ARSLAN, İSKENDERUN’DA ÇALIŞMA HAYATINDA VE SENDİKAL HAYATTA KADIN EĞİTİM TOPLANTISINA KATILDI

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 21 Mayıs 2022 tarihinde HAK-İŞ Kadın Komitemiz tarafından İskenderun’da düzenlenen Çalışma Hayatında ve Sendikal Hayatta Kadın İl Eğitim Toplantısına katıldı.

İskenderun İl eğitim toplantısına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Belediye Başkanı M.Fatih Tosyalı, Öz Çelik-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun, HAK-İŞ Hatay İl Başkanı Mehmet Güngör, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Tuba Gülpembelioğlu, HAK-İŞ Aydın İl Başkanı Nefise Şahin, HAK-İŞ Kadın Komite Sorumlusu Yağmur Açıkalın, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın İskenderun Şube Başkanları ve Yöneticileri, Kadın Komite başkan ve üyeleri, çalışanlar, İskenderun sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

Kadınları Sendikalı Olmaya HAK-İŞ’li Olmaya Davet Ediyoruz” 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in kadınların sendikal mücadeleye katılımının artırılmasını yönelik yürüttüğü çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arslan, “HAK-İŞ olarak, sendikalarımıza üye 200 bin kadının sendikal mücadelede aktif olarak görev alması konusunda yoğun bir çaba sarf ediyoruz” dedi.

Arslan, emekçi tüm kadınların sendikal mücadelenin içerisinde yeralması gerektiğini hatırlatarak, çalışan bütün kadınları sendikalı olmaya, HAK-İŞ’li olmaya davet etti.

 

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Tuba Gülpembelioğlu, söz konusu toplantıya katılanlara hitaben, yapmış olduğu konuşmasında:

 

HAK-İŞ Kadın Komitemiz “Yerli ve Milli Sendikacılığın duayeni olan HAK-İŞ  1976  yılında Ankara’da kurulmuştur. Bugün yedi yüz elli bine yakın  üyesiyle Türkiye’nin  2. Büyük işçi konfederasyonu  olan  HAK-İŞ, sendikal mücadelede insan, emek ve demokrasi eksenli düşüncesinden; kararlı, ilkeli ve sorumlu sendikacılık anlayışından asla vazgeçmemiştir.

HAK-İŞ  ; çalışma hayatının her alanında yeni modeller ve yeni politikalar üretme çabasındadır..

Ve ; bu bağlamda hem kadın çalışanlar, hem de tüm çalışma hayatına katkı sunmak adına; sendikalı ve örgütlü kadın sayısının  pek de fazla olmadığı  dönemlerde, buna rağmen 2007 yılında  HAK-İŞ   KADIN KOMİTESİ’ ni kurmuştur.

Konfederasyonumuz bünyesinde bir GENEL MERKEZ KADIN KOMİTESİ bulunmaktadır.  22  kişilik Genel Merkez  Kadın Komitesi HAK-İŞ ve bağlı sendikaların; kadın komitesi temsilcilerinden, yöneticilerinden, uzmanlarından oluşmaktadır.

KOMİTE , gündemli ve olağan olarak  AYLIK toplantılarını  HAK – İŞ e bağlı sendikaların ev sahipliğinde gerçekleştirmektedir.

KADIN KOMİTEMİZ yapmış olduğu çalışmalarla, konfederasyonumuz ve üye sendikalarımızın, kadın odaklı mevcut durumuna ilişkin bilgileri tartışarak,  kadın odaklı çalışmaların kurumsal yaklaşımla  ve ortak akılla hayata geçirilmesi ihtiyacını tespit etmiştir.

 

HAK-İŞ OLARAK ÖNCELİĞİMİZ   İŞ VE AİLE  YAŞAMINI    DENGEDE TUTARAK    AİLEYİ KORUMAK VE GÜÇLÜ KILMAKTIR.

HAK-İŞ olarak, ailenin korunmasına yönelik çalışmaların ebeveyn ve çocuklarla birlikte   bir bütün olarak  ele alınması ve asgari yaşam standartlarını   sağlayacak   ekonomik ve sosyal politikaların geliştirilmesi   gerektiğine   inanıyoruz.

KADINLAR , BİZİM KADINLARIMIZ;

Kırsalda tarlada eli nasır tutan, Şehirde, kamusal alanda eli kalem tutan kadınlarımız.; Anamız , bacımız ,  eşimiz,  kızımız ..KADINLARIMIZ.

Rabbimizin: RAHMAN ismiyle tecelli ettiği,  merhamet , şefkat ve   sevgi timsali, sıcak aşına, güler yüzüne muhtaç olduğumuz, ailemizin ve hayatın can damarı kadınlarımız.

 

KIYMETLİ KATILIMCILAR; PEKİ BİZLER  KAK-İŞ KADIN KOMİTESİ OLARAK NELER YAPIYORUZ, SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTERİM

1-HAK İŞ KADIN KOMİTESİ   VE ÇALIŞMA YAŞAMININ AKTİF VE SAYGIN EMEKÇİLERİ  OLARAK, ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANLARDA KADINLARA YÖNELİK  ETKİNLİKLERİMİZİ   HIZ KESMEDEN    SÜRDÜRMEKTEYİZ.

2-HAK-İŞ OLARAK KADINLARIN TOPLUMSAL HAYATTAKİ ROL VE STATÜLERİNİ ARTTIRMAYA YÖNELİK TOLANTI, EĞİTİM ÇALIŞTAY,  KAMPANYA GİBİ FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRDİK.

Spor salonlarına sığmayan görkemli 8 Mart kutlamaları yaptık.

Uluslararası Kadın Emeği Buluşması olarak düzenlediğimiz programlarda,    “Çalışan Kadının Emek Hareketindeki Yeri’’,

‘’ Yeni Dünya Düzeninde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”

“Toplumsal Değerler’’, ‘’Çalışma Hayatı’’, ‘’Sosyal Politikalar Ekseninde Kadın” gibi paneller gerçekleştirdik.

 

3- ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ YAPARAK, UYGULADIĞIMIZ İL EĞİTİMLERİMİZ HALİHAZIRDA TÜRKİYENİN DÖRT BİR TARAFINDA DEVAM ETMEKTEDİR.

Şu ana kadar;

200 kişinin katılımıyla KAYSERİ’de,

400 kişinin katılımıyla ERZURUM’da,

200 kişinin katılımıyla ESKİŞEHİR’de,

380 kişinin katılımıyla ÇANAKKALE’se,

180 kişinin katılımıyla SİNOP’ta ve yine

180 kişinin katılımıyla TOKAT’ta eğitimlerimiz tamamlanmıştır.

Bu gün burada sizlerle gerçekleştiriyor olacağımız proğramda, bu eğitimlerden birisidir. Dolayısıyla sizlerin şanslı olduğunuzu düşünüyor, siz değerli üyelerimize katkı veriyor olmaktan onur duyacağımızı ifade etmek istiyorum.

Faaliyetlerimizi anlatmaya devam edecek olursak:

 4-KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATINDAKİ KONUMUNU, İHTİYAÇLARINI, BEKLENTİ VE TALEPLERİNİ ORTAYA KOYAN, ARAŞTIRMA VE ANKET ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ.

5-KONFEDERASYONUMUZUN  ÜYESİ BULUNDUĞU   ITUC, ETUC    VE    BÖLGE ÖRGÜTLERİNİN  KADIN KOMİTE YÖNETİMLERİNDE HAK- İŞ ‘Lİ KADINLARIMIZ YER ALMIŞLARDIR.

6-HAK-İŞ VE ÜYE  SENDİKALARIMIZ OLARAK YABANCI SENDİKACI KADINLARIN TÜRKİYE’DE EĞİTİM  ALMALARI İÇİN DESTEK SAĞLAYARAK BURS VERİYORUZ.

7-HAK-İŞ TÜRKİYE’DE KADIN STRATEJİSİ HAZIRLAYIP UYGULAYAN KURUMLARIN EN BAŞINDA GELMEKTEDİR. HAK-İŞ KADIN   STRATEJİSİ    BELGEMİZİ ,  ÇALIŞMA HAYATINDAKİ  SON GELİŞMELERİ  DİKKATE ALARAK YENİLEDİK.

8-HAK-İŞ KADIN KOMİTESİ OLARAK, TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KADIN, ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONUNDA: ’’KADINLARIN İŞ VE AİLE YAŞAMLARININ    UYUMLAŞTIRILMASINDA  KARŞILAŞILAN  SORUNLARIN TESBİTİ VE ÇÖZÜM  ÖNERİLERİNİN BELİRLENMESİ   KONULU  ‘’ALT KOMİSYON TOPLANTISI ‘’NA   KATILDIK VE  TESBİTLERİMİZLE  ALAKALI SUNUM YAPTIK.

9-08 MART 2022 TARİHİNDE ;  DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNDE, HAK-İŞ KADIN KOMİTEMİZİN ORGANİZE ETTİĞİ , HAK-İŞ’ E BAĞLI SENDİKALARIN KADIN KOMİTE BAŞKAN VE YARDIMCILARININ ,    KADIN ŞUBE-  İL BAŞKANLARININ     VE  UZMANLARIMIZIN KATILDIĞI 30 ‘AR KİŞİLİK 8 AYRI GRUPTA “KADIN BAKIŞ AÇISIYLA SENDİKACILIK ÇALIŞTAYINI” GERÇEKLEŞTİRDİK. 

KIYMETLİ BAŞKANIM DEĞERLİ MİSAFİRLER

Sendikal hareketlerin geçmişine bakıldığında, erkek egemen bir yapıda doğduğu ve  geliştiği   görülmektedir.

Sanayi devrimi ile birlikte başlayan sendikal hareketlerin başlangıcında  kadın emekçiler “evin geçimini sağlayan erkektir”  düşüncesi  ve     düşük ücret karşılığı çalıştırılmalarından dolayı, işçi hareketinin gerçek üyeleri olarak kabul edilmemişlerdir.

Hak-İş Konfederasyonu, bu olumsuz durumu tespit etmiş ve kadın işçileri örgütleyerek ‘’ SENDİKALI KADIN’’ sayısını arttırmıştır. Bu sayede   yaklaşık  4.000  sendikacı kadını sendikal harekete kazandırmıştır.

 

HAK-İŞ olarak kadınları sendikal örgütlüğe dâhil etmek için kadın-erkek hep birlikte mücadele ediyoruz.

VE;  GURURLA SÖYLÜYORUZ Kİ  ; SENDİKALI  441.060 kadının yarısına yakını  HAK-İŞ’ i tercih etmiştir.

BİZE GÜVENEN VE BİZİMLE YOL YÜRÜYEN EMEKÇİ KADINLARA HUZURLARINIZDA TEŞEKKÜR EDİYORUM.

KIYMETLİ KATILIMCILAR SON OLARAK SİZLERE HAK İŞ KONFEDERASYONUNDA KADIN  TEMSİLİYETİNİ TANITMAK İSTİYORUM.

 

·Konfederasyonumuz bünyesinde 1 Kadın Genel Sekreter,

·Sendikalarımızda 11Kadın Genel Başkan Yardımcısı,

·Sendikalarımızda 1 Uluslararası İlişkiler Sekreteri,

·Genel Denetim ve Disiplin Kurullarında 20 Kadın Yönetici,

·Sendikalarımızın Şube Yönetim-Denetim ve Disiplin Kurullarında 106  Kadın Yönetici,

·Konfederasyonumuz  bünyesinde 5 Kadın  İl  Başkanı,

·Konfederasyonumuz bünyesinde3 Kadın Komite Başkanı,

·Sendikalarımızda 5 Kadın İl/Bölge Başkanı,

·Sendikalarımızda 21 Kadın  Şube Başkanı,

·Genel Merkez Kadın Komitesinde19 Kadın Komite Başkanı, 30 Kadın Komite Başkan Yardımcısı,

·Şube ve İl Kadın Komitelerinde 217 Kadın Komite Başkanı, 410 Kadın Komite Başkan Yardımcısı,

·Sendikaların Merkez Genel Kurullarında 672,

·Şube Genel Kurullarında 1.406 Kadın Delege,

·Mesleki Yeterlilik Kurumu sektör komitelerinde 5 kadın temsilci,

·9 Kadın İ.İ.M.E.K. Temsilcisi,

  • 2.000 Kadın , İşyeri Temsilcisi  KADIN  görev yapmaktadır.

 

HAK-İŞ’li  kadınlar  aldıkları bu sorumluluklarla birlikte kararlılıkla, TÜRK SENDİKAL HAREKETİNİN İNŞASINA KATKI VERMEYE  DEVAM ETMEKTEDİR.

Sözlerime burada son verirken ; şu an aramızda olupta HAK-İŞ e inanmış, HAK-İŞ e gönül vermiş siz değerli yol arkadaşlarımı; ,  hak ve menfaatlerimizi korumak ve geliştirmek için     ,güçlü kadın. güçlü aile ve güçlü bir toplum için , sahada olmaya ve örgütlenme çalışmalarına davet ediyorum. Katılımlarınız için tekrar teşekkür ediyorum.

Programımızın gerçekleşmesinde emeği olan ve bizleri her daim destekleyen Genel Başkanımız sayın Mahmut Arslan’a ,bizlere ev sahipliği yapan Öz Çelik İş Sendikası’na, HAK-İŞ Kadın Komite Başkanımız Fatma Zengin’ e, şube başkanlarımıza ,temsilci ve komite başkanlarımıza ,eğitimci hocalarımıza ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.”

Siz yoksanız bir eksiğiz diyorum. HEPİNİZİ SAYGIYLA SELAMLIYORUM. Hususlarını belirtmiştir.