“SOSYAL HİZMET SEKTÖRÜNDE MOBBİNGİN ORTADAN KALDIRILMASI VE ÖNLENMESİ” PROJEMİZİN İLK OTURUMU TAMAMLANDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından finanse edilen ve sendikamız tarafından yürütülen “Sosyal Hizmet Sektöründe Mobbing’in Ortadan Kaldırılması ve Önlenmesi Projesi” çalışmalarının Giresun ayağı tamamlandı.
Sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Tuba Gülpembelioğlu tarafından yürütülen projenin eğitim içerikleri kapsamında işçiye şiddetle mücadele yöntemleri, Mobbing, Temel İSG, Çatışma Yönetimi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, eğitim ve uygulama atölye eğitimlerinin ilki Giresun’da gerçekleşti.
Proje kapsamında ayrıca psikolojik saldırı uygulayan kişi-kişilerle mücadele etme yöntemlerinin öğretildiği eğitimlerin ilkine Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert, Genel Başkan Yardımcımız ve Proje Koordinatörü Tuba Gülpembelioğlu, Giresun Şube Başkanımız Hamza Türkmen, Karadeniz Bölge Başkanı ve Trabzon Şube Başkanı Engin Erbaşaran ve Yönetim Kurulu Üyeleri, temsilcilerimiz ve üyeler katıldı.
Eğitim programında, sendikamız tarafından farkındalık oluşturması adına hazırlanan Kamu Bilgilendirme Spotunun gösterimi yapıldı.
SERT:
“MOBBİNGE UĞRADIĞINI DÜŞÜNEN HER ÜYEMİZİN YANINDAYIZ”
Programda katılımcılara yönelik bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkan Devlet Sert, üyelerin haklarını korumak için sendikamızın açtığı davalardan ve özellikle sosyal hizmet sektöründe sıkça görülen mobbinge karşı verilen mücadeleden söz etti.
Genel Başkan Sert konuşmasına şöyle devam etti:
“Sosyal hizmet personelimizin nasıl insan üstü çaba ile görev yaptığını zaten biliyorduk, görüyorduk ama özellikle pandemi döneminde çalıştıkları kurumların hassas yapısı itibari ile karantinalı nöbetlerde yaşadıkları sıkıntılara tüm Türkiye şahit oldu.
Böylesine büyük özen, vicdan ve sorumluluk gerektiren görevlerini ifa ederken bu arkadaşlarımız zaman zaman iş yerlerinde yöneticiler tarafından psikolojik tacize maruz kalmaktadırlar. Sendika olarak üyelerimizin hakkını hukukunu korumak adına bu konuda açılmış davalarımız da bulunmaktadır.
Ancak konunun bilimsel olarak tespiti, akademik olarak çözüm yollarının bulunması konusunda icra ettiğimiz bu projemize çok büyük önem veriyoruz.
Mobbinge ilişkin tüm detayların, korunma yollarının, mobbinge uğradığını düşünen sosyal hizmet personelinin izlemesi gereken yolların eğitimlerle anlatıldığı bu projemiz ile ilgili proje yürütücüsü arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
Akademik sendikacılık anlayışımızın gereği olarak proje sonrasında ortaya çıkacak sonuçlar, çıktılar, konunun tarafı olan bütün kurumlarla paylaşılacaktır.
Proje eğitimlerimize katılan tüm arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum”.
GÜLPEMBELİOĞLU:
“HER İKİ ÇALIŞANDAN BİR TANESİ PSİKOLOJİK ŞİDDETE MARUZ KALIYOR”
Proje eğitim çalışmasının açılışında konuşan Genel Başkan Yardımcısı Tuba Gülpembelioğlu, yapılan araştırmaların her iki çalışandan birinin psikolojik şiddete maruz kaldığını gösterdiğini söyledi. Tuba Gülpembelioğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Sosyal hizmet çalışanlarına yönelik ulusal ve uluslararası bir araştırma mevcut değil. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilerek 2020 yılında uygulamış olduğumuz “Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sektöründe İşyeri Şiddetinin Araştırılması ve Önlenmesi Projesi” kapsamında gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre işyerinde mobbinge uğrayanların oranı %49,6’dır. Yani her 2 çalışandan bir tanesi işyerinde psikolojik şiddete maruz kalmakta ve bu durumdan ciddi şekilde etkilenmektedir. Sosyal hizmet çalışanlarıyla yapılan bireysel koçluk görüşmelerinde de çok sayıda mobbing mağduru çalışan olduğu gözlemlenmiştir.
Tespit edilen somut araştırma sonuçlarından yola çıkan sendikamız, sosyal hizmetler sektöründe böylesine yaygın görülen, ülkemiz için de önemli bir sorun olan yıldırma, bastırma, sindirme, yok sayma, psiko-terör veya soyut şiddet uygulama anlamlarına gelen, motivasyon eksikliğinin ve verim düşüklüğünün kaynağını oluşturan psikolojik tacizin ortadan kaldırılması ve gelecekte görülmesinin önüne geçmek için sosyal hizmetler alanında çalışanlara ve yöneticilere yönelik bir proje gerçekleştiriyoruz.
Proje kapsamında yürüteceğimiz bu eğitimlerin, sosyal hizmet sektöründe karşılaşılan psikolojik şiddet vakalarının azaltılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz”
3 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
3 ilde gerçekleştirilecek olan eğitim programlarının sonunda projeye yönelik çıktılar konunun tarafı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlara “Mobbing Durum Raporu” halinde sunulacak.
EĞİTİME KATILANLARA SERTİFİKALARI DAĞITILDI
“SOSYAL HİZMET SEKTÖRÜNDE MOBBİNGİN ORTADAN KALDIRILMASI VE ÖNLENMESİ” Projemiz kapsamında ilk olarak Giresun’da gerçekleştirilen eğitimlerin ardından katılımcılara Genel Başkanımız Devlet Sert, Genel Başkan Yardımcımız Tuba Gülpembelioğlu ve Giresun Şube Başkanımız Hamza Türkmen tarafından sertifikaları takdim edildi.