BEŞİNCİ AHLAK ŞURASI’NA KATILIM SAĞLADIK

Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından Mehmet Âkif Ersoy’un aziz hatırasına ithafen “İş Ahlâkı, Çalışma Hayatı ve Safahat” temasıyla gerçekleştirilen 5. Ahlâk Şûrası’na Öz-  Sağlık İş Sendikası olarak katılım sağladık.

Genel Başkanımız Devlet Sert, Genel Başkan Yardımcılarımız Remzi Karataş, Süleyman Doğan, Denetleme Kurulu Üyemiz ve Kadın Komite Başkanımız Tuba Gülpembelioğlu, Sendikamız Avukatları İlyas Şeker, Ahmet Akar, Hatice Selen ve Ankara 1 No’lu Şube Başkanımız Tahsin Özdemir ile temsilcilerimizin katılım sağladığı Şûra’ ya Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, SGK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılıç, TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Genel Başkan Yardımcıları, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bayraktutar, İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve TYB Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan ile konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın genel başkan ve yardımcıları, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

İş Ahlâkı Şûrası’nın ilk günü Konfederasyon Genel Başkanımız Mahmut Arslan, TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı ve TYB Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan’ın açılış ve protokol konuşmaları ile başladı.

“Alınterinin Benimsenmesi Gerektiğini Düşünüyoruz”

Şura’da katılımcılara hitap eden Konfederasyon Başkanımız Mahmut Arslan, HAK İŞ olarak rekabetin değil dayanışmanın sosyal hayatımıza hâkim olmasını benimsediklerini belirterek, “Endüstriyel ilişkilerde, fazla değer değil adil paylaşım itibar ve iltifat görsün istiyoruz.  Finansal sermayenin değil, en yüce değer olarak emeğin, alın terinin benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz. Gayri insaniliği yücelten bir ahlâki zihniyet üzerine değil, insanın bizatihi kendisini yaratılmışların en şereflisi gören bir ahlâki zemin üzerinde hayatımızı sürdürmeliyiz” dedi.

“Çatışmayı Değil, Uzlaşmayı İnşa Ediyoruz”

HAK-İŞ olarak kuruluşundan itibaren işçi-işveren ilişkilerini çatışma üzerine değil, uzlaşma üzerine inşa ettiklerini hatırlatan Arslan, “İşverenleri yenilmesi gereken rakipler olarak değil, birlikte çalışıp, birlikte başaran sosyal ortaklar olarak kabul ettik. Sermaye karşıtlığı söylemi yerine adil paylaşım, hakça bölüşümü savunduk. Hz. Mevlana’nın 8 asır önce ifade ettiği gibi “Ekmeği, ekmeği öğrendim, sonra ekmeğin bolca üretilmesi gerektiğini, sonra ekmeği Hakça üleşmenin, bolca üretmek kadar önemli olduğunu öğrendim” sözleri buna en güzel örnektir” diye konuştu.

“Bu Yıl Beşinci Ahlâk Şûrası’nı Düzenliyoruz”

TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da konuşmasında Ahlâk Şûralarının bu yıl beşincisini kutlamaktan dolayı büyük bir gurur duyduklarını ifade ederek, “Ahlâk Şûrası ile bir gelenek başlatmış olduk. Ahlâk üzerine ve daha temel konular ve özel konular üzerinden bu konuyu ortak akıl ile müzakere etme, mütalaa etme süreçleri başladı” diye konuştu.

“Mehmet Âkif Ersoy’a İthaf Ediyoruz”

Arıcan, Beşinci Ahlâk Şûrası’nın bu yıl ülkemizin en büyük işçi konfederasyonlarından birisi olan HAK-İŞ Konfederasyonu ile gerçekleştirdiklerini vurgulayarak “Ahlâk Şûramızın bizler için yeni ufuklar ortaya çıkarmasını diliyorum. Ayrıca Şûramızın 2021 yılının İstiklal Marşı ve Mehmet Âkif yılı olması nedeniyle İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Âkif Ersoy’a ithaf ediyoruz” dedi.

“Hukuk Bir Çatıdır Ama Duvarları Ahlâktan Oluşur”

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı konuşmasında, hukuk ve ahlâk ilişkisine değinerek, “Hukuk bir çatıdır ama duvarları ahlâktan oluşmaktadır. Duvarlar yıkılırsa çatı da çöker. Sayın Cumhurbaşkanımız akademik yıl açılışında yeni anayasa çalışmaları konusunda yürütülen çalışmalardan bahsetmişti. Ahlâk temelleri üzerine oturmuş yeni bir anayasanın yazılması lazım. Öncelikle anayasanın başlangıç hükümlerine ahlâk kavramını sokmamız gerekiyor. Buradan başlamamız gerekiyor. Anayasa yasaların anasıdır. Ahlâkı anayasa ile desteklemezseniz anayasa işlemez hale gelir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 “Akif’i Rahmetle Anıyoruz”

TYB Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan konuşmasında, “İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yılındayız. Bu yıl münasebetiyle şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’u saygıyla anıyoruz. Onun sadece şiirlerinde, düşüncesinde değil, hayatında ve mücadelesinde de ahlâk en temel kavramdır. Hatta öyle bir zaman gelir ki ahlâk ile İstiklal Marşı arasında bir bağlantı kurmuştur” hatırlatmasında bulundu.

“Ahlâk İnsanın Her An Yaşadığı Bir Gerçekliktir”

Yeni nesiller yetiştirmenin, aynı zamanda ahlâkı yüksek karakterli nesiller yetiştirmek anlamına geldiğini vurgulayan Doğan, “Öğrenmek zekanın, yapmak ahlâkın işidir. Ahlâk insanın her an yaşadığı bir gerçekliktir. Bugün ülkemizin yaşadığı problemler ahlâki değerlerimizin dışlanmasındandır. Toplu yaşamak ahlâkı mecburi hale getirir. Ahlâk ferdi vicdanları oluşturur. Hukuk cezalandırır, ahlâk vicdani sorumluluk yükler. Hukuk kanunlara dayanır, ahlâk hukuktan daha kapsayıcıdır. Ahlâk meselesinin kaynağında, sorumluluk vardır” dedi.

İş ve iktisadi hayatı düzenlerken sadece kanunların yeterli olmadığını, kanunlara destek olarak ahlâkın gerekli olduğuna dikkat çeken Doğan, “Ahlâklı olmak, ahlâklı kalmak, emeğin hakkını vermek ve çalışanın işini hakkıyla yapmasıyla mümkündür. Bu dengenin kurulamadığı toplumlarda kargaşalığa düşmeye mahkum oluruz. Bugün burada bu konuları uzun ve boyutlu olarak konuşacağız” şeklinde konuştu.

İş Ahlâkı Şûrası protokol konuşmalarının ardından, TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın oturum başkanlığını yaptığı,  İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Araştırmacı Yazar Dr. Mustafa Özel’in konuşmacı olarak yer aldığı Açılış Dersleri gerçekleşti.

İLK GÜN 3 AYRI OTURUM YAPILDI

5. Ahlâk Şûrasının ilk gününde  “İş Ahlâkı: Safahat Eksenli Bir Nazar”, “İş Ahlâkına İlişkin Bir Teklifimiz Var mı?” ve “İş ve Meslek Ahlâkına Dışarıdan Bakmak” konulu üç adet oturum gerçekleştirildi.

İKİNCİ GÜN OTURUMLARI

Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen 5. Ahlak Şurası’nın 2. günü “Meslek Ahlâkına Yeni Yaklaşımlar” başlıklı 4. oturumla başladı. Prof. Dr. Mehmet Karataş’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Ömer Torlak, Prof. Dr. Alev Erkilet, Öğr. Gör. Mesut Emre Balcı sunum yaptı.

Ahlak Şurası’nın bir diğer oturumu ise Konfederasyon Genel Sekreteri Eda Güner’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. “Çalışma Hayatında İş Ahlâkı ve Aile: İş ve Yaşam Dengesi” oturumunda Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Prof. Dr. Feridun Yılmaz ve Dr. Neşe Yıldız sunumlarını yaptılar.

“İş Ahlâkı, Endüstriyel İlişkiler ve Sendikacılık” oturumunu Prof. Dr. Mustafa Öztürk yönetti. Oturumda Prof. Dr. Aydın Başbuğ, Prof. Dr. Sayim Yorğun ve sendikamız akademik kurulu olan  ÖZSAM’ın Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın birer sunum gerçekleştirdi.

5. Ahlâk Şûrası’nın son oturumu olan “Ahilik ve İş Ahlâkı: İş Ahlâkının Edinimi” oturumu Prof. Dr. Cengiz Anık moderatörlüğünde Prof. Dr. Ekrem Erdem, Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Prof. Dr. Faruk Taşçı’nın sunumlarıyla devam etti.

KAPANIŞ KONUŞMALARI

5. Ahlak Şurası’nın kapanış konuşmalarını ise  TYB Genel Başkanı ve  ASBÜ Rektörü  Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan ve Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptı.

Bir yanıt yazın