden gelen her türlü yardımda bulunacaklarını söyledi.

İNSANLIĞIN UMUDU OL’ YARDIM KAMPANYASINA DESTEK VEREN STK’LAR

Türk Kızılayı, TİKA, Diyanet Vakfı, Memur-Sen, Hak-İş, CANSUYU, Türk-İş, İHH, Yardım Eli, Sadaka Taşı, Deniz Feneri, İSRA, TÜMSİAD, İyilik-Der, İrşat Vakfı, Qatar Charity ve İslamic Relief, Beşir, Dost Eli, İyilikder, Hayrat, Hayad, Yeryüzü Doktorları, Verenel, Hüdayi Vakfı gibi toplamda 30 kuruluşun temsilcisi katıldı.