SENDİKAMIZ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI
Sendikamız Başkanlar Kurulu 27 Aralık 2018 Perşembe günü Emek Konukevinde toplandı. Emek Konukevi’nde gerçekleştirilen Başkanlar Kurulumuza Konfederasyon Başkanımız Sayın Mahmut Arslan,İl Başkanlarımız, Genel Yönetim Kurulumuz ve basın mensupları da katıldı.
T.C Sağlık Bakanlığı ve bağlı işyerlerinde Sağlık işkolunda çalışmakta olan yaklaşık 19.000 işçinin üye çoğunluğunu sağlayarak toplu iş sözleşmesi için yetki tespitini almayı başaran sendikamız başkanlar kuruluna tebriklerini ileten Sayın Arslan;
“Sağlık Bakanlığı’nda Yetki Tespiti Almak Tarihi Bir Başarıdır”
Konfederasyon Başkanımız Sayın, Mahmut Arslan, Öz Sağlık-İş Sendikamızı Sağlık Bakanlığı’nda yetki tespitini almasında dolayı kutlayarak, “Öz Sağlık-İş Sendikamızı sağlık sektöründe kamudaki tek işyeri olan Sağlık Bakanlığı’nda yetki tespitini almış olmasından dolayı yürekten kutluyorum. Bu başarının Türkiye’deki değişimin sendikal alanda nasıl gerçekleştiğinin ve bunun nasıl bir demokratik devrim olduğunun, bizzat yaşayanları olarak farkındayız. Sağlık Bakanlığı’nda yetki tespiti alma başarısının büyük bir başarı olduğu, tarihte yeni bir nokta, yeni bir başlangıç olduğu zaman geçtikçe daha iyi anlaşılacaktır”
Kamu yada özel işyerlerinde çalışmakta olan sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin üzerimizde hakları vardır, onların her mağduriyetinin yanında destek olmak ve sorunlarını çözüme ulaştırmak için üzerimize düşen görevler vardır ve öz sağlık-iş sendikası bu görevleri en iyi şekilde yerine getirecektir, buna olan inancım tamdır”ifadelerinde bulundu.
“ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU’NUN
YAPISI DEĞİŞTİRİLMELİ”
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Yapısının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Sayın Arslan, yaptığı konuşmada;
2 Bin 20 TL asgari ücretin yetersiz olduğunu vurgulayan Arslan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti tanımlarken nasıl olması gerektiği konusunda asgari ücretin, bir işçinin gıda, konut, giyim, ulaşım, kültür ve sağlık giderlerini asgari düzeyde karşılayacak ücret olduğunu söylüyor. Ancak bunlar 2 bin 20 TL ile karşılanacak şeyler değil. Yaşam çok zor ve pahalı” sözlerini kullandı.
“Çalışanları Beklentiye Soktular”
2019 yılı için belirlenen yeni asgari ücretin 2 bin 20 TL olarak açıklandığını anımsatan Arslan, “İşçi-işveren ve hükümet temsilcilerinin üzerinde uzlaşarak asgari ücreti tespit etmelerini, ülkemizin içinden geçtiği zor dönem açısından önemli buluyoruz. Ancak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına işçi adına katılanlar asgari ücreti yoksulluk seviyesi, açlık sınırı gibi bir kısım farklı değerlendirmelerle kıyaslayarak toplumu ve asgari ücretle çalışanları büyük bir beklentiye soktular. Yaptıkları araştırmalarla her ay yoksulluk, açlık ve aylık gıda harcamaları sınırları belirliyorlar. İşçilere umut dağıtıyor, beklentiyi yükseltiyor sonra da 2 bin 20 liraya, asgari ücretlilerin yüzde 70-80’inin memnun olduğunu söylüyorlar. Bu işçileri temsilen komisyona katılanların bu işi nasıl yanlış yönettiklerini, nasıl yanlış bir çizgide gittiklerini göstermektedir” dedi.
“Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Yapısına İtirazımız Var”
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına itiraz ettiklerini belirten Arslan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işçi temsilcilerinin belirlenmesi usulüne itirazımız var. 1970’li yıllardan kalan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı değiştirilmeli, çoğulculuk ve katılımcı bir yaklaşımla yeniden yapılandırılmalıdır. Ülkemizin gerçekleri, çalışma hayatının içinde bulunduğu şartlar, işverenlerin ve işçilerin şartları dikkate alınarak asgari ücretin tespit edilmesi, asgari ücretin manasına ve anlamına uygun bir ücret belirleme konusunda daha makul bir noktada bulunulması işverenler açısından daha isabetli olacaktır” ifadelerini kullandı.
“İşverenler Asgari Ücreti Bahane Ederek İşçi Çıkarmamalı”
Belirlenen yeni asgari ücretin rekabet gücünü koruma endişesiyle işçi çıkarmalarına sebep olmaması gerektiğine dikkati çeken Arslan şöyle devam etti: “İşverenlerimiz asgari ücretin yüksek çıkmasını bahane ederek, işçi çıkarmaya, istihdamı azaltmaya, yatırımlarını kısmaya ve benzeri bir kısım yollara başvurmaya asla yeltenmemelidirler. Devletimiz 16 yıldır Türk girişimcisini vermiş olduğu teşviklerle her alanda desteklemiştir. İstihdamı arttırmak, bölgesel dengesizlikleri gidermek, Türk sanayicisinin rekabet gücünü arttırmak için önemli hibeler verilmiştir. Devletimizin vermiş olduğu bu hibelerin çoğunluğu istihdamı korumak içindir. İşverenlerimizin de bu hassasiyetle hareket etmelerini istiyoruz. İşverenlerin, işten çıkarma, üretimi yavaşlatma, konkardota ilan ederek işçilerin haklarından kurtulma, hileli iflaslara başvurma gibi ahlaki olmayan, ülkemize yakışmayan çalışanları mağdur etmeye yönelik davranışta bulunmalarına karşı sendikaların daha uyanık ve dikkatli olması gerekiyor.”
“Sağlık Bakanlığı’nda HAK-İŞ’in 120 Bin Üyesi Var”
Sendikamız Genel Başkanı Sayın Devlet Sert yaptığı konuşmada;
14 Aralık tarihi itibariyle Sağlık Bakanlığı ve bağlı işyerlerinde toplu iş sözleşmesi yetki tespit belgesini aldıkları müjdesini vererek, “Şu anda Sağlık Bakanlığı’nda HAK-İŞ’in üye yaptığı 120 bin üyesi var. Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın önderliğinde sağlık çalışanlarını toplu iş sözleşme sürecine dahil ettik” dedi.
Yetki tespiti almak için uzun ve zorlu bir mücadele gerçekleştirdiklerini anlatan Sert, “Bu zorlu mücadele bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.