ARNAVUTLUK SENDİKACILARI İLE EĞİTİMDE BULUŞTUK

HAK-İŞ Konfederasyonu, Arnavutluk İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KSSH) ile ikili işbirliği içerisinde, “Eğitim Yoluyla Arnavutluk Sendikaları-HAK-İŞ Konfederasyonu İşbirliği Köprü Projesi’’ eğitim programı 12 Ocak 2017 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Arnavutluk Sendikalar Konfederasyonu (KSSH) Genel Başkanı Kol Nikolla başkanlığında her iki konfederasyondan sendika başkan ve yöneticileri ile uzmanlar katıldı. Arslan, Arnavutluk İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (KSSH) Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Arslan, uluslararası sendikal hareketlere HAK-İŞ’in tecrübelerini aktarmaya ve dünyadaki tecrübelerden de HAK-İŞ adına yararlanmaya önem verdiklerini belirterek, kapsamda Arnavutluk Sendikalar Konfederasyonu (KSSH) ile işbirliği ve iletişimi güçlü tuttuklarını söyledi.

Arnavutluk ile Türkiye’nin dost ve kardeş iki ülke olduğunu ifade eden Arslan, Arnavutluk’un her alanda ileriye gitmesi için Hak-İş’in elinden gelen çabayı gösterdiğini dile getirdi.

Türkiye’nin 15 Temmuz’da yaşadığı darbe girişimine dikkat çeken Arslan, Türkiye için tehlike olan FETÖ yapılanmasının Arnavutluk için de büyük tehlike olduğunu vurguladı. Arnavutluk’ta FETÖ’ye ait iki üniversitenin, altı yedi tane kolejinin bulunduğunu dikkati çeken Arslan, bu örgütün Türkiye’de olduğu gibi Arnavutluk’ta da devlet kurumlarında sinsice yapılanmış olabileceği uyarısında bulundu. Arslan, Arnavutluk’un da Türkiye gibi FETÖ tehdidi altında olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

“Bu örgüt çok sinsi ve gizli bir örgüttür. Bunların ihanetini, uçaklar Türkiye Büyük Millet Meclisimizi bombalarken, tanklardan halkın üzerin ateş edilirken, helikopterden bomba atılırken fark ettik. Ülkemizin zor şartlarda kendilerine emanet ettiği uçaklarımız, tanklarımızı, helikopterlerimizi, silahlarımızı ellerinde sadece bayrak olan insanlara doğrultup, katleden canilerden bahsediyoruz. Bu canilerde vicdan diye bir şey yok. Gözlerini kırpmadan binlerce insanı yok edecek cinayet şebekesinden bahsediyoruz. Bu sinsi örgüt, demokrasimiz için en büyük tehdit. Bu örgütün kökleri ve yöneticileri dışarıda, bunlar kukla. Bunların arkalarında başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere uluslararası güçler var. Türkiye’yi yeniden kendi kontrollerinde bir ülke yapmak için uğraşıyorlar.”

Türkiye’nin bölgedeki gücünden, etkinliğinden ve oyun kuruculuğundan rahatsız olan uluslararası güçlerin bazı taşeron örgütlerle Türkiye’yi istikrarsızlaştırmaya, sıkıntı ve sorunlar yumağı haline dönüştürmeye çalıştığına dikkati çeken Arslan, “Aslında bu sadece Türkiye’ye yönelik değil bölgeye yönelik bir operasyon. Ben aynı uluslararası güçlerin Arnavutluk için de hesap yaptıklarını düşünüyorum. Arnavutluk’un son yıllardaki çabaları, Arnavutluk için de benzer tehdit ve tehlikenin olabileceğini gösteriyor. Sakın çocuklarınızı bu yapının okullarına göndermeyin. Onların okullarında çocuklar adeta zehir ile uyuşturuluyor. Lütfen bu uyarılarımızı çevrenizle paylaşın. Bu yapı çocuğu, babasına ve kardeşine düşman yapan bir yapı” dedi.

“HAK-İŞ’in Tecrübesinden Yararlanıyoruz”

KSSH Genel Başkanı Kol Nikolla da Türkiye’nin sendikal alandaki tecrübesinden öğrenecekleri çok şeyin olduğunu ifade ederek, bu tecrübeyi HAK-İŞ’in kendilerine başarılı bir şekilde aktardığını söyledi.

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi karşısında Türkiye’nin yanında olduklarını dile getiren Nikolla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk Milletinin yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Ülkenin bütünlüğü, bağımsızlığı ve demokrasisi tehlike altında olduğundan sendikalara büyük görevler düştüğünü belirten Nikolla, HAK-İŞ’in demokrasiden yana olan tavırlarını takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Eğitim kapsamında HAK-İŞ Genel Sekreteri Osman Yıldız ve KSSH  Genel Başkan Yardımcısı Anisa Subashi Yeni ve Etkin Sendikacılığı İnşa Etmek, Sendikal Hareket, Hedefler ve Strateji, HAK-İŞ Araştırma Uzmanı Rıdvan Günay Mesleki Eğitim ve Belgelendirme, HAK-İŞ Basın Müşaviri ve Kültür Sanat Komite Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı Sendikal İletişim, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz Sendikal Harekette Kadın, HAK-İŞ Hukuk Müşaviri Av. Ahmet Serdar Karagöz Toplu İş Hukuku, Toplu Sözleşme ve Müzakere Teknikleri, Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın Türkiye’de Sosyal Diyalog ve Endüstriyel İlişkiler konularında sunumlar yaptılar.