HAK-İŞ ve MÜSİAD’ın ortaklaşa yürüttüğü “İşçi ve İşverenlerin Uyum Yeteneklerinin Sosyal Diyalog Yaklaşımıyla Artırılması Teknik Destek Projesi” açılış toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.
Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Nail Olpak, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot’un yanı sıra HAK-İŞ il başkanları, Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Sayın Devlet Sert, Genel Başkan Yardımcıları Seyyide Sarıtaş ile Mevlüt Görgülü ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan HAK-İş Başkanı Arslan, tanıtımını yaptıkları projeye ve AB projelerine verdikleri öneme dikkat çekerek, sosyal diyalogu geliştirmek istediklerini ifade etti. 20. yüzyılın sloganlarıyla, 20. yüzyılın ezberleriyle, 20. yüzyılın sendikal kültürüyle 21. yüzyılı yeterince anlama imkanının olmadığını düşündüğünü belirten Arslan, “Sloganlarla konuşmak yerine, bilimsel verileri esas alarak konuşmak, kavga etmek yerine oturup müzakere etmek, sosyal diyalogu önemsemek, sorunları çözmek adına meydanlara çıkma konusundaki yeni sendikal yaklaşımlarımızı, işletmelerimizde elimizden geldiği kadar yerleştirmeye çalışıyoruz. Tabi ki sokaklarda, meydanlarda olmak, demokratik şekilde özgürlüklerimizi de kullanarak, tepkilerimizi de ortaya koymak son derece anlamlı ve önemli ancak sadece meydanlarla değil, aynı zamanda masalarda da oturup meseleleri çözebilecek iradeyi, bilgi birikimini, tecrübeyi, yeni ufukları bizim elde etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Açılış ve protokol konuşmalarının ardından, HAK-İŞ ve MÜSİAD Sosyal Diyalog ve İşbirliği Protokolü imza töreni gerçekleştirildi.
PROJE NEYİ HEDEFLİYOR?
Projenin ulaşmak istediği üç ana sonuç bulunuyor. Bunlar;
-HAK-İŞ ve MÜSİAD üyelerinin uyum yeteneklerinin artırılması,
-HAK-İŞ Konfederasyonunun Politika Geliştirme ve Hayat Boyu Öğrenme Kapasitesinin artırılması,
-İşçi, İşveren ve İşveren temsilcilerinin uyum, nitelik ve yeterliliklerinin artırılmasının önemi hakkında kamuoyu bilinci oluşturmak.
20 ay sürecek proje süresince İş Yaşamı Becerileri Eğitimleri, Sektörel Uyum Eğitimleri ve Atölye Çalışmaları, Sendika Temsilcileri ve Yöneticilerine yönelik Atölye Çalışmaları, İleri Düzey Eğitimler ve AB ülkelerine gerçekleştirilecek çalışma ziyaretleri gibi faaliyetler gerçekleştirilecek.
Bu faaliyetler ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan 15 ilde yaklaşık 8 bin işçi, işveren, temsilcileri ve sendika yöneticilerine ulaşılması hedefleniyor. Faaliyetlerin gerçekleştirileceği iller arasında Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Antalya, Artvin, Bursa, Denizli, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon da bulunuyor.